Ευρυζωνικότητα - Ο «ηλεκτρισμός του 21ου αιώνα»

Στην εποχή της Πληροφορίας απαραίτητo «εργαλείο» για τη μεταφορά της αποτελεί το γρήγορο διαδίκτυο (internet) γνωστό και ως «ευρυζωνικό» διαδίκτυο. Τι εννοούμε όμως με τον όρο «ευρυζωνικότητα» και τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τους πολίτες; Τι κάνει ο Δήμος Ηρακλείου για την προώθηση της ευρυζωνικότητας;

Ασύρματο Δίκτυο Δήμου Ηρακλείου - Η κινητή σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο

 

heraklion_wifi

Το Ασύρματο Δίκτυο του Δήμου Ηρακλείου είναι μία προσπάθεια του Δήμου να προσφέρει στους δημότες του μία ευρυζωνική υπηρεσία εντελώς δωρεάν. Με χρήση συσκευών τεχνολογίας WiFi, όπως φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές tablet, μπορείτε να συνδεθείτε στο Internet όταν είστε εντός της εμβέλειας της υπηρεσίας.

Το ασύρματο δίκτυο εξυπηρετεί εσωτερικούς χώρους του Δήμου, αλλά και εξωτερικούς χώρους. Καλύπτονται κεντρικές πλατείες του δήμου, κεντρικοί οδοί καθώς και κάποια πιο απομακρυσμένα σημεία.  Τα σημεία που καλύπτονται από το δίκτυο μπορείτε να τα δείτε στον παρακάτω χάρτη.

Το Ασύρματο Δίκτυο του Ηρακλείου αναπτύσσεται συνέχεια, και υπάρχουν σχέδια για ακόμα περισσότερη κάλυψη στο εγγύς μέλλον εντός της πόλης αλλά και σε περιφερειακά σημεία.

Για να συνδεθείτε στο δίκτυο, απλά ενεργοποιείται το WiFi στην συσκευή σας και επιλέγετε το δίκτυο με SSID: municipality_of_heraklion. Για να δοθεί ίση ευκαιρία σε όλους να απολαύσουν την υπηρεσία αυτή αλλά για να αποφευχθεί η κατάχρηση της υπηρεσίας, υπάρχει ημερήσιο χρονικό όριο σύνδεσης στο δίκτυο αλλά και όριο ταχύτητας.

Ελπίζουμε να απολαύσετε την δωρεάν αυτή υπηρεσία που προσφέρει ο Δήμος Ηρακλείου στους δημότες του.

Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών

Το έργο "Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών Δήμου Ηρακλείου Κρήτης και Δήμου Νέας Αλικαρνασσού", το οποίο βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης, αφορά, τη σύνδεση 100 και ΠΛΕΟΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ με δίκτυα οπτικών ινών (μήκος 36 χλμ) και με τοπικά ασύρματα συστήματα, όπου αυτά απαιτούνται.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.880.000 ευρώ και χρηματοδοτείται με 80% από το ΕΠΤΑ (Πρόγραμμα ¨Κοινωνία της Πληροφορίας) ¨και 20% από Εθνικούς Πόρους.

Το έργο αφορά, σε πρώτη φάση, τη σύνδεση 100 και ΠΛΕΟΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ με δίκτυα οπτικών ινών (μήκος 36 χλμ) και με τοπικά ασύρματα συστήματα, όπου αυτά απαιτούνται.

Στο Δίκτυο αυτό συνδέονται ενδεικτικά φορείς :
* Δημόσιας Διοίκησης (Δήμος Ηρακλείου, Νέας Αλικαρνασσού, Νομαρχία Ηρακλείου, Περιφέρεια Κρήτης),
* Εκπαίδευσης και Έρευνας (Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΤΕΙ Κρήτης, ΙΤΕ, σχεδόν όλα τα σχολεία Α΄θμιας και Β΄θμιας, Ιερατική Σχολή),
* Υγείας (ΠΑΓΝΗ, Βενιζέλειο Νοσοκομείο, ΙΚΑ, ΕΚΑΒ),
* Αθλητισμού / Πολιτισμού (Μουσεία, Παγκρήτιο Στάδιο, Γυμναστήριο, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη), κ.α .

Το Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών Δήμου Ηρακλείου και Δήμου Νέας Αλικαρνασσού θα αναβαθμίσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, κυρίως στους τομείς, υγείας, εκπαίδευσης, αθλητισμού, πολιτισμού και εμπορίου.

Η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου υπεγράφη την Δευτέρα 15/10/2007 από τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη, παρουσία και του Δημάρχου Ν. Αλικαρνασσού κ. Βαγγέλη Σισσαμάκη, με τον κο Ρογκάλα Κωνσταντίνο εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας ERICSSON HELLAS A.E.

Ο χάρτης του δικτύου

Τέλη Διέλευσης & Χρήση Δικαιωμάτων Διέλευσης Δικτύων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών

Αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΕΤΤ για Τέλη Διέλευσης & Χρήση Δικαιωμάτων Διέλευσης Δικτύων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.