inner image

Ασθένειες αμπελιού την τρέχουσα περίοδο

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κ. Νίκο Μπαγκή, τηλέφωνο 2810224948.

Βλαστικά στάδια:

Στις πρώιμες περιοχές και ποικιλίες τα αμπέλια βρίσκονται στο στάδιο της έναρξης του γυαλίσματος. Στα υπόλοιπα αμπέλια συνεχίζεται η ανάπτυξη των ραγών.

ΕΥΔΕΜΙΔΑ (Lobesia botrana)

Στην πρώιμη και μεσοπρώιμη ζώνη η πτήση του εντόμου ολοκληρώνεται και οι ωοτοκίες εμφανίζονται χαμηλές ενώ στην όψιμη ζώνη βρίσκεται λίγο μετά το μέσο και οι ωοτοκίες σταδιακά μειώνονται. Οι παρατηρήσεις είναι ενδεικτικές και περιγράφουν την γενική τάση των πληθυσμών του εντόμου στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στα επιτραπέζια σταφύλια συνιστάται επαναληπτικός ψεκασμός στις όψιμες περιοχές το διάστημα: 22 - 23 Ιουνίου.

ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator)

- Η ασθένεια υπάρχει παντού.

- Οι ράγες είναι ευαίσθητες μέχρι το γυάλισμα ενώ οι άξονες και οι μίσχοι των σταφυλιών (λίκια) προσβάλλονται μέχρι το τέλος υποβαθμίζοντας τα σταφύλια που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση.

- Στα επιτραπέζια σταφύλια να γίνεται συστηματική αντιμετώπιση.

- Στα υπόλοιπα αμπέλια μπορούν να γίνονται συνδυασμένες επεμβάσεις με την ευδεμίδα.

Προσοχή. Αυτή την περίοδο λόγω υψηλών θερμοκρασιών να αποφεύγεται η χρήση του θειαφιού γιατί υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης εγκαυμάτων.

T Z I T Z I K A K I : (Empoasca spp)

Σε αμπέλια που εντοπίζονται προνύμφες (άπτερα άτομα) στην κάτω πλευρά των φύλλων μπορεί να γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με την ευδεμίδα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι επεμβάσεις πρέπει να γίνονται με την επιλογή κατάλληλων σκευασμάτων από εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών.

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE