inner image

Ασθένειες αμπελιού την τρέχουσα περίοδο

 

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κ. Νίκο Μπαγκή και Ε. Αλατσατιανό, τηλέφωνο 2810224948.

Υπενθυμίζεται ότι οι επεμβάσεις κατά των εχθρών και ασθενειών του αμπελιού να γίνονται με την επιλογή των κατάλληλων σκευασμάτων.

 

ΕΥΔΕΜΙΔΑ: (Lobesia botrana)

Στις όψιμες περιοχές η δεύτερη πτήση συνεχίζεται με αυξημένους πληθυσμούς και ωοτοκίες.

Συνιστάται επαναληπτικός ψεκασμός στις παρακάτω ημερομηνίες:

- Όψιμες περιοχές (όπως Αλάγνι, Χουμέρι, Καστέλλι Πεδιάδος, Λαράνι, Αγ.Βαρβάρα, Πρινιάς, Δαμάστα, οροπέδιο Χανδρά, κλπ )

Επιτραπέζια: 15 - 16 Ιουνίου.

Σταφιδάμπελα – οινάμπελα: 17 - 18 Ιουνίου.

Στις πρώιμες και ενδιάμεσες περιοχές η δεύτερη πτήση ολοκληρώνεται.

Στο δίκτυο παγίδευσης καταγράφονται συλλήψεις και παρατηρούνται ωοτοκίες.

Συνιστάται επαναληπτικός ψεκασμός μόνο στα σταφύλια που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση στις παρακάτω ημερομηνίες :

-Πρώιμες παραλιακές περιοχές : 13 - 14 Ιουνίου.

-Ενδιάμεσες περιοχές : 15 - 16 Ιουνίου.

ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator)

Υπενθυμίζεται ότι τα βλαστικά στάδια του αμπελιού είναι ευαίσθητα και οι καιρικές συνθήκες της εποχής ευνοούν την ασθένεια.

Να συνεχιστεί η προστασία των αμπελιών σε όλες τις περιοχές.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ: (Plasmopara viticola)

Οι τοπικές βροχές που σημειώθηκαν και οι δροσιές που επικρατούν διατηρούν την ασθένεια.

Σε αμπέλια με συμπτώματα να συνεχιστεί η προστασία. Σε περιόδους με δροσιές τα αμπέλια αυτά πρέπει να είναι προστατευμένα.

Σημείωση: Σε περιοχές που σημειώθηκε χαλαζόπτωση να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα με δευτερεύουσα δράση στον βοτρύτη.

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE