Γ.Γ.Ι.Φ.'Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους'

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) για την παρουσίαση του Πρωτοκόλλου συνεργασίας της με τους αρμόδιους φορείς για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους. Με το εν λόγω Πρωτόκολλο, επισφραγίστηκε και επίσημα η πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ να ενεργοποιήσει τους περισσότερους δυνατούς κρατικούς μηχανισμούς και να αναπτύξει συνεργασίες για την αρτιότερη ένταξη των γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους στο σύνολο της κοινωνίας μας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 5/4/2017, την Πανελλήνια Ημέρα των Προσφύγων, σε αίθουσα του President Hotel.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Μερική μετατροπή του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας σε Αγροτικό Τμήμα Κράτησης Γυναικών'

Μετά από ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σύμφωνα με το ΦΕΚ Β’ 708/07.03.2017, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά στη μερική μετατροπή του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας σε Αγροτικό Τμήμα Κράτησης Γυναικών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού των Αγροτικών Καταστημάτων Κράτησης, στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κρατουμένων.

Γ.Γ.Ι.Φ.: '31/3: Διεθνή Ημέρα Τρανς – Ορατότητας'

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Τρανς – Ορατότητας, που τιμάται ετησίως στις 31 Μαρτίου,  η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε με εισήγησή της στη σχετική ημερίδα, που διοργάνωσε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών και πραγματοποιήθηκε στις 31/3 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Στοιχεία για τα 6 χρόνια λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900'

Πέρασαν ήδη έξι (6) χρόνια από την ημέρα που η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων άρχισε να λειτουργεί (11/3/2011 έως 11/3/2017).

Προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής αλλά και επαφής με τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας, που λειτουργούν πανελλαδικά, σε θύματα όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών. Στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες, που παρέχουν εμπιστευτικές υπηρεσίες καλυπτόμενες από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Γ.Γ.Ι.Φ 'Παρουσίαση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους'

Πρόσκληση σε Ημερίδα για την παρουσίαση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους

Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου εντάσσεται στο δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Πρόσκληση σε παρουσίαση βιβλίου'

Παρουσίαση βιβλίου: Η Ευρώπη και τα διακιώματα των Γυναικών- ο εξευρωπαϊσμός σε Ελλάδα και Τουρκία.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Η καθοριστική συμβολή της ισότητας των φύλων στην οικονομική ευημερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης'

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), ευρωπαϊκός οργανισμός έρευνας και τεκμηρίωσης για θέματα ισότητας των φύλων με έδρα το Βίλνιους, δημοσιοποίησε στις 8 Μαρτίου 2017, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών, την πλέον πρόσφατη και άκρως επίκαιρη μελέτη με θέμα τον καθοριστικό ρόλο της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Άρωμα Ελλάδας στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ισότητα των φύλων στην Ε.Ε. 2017'

Στις 7 Μαρτίου 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε την «Ετήσια Έκθεση για την Ισότητα μεταξύ Γυναικών και Ανδρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών. Πρόκειται για μία άκρως χρήσιμη και εύχρηστη έκδοση στην αγγλική γλώσσα με έγκυρα στατιστικά στοιχεία από την EUROSTAT και εθνικές καλές πρακτικές για μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της κατάστασης της ισότητας των φύλων στην Ε.Ε.: (http://ec.europa.eu/newsroom/document.cfm?doc_id=43416 ).

Γ.Γ.Ι.Φ.: Ημερίδα με θέμα «Καινοτομία και Απασχολησιμότητα Γυναικών» στο πλαίσιο του Έργου ieWomen

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σας προσκαλεί στην Ημερίδα “Innovation & Employability for Women”, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και ώρα 9.00 π.μ.-16.30μ.μ..

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Επαναπρόσληψη εγκύου εργαζομένης στον ιδιωτικό τομέα'

Η συμβολή της ΓΓΙΦ για την επαναπρόσληψη

εγκύου εργαζομένης στον ιδιωτικό τομέα 

Γ.Γ.Ι.Φ. '14 Φεβρουαρίου – Ευρωπαϊκή Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας'

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας (European Sexuαl Awareness Event), καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής (ESSM) το 2003 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Απολογισμός έργου 2016

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η παρουσίαση του απολογισμού του έργου της ΓΓΙΦ για το έτος που διανύθηκε, πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση που συνδυάστηκε με την κοπή της πίτας στα γραφεία της ΓΓΙΦ.

Γ.Γ.Ι.Φ. ' H ισότητα των φύλων στην Ε.Ε. και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ΓΓΙΦ'

Το διήμερο 1-2 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και δράσεις. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Μαλτέζικης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιανουάριος-Ιούνιος 2017) με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου και των κρατικών φορέων ισότητας των φύλων των 28 Κρατών-Μελών, συμπεριλαμβανομένου και εκπροσώπου της ΓΓΙΦ. Τα κύρια σημεία της Συνάντησης, συνοψίστηκαν στις εξής θεματικές:

 

 

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Συνεργασία ΓΓΙΦ & συναρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης'

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), συνεπής στις αρχές της και στο στόχο της να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, προσφέρει υπηρεσίες μέσω του Δικτύου δομών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών σε γυναίκες πρόσφυγες, που είναι θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας ή/και σε γυναίκες μόνες, χωρίς υποστηρικτικό πλαίσιο,  οι οποίες είναι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών και τα παιδιά τους.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Μηδενική ανοχή στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων'

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής, που τιμάται κάθε χρόνο παγκοσμίως στις 6 Φεβρουαρίου, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ)  προτάσσει την ανάγκη ανάπτυξη μηδενικής ανοχής στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στον μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας'

Το θέμα προτεραιότητας της 61ης Συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών είναι η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στον μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εκπόνησε σχετική έκθεση για τις ανάγκες της Συνόδου, η οποία περιλαμβάνει χρήσιμα στοιχεία για την παρουσία του γυναικείου πληθυσμού στο χώρο της οικονομίας, με χαρακτηριστικότερο το γεγονός ότι η  οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και η προστασία του δικαιώματος στην εργασία, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση τόσο της Διακήρυξης και του Προγράμματος Δράσης της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τις Γυναίκες  (Πεκίνο 1995) όσο και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

Συνάντηση της ΓΓΙΦ με την Υπουργό Εργασίας

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας  των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, κα Ε. Αχτσιόγλου, στις 25/1/2017. Στόχος της συνάντησης υπήρξε η κατάθεση των θέσεων της ΓΓΙΦ αναφορικά με τnν ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των γυναικών στον τομέα της εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας εξέθεσε τις θέσεις της ΓΓΙΦ, αναπτύσσοντας, παράλληλα, ολοκληρωμένες  προτάσεις γύρω από έξι θεματικούς άξονες. Ενδεικτικά, οι άξονες αυτοί αφορούν:

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Αναγνώριση του έργου από τον ΟΗΕ και η διεθνής προβολή της Ελλάδας'

 Για ακόμα μία φορά το έργο του κρατικού φορέα ισότητας των φύλων της Ελλάδας εξασφάλισε την αναγνώριση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πιο συγκεκριμένα, η 61η Σύνοδος της Επιτροπής του Ο.Η.Ε. για το Καθεστώς των Γυναικών, η οποία θα διεξαχθεί στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη το διάστημα 13-24 Μαρτίου 2017, θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον πλανήτη αναφορικά με την εφαρμογή των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Η συγκεκριμένη θεματική της Συνόδου εμπίπτει στη διαδικασία παρακολούθησης της εφαρμογής των Συμπερασμάτων της 58ης Συνόδου της Επιτροπής με το ίδιο θέμα.

Η έμφυλη διάσταση της βίας και του εκφοβισμού στο σχολείο - UNESCO, Ιανουάριος 2017

Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του Συστήματος του ΟΗΕ (UNESCO) δημοσιοποίησε μία άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση, συνολικής έκτασης 54 σελίδων στην αγγλική γλώσσα, (σχετικός σύνδεσμος από τον ιστότοπο της UNESCO: http://unesdoc.unesco.org/images/0024/002469/246970e.pdf) για το παγκόσμιο πρόβλημα της βίας και του εκφοβισμού στο σχολείο.

Επιμορφωτική ημερίδα για τους νέους Μαθητικούς Διαγωνισμούς Ψηφιακής Δημιουργίας της ΓΓΙΦ

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα,  απηύθυνε χαιρετισμό στην επιμορφωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 16/1/2016, στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥπΠΕΘ), με αφορμή τους νέους  Διαγωνισμούς Ψηφιακής Δημιουργίας για την εκπαιδευτική περίοδο 2016-2017, τους οποίους προκήρυξε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του (ΥπΠΕΘ).

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Η ισότητα των φύλων στο δημογραφικό και τις πολιτικές της οικογένειας στην Ε.Ε.'

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσιοποίησε τον Δεκέμβριο του 2016 μία μελέτη με θέμα «Δημογραφία και Πολιτικές για την Οικογένεια: η διάσταση του φύλου», η οποία προορίζεται για την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Η συμβολή της στην Αυτοδιοίκηση'

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε στη συνάντηση διαβούλευσης επί του κειμένου εργασίας «Δράσεις για την ισότητα των φύλων στην Π.Ε. Κεντρικού τομέα Αθηνών», που πραγματοποιήθηκε στις 21/12/2016 στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Πόρισμα για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης'

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων παρέδωσε το Πόρισμα

για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)'

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στο πλαίσιο της δυναμικής διεύρυνσης της συνεργασίας της με επίσημους θεσμικούς φορείς της Εκπαίδευσης και σε συνέχεια των επαφών της, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γεράσιμο Κουζέλη και τη Σύμβουλο Α΄ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΕΠ, Φέρμελη Γεωργία. Η συνάντηση έλαβε χώρα στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ)  στις 20/12/2016.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Συμπαράσταση σε δημοσιογράφο'

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σε συνέχεια της έγκλησης για συκοφαντική δυσφήμηση δια του τύπου σε βάρος της δημοσιογράφου Τατιάνας Στεφανίδου, την οποία υπέβαλε στις 19/1/2017  ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου, η Γενική  Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αντιτιθέμενη σε αντιδημοκρατικές επιθέσεις και πρακτικές εκφοβισμού, εκφράζει τη συμπαράστασή της στο πρόσωπο της δημοσιογράφου.

 Διότι, με την παρούσα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση δια του τύπου, με αφορμή τις αναφορές της παρουσιάστριας στην προχθεσινή εκπομπή της, όπου έκανε λόγο για εισβολή ομάδας  χρυσαυγιτών  και του ιδίου του Βουλευτή  σε σχολείο του Ικονίου Περάματος, αναδεικνύονται αντιδημοκρατικές ιδεολογίες, οι οποίες προσκρούουν στην ελευθερία του λόγου και του τύπου.

 Η ΓΓΙΦ στέκεται στο πλευρό της δημοσιογράφου και κάθε γυναίκας, στο πρόσωπο της οποίας εκπροσωπείται η ισότητα και  η ελευθερία έκφρασης στο δημόσιο λόγο.

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                             

Το  Γραφείο Τύπου, 20/1/2017                                                              

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων: Ημερίδα με θέμα «Ο σεξισμός στο δημόσιο λόγο»

Ημερίδα με θέμα «Ο σεξισμός στο δημόσιο λόγο»,  πραγματοποιήθηκε στις 5/12/2016 στην αίθουσα Κωστής Παλαμάς του Εθνικού και  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων: Τέλος στην «αφάνεια» της γυναίκας αγρότισσας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το  Συνέδριο με τίτλο «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Αγροτική Ανάπτυξη. Συνεργασία, Παράδοση, Ποιότητα» και η Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών, που συνδιοργάνωσαν η  Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) και η  Περιφέρεια Αττικής,  στις 10 & 11 Δεκεμβρίου 2016 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.

Γ.Γ.Ισότητας των Φύλων: Μισθολογικές ανισότητες μεταξύ γυναικών - ανδρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες σεμινάριο ανταλλαγής καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος. Το σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμοιβαίας Μάθησης για την Ισότητα των Φύλων, μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχους: την ενίσχυση των δυνατοτήτων των χωρών που συμμετέχουν να μάθουν η μία από την άλλη σε θέματα ισότητας μέσω της διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών, τη διερεύνηση της δυνατότητα μεταφοράς καλών πρακτικών και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ τους.

Γ.Γ.Ισότητας των Φύλων: Στατιστικά στοιχεία τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900

Η Γραμμή SOS 15900 στο διάστημα 11/3/2011 έως 16/11/2016 δέχθηκε  26548 κλήσεις και  346  ηλεκτρονικά μηνύματα.

Γ.Γ.Ισότητας των Φύλων: Η εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής

Γ.Γ.Ισότητας των Φύλων:   Η εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής στην Ε.Ε.

Γ.Γ.Ισότητας των Φύλων: 18 Οκτωβρίου – Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων

Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου τιμάται η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων (E.U. Anti – Trafficking Day). Στόχος της εν λόγω καθιέρωσης αποτελεί η ανάγκη πρόληψης και καταπολέμησης  του φαινομένου εμπορίας και διακίνησης των ανθρώπων (trafficking), ταυτόχρονα με την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το θέμα.

Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων: Ενάντια στις πολλαπλές διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες Ρομά

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα,  απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση-θεματική επίσκεψη  ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε θέματα Ρομά και των ταξιδευτών-   που διοργάνωσε το  Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  και το Συμβούλιο της Ευρώπης με τίτλο «Ενίσχυση και συμμετοχή των Ρομά στα συμβουλευτικά όργανα και στα όργανα  λήψης αποφάσεων καθώς και στην πολιτική ζωή (με έμφαση στις γυναίκες και στους νέους Ρομά)».

Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων: «Διαδικτυακή πύλη για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ε.Ε.»


Την Παρασκευή 30/09/2016 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις Βρυξέλλες η εναρκτήρια εκδήλωση για τη λειτουργία της διαδικτυακής πύλης για την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ε.Ε. με τίτλο  WE-gate.

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων: Οι γυναίκες πρόσφυγες στην Ελλάδα

H Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες το διήμερο 10-11 Οκτωβρίου 2016.

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων: 11 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού

Κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο 2011, η 11η Οκτωβρίου έχει ανακηρυχθεί ως  Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού (International Day of the Girl Child).

Γ.Γ.Ισότητας των Φύλων: Αποτελέσματα Χορήγησης 5 Υποτροφιών Για Μεταπτυχιακές Σπουδές

Γ.Γ.Ισότητας των Φύλων: Αποτελέσματα Χορήγησης 5 Υποτροφιών Για Μεταπτυχιακές Σπουδές

Γ.Γ.Ισότητας των Φύλων: 'Ως εδώ! Καμιά ανοχή στους βιασμούς'.

Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά βιασμών που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) εκφράζει τον αποτροπιασμό της και δηλώνει την προσήλωσή της στις πολιτικές, που στοχεύουν στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου και του βιασμού ως ακραία έκφρασή της.

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων: «Χτίζοντας υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα δυο φύλα»

Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «Χτίζοντας υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα δυο φύλα», που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, σε συνεργασία με Το Χαμόγελο του Παιδιού και πραγματοποιήθηκε το διήμερο 22-23 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρευρέθηκε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα.

Γ.Γ. Ισότητας: Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών

Η Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου (ΒΘΙΦ) εμπλουτίζει το Ιστορικό Αρχείο της με το Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών.

Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων: Ανακοινωθέν από τη Διάσκεψη Κορυφής των ηγετών των G20

Στο Ανακοινωθέν της πρόσφατης Διάσκεψης Κορυφής της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας των μελών της, η Ομάδα των G20 συμπεριέλαβε την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και την ουσιαστική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στην πόλη Hangzhou το διήμερο 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2016 στο πλαίσιο της Κινεζικής Προεδρίας των G20 για το έτος 2016.

Πρόσφατες εξελίξεις για την Ισότητα των Φύλων στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και δράσεις. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Σλοβακικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2016), με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων και των κρατικών φορέων ισότητας των φύλων των 28 Κρατών-Μελών.

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων - Χορήγηση 5 Υποτροφιών για Μεταπτυχιακές Σπουδές

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ),  σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) - Τομέας Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση»,  χορηγεί πέντε (5) υποτροφίες σε γυναίκες απόφοιτες Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για τη συμμετοχή τους στα μεταπτυχιακά προγράμματα της εταιρείας στον τομέα της «Διοίκησης Επιχειρήσεων».

Συνεργασία Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων & της Ελλ.Εταιρείας Διοικήσης Επιχειρήσεων

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, την Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2016, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων – ΕΕΔΕ, κ. Αθανάσιο Ρούλια, καθώς και στελέχη της εταιρείας.

Γ.Γ.Ι.Φ. 'Προτεραιότητά μας η γυναικεία απασχόληση'

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016, πραγματοποίησε συνάντηση με την Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – Σ.Ε.Γ.Ε., κα Αποστολίνα Τσαλταμπάση. Αντικείμενο συζήτησης υπήρξε η γυναικεία επιχειρηματικότητα, καθώς και η βελτίωση και η υποστήριξη της.

Η ισότητα των φύλων στην πιλοτική μελέτη ΟΟΣΑ

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσιοποίησε πρόσφατα μια πιλοτική μελέτη αξιολόγησης σε σχέση με την απόσταση μεταξύ των Κρατών-Μελών του εν λόγω Διεθνούς Οργανισμού και της επίτευξης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), γνωστών και ως Ατζέντα 2030.

Η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στη Διακήρυξη της Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤO

Η Διακήρυξη της Διάσκεψης Κορυφής του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), η οποία διεξήχθη στη Βαρσοβία το διήμερο 8-9 Ιουλίου 2016 με τη συμμετοχή Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των μελών και εταίρων αυτού, περιλαμβάνει ειδική παράγραφο για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων: «Η σωματεμπορία είναι έγκλημα όχι τρόπος ζωής»

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων εμπιστεύεται ότι οι εταιρείες παραγωγής, διάθεσης, διαφήμισης, επικοινωνίας κλπ θα σεβαστούν τις υποχρεώσεις αυτορρύθμισης κι αυτοδέσμευσης που απορρέουν από  την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη τους και το απαράδεκτο αυτό τραγούδι είτε θα αποσυρθεί άμεσα είτε θα βρει τη θέση που του αξίζει: στα αζήτητα!

Δράση ΓΓΙΦ και ΚΕΘΙ για την έμφυλη βία στους προσφυγικούς πληθυσμους

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

 

Δράση ΓΓΙΦ και ΚΕΘΙ για την έμφυλη βία στους προσφυγικούς πληθυσμούς

Προσλήψεις μεταφραστών/τριών και διαμεσολαβητών/τριών

 

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), συμπράττοντας για να συμβάλλουν στο προσφυγικό, διαθέτουν μέρος των ξενώνων κακοποιημένων γυναικών και σε γυναίκες-πρόσφυγες θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Σεπτέμβρη 2016 θα προκηρυχθούν θέσεις διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών/τριών και μεταφραστών/τριών από το ΚΕΘΙ. Οι ενδιαφερόμενοι/ες πρέπει εκτός από ελληνικά, να μιλούν σε πολύ καλό επίπεδο και να διαβάζουν μία από τις γλώσσες:  Αραβικά, Φαρσί, Ορντού.

Παρακαλούμε για τη διάδοση και ενημέρωση πιθανών ενδιαφερόμενων.
Περισσότερες πληροφορίες στο email: typou.kethi@gmail.com και στο τηλέφωνο 6945146640 (Μάρκος Χατζησάββας, Ειδικός Συνεργάτης Δ.Σ.)

Γ.Γ.Ι.Φ. «Διακήρυξη της Διάσκεψης των Η.Ε. για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη»

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διακήρυξη της Διάσκεψης των Η.Ε. για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη

Η οικονομική ανάπτυξη στην υπηρεσία των ανθρώπων και

η ισότητα των φύλων ως βασικά μηνύματα της

 

Η Διακήρυξη της 14ης Συνόδου της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη αναγνωρίζει τον καταλυτικό ρόλο της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στην αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του πλανήτη.

 

Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Ναϊρόμπι το διάστημα 17-22 Ιουλίου 2016 με το σύνθημα «Από την απόφαση στη δράση: προς ένα ισότιμο και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον για το εμπόριο και την ανάπτυξη».

 

Η Διακήρυξη διαρθρώνεται σε είκοσι παραγράφους. Αξίζει να εστιάσουμε στις παραγράφους 8 και 9, όπου τονίζονται τα εξής:

 

Στην  παράγραφο 8:

  • οι οικονομικές δραστηριότητες οφείλουν να βρίσκονται στην υπηρεσία των ανθρώπων
  • κάθε στρατηγική για την ανάπτυξη πρέπει να προάγει την ανθρώπινη ύπαρξη
  • κάθε αναπτυξιακή στρατηγική οφείλει να λαμβάνει υπόψη της την υπεροχή της ανθρώπινης εργασίας

 

 Στην παράγραφο 9:

  • δε νοείται βιώσιμη ανάπτυξη και αύξηση της παραγωγικότητας σήμερα, αλλά και στο απώτερο μέλλον χωρίς την επίτευξη της ισότητας των φύλων αφενός και την προώθηση της γυναικείας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, αφετέρου
  • η ένταξη της διάστασης του φύλου στους τομείς της εμπορικής και αναπτυξιακής πολιτικής καθίσταται επιτακτική ανάγκη για όλες τις χώρες στην εποχή της παγκοσμιοποίησης
  • χρειάζονται στοχευμένες δράσεις και επενδύσεις υπέρ της ισότητας των φύλων στα στάδια του σχεδιασμού και της υλοποίησης όλων των δημοσιονομικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών πολιτικών.

 

Η Διακήρυξη της 22ας Ιουλίου 2016, η οποία ονομάζεται “Nairobi Azimio” ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη διοργανώτρια χώρα (η λέξη “azimio” σημαίνει «διακήρυξη» στα σουαχίλι, εθνική γλώσσα της Κένυας), αποτελεί τον οδικό χάρτη της διεθνούς κοινότητας για την επόμενη τετραετία στους τομείς του εμπορίου και της ανάπτυξης, ιδιαίτερα για τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών και τις σχέσεις τους προς τον ανεπτυγμένο βιομηχανικά κόσμο.

 

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Οικονομία» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

 

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, ακολουθεί ο σχετικός σύνδεσμος με το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης, συνολικής έκτασης τεσσάρων σελίδων στην αγγλική γλώσσα: http://unctad14.org/Documents/tdl431_en.pdf

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                         Το  Γραφείο Τύπου, 1/8/2016                                                                 

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Ευρωπαϊκή προβολή των δράσεων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ευρωπαϊκή προβολή των δράσεων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

 το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου 2016

 

Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με ευρωπαϊκή διάσταση κατά το διάστημα του Ιουνίου - Ιουλίου 2016 προβλήθηκαν εκτενώς εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της αξιοποίησης της διαδικτυακής πλατφόρμας "EuroGender-ΕυρωΦύλο" του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE): http://eurogender.eige.europa.eu/ .

 

Δώδεκα σημαντικές ανακοινώσεις έχουν ήδη αναρτηθεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του εν λόγω Ευρωπαϊκού Οργανισμού, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για την προώθηση της αρχής της ισότητας των φύλων εντός και εκτός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα:

 

                Στις 2 Ιουνίου 2016 προβλήθηκε η πρωτοβουλία της Γ.Γ.Ι.Φ. για τη δημοσιοποίηση στην Ελλάδα της σύνοψης των εργασιών της πρώτης Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης με ρητή αναφορά στα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων.

 

Στις 9 Ιουνίου 2016 δημοσιοποιήθηκαν τα στατιστικά στοιχεία για τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Τα στοιχεία προέρχονται από τη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Τομέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), ενώ προηγήθηκε σχετική επεξεργασία αυτών από το Τμήμα Υλοποίησης & Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ.

 

Στις 13 Ιουνίου 2016 η Γ.Γ.Ι.Φ. δημοσιοποίησε τη Διακήρυξη των Ηγετών 79 αναπτυσσόμενων χωρών, όπου η ισότητα των φύλων κατέχει πρωταγωνιστική θέση. Το διήμερο 31 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Port Moresby, πρωτεύουσα της Παπούα Νέας Γουινέας, η 8η Διάσκεψη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων 79 χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ), οι οποίες έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (γνωστή ως Συμφωνία του Cotonou).

 

Στις 17 Ιουνίου 2016 η Γ.Γ.Ι.Φ. ανήρτησε τα ευρήματα της έρευνας εργατικού δυναμικού για το πρώτο τρίμηνο του 2016 στην Ελλάδα, από τα οποία, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή,  προκύπτει η αρνητική πρωτιά των Ελληνίδων στην ανεργία.

 

Στις 23 Ιουνίου 2016 η Γ.Γ.Ι.Φ. ανήρτησε στη διαδικτυακή πλατφόρμα του EIGE την επιτυχημένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το ρόλο της ισότητας των φύλων στην αναπτυξιακή συνεργασία ως διακριτής θεματικής ενότητας στις Ευρωπαϊκές Ημέρες για την Ανάπτυξη (Βρυξέλλες, 15-16/6/2016).

  

Την 1η Ιουλίου 2016 αναρτήθηκαν από τη Γ.Γ.Ι.Φ. στην εν λόγω διαδικτυακή πλατφόρμα οι επτά Αρχές για την ενδυνάμωση των γυναικών στις επιχειρήσεις και την οικονομία.

 

Στις 4 Ιουλίου 2016 αναρτήθηκαν τα φωτογραφικά άλμπουμ της Γ.Γ.Ι.Φ. για τους δύο πανελλήνιους διαγωνισμούς δημιουργίας αφίσας σχολικού/ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 για μαθητές/-τριες και φοιτητές/-τριες.

 

Στις 5 Ιουλίου 2016 η Γ.Γ.Ι.Φ. ανήρτησε σχετικό πληροφοριακό υλικό για το Διεθνές Συμπόσιο "Γυναίκες των Πρεσπών - Γυναίκες του Κόσμου. Οι Γυναίκες των Πρεσπών Επιχειρούν" (Φλώρινα, 7-8/7/2016), το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συγχρηματοδοτούμενου Έργου με τίτλο "New Prespas Festival: The Ladies of the Lakes" (Επιχειρησιακό Διασυνοριακό Πρόγραμμα ΙΡΑ "Ελλάδα-πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013").

 

Στις 18 Ιουλίου 2016 η Γ.Γ.Ι.Φ. ανήρτησε στη διαδικτυακή πλατφόρμα του EIGE τα αποτελέσματα της επιτυχημένης δημόσιας δράσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων με θέμα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση των Ελληνίδων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με σχετική  Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Στις 18 Ιουλίου 2016 αναρτήθηκε στην αγγλική γλώσσα το Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο της Δομής του Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων με θέμα τη συμμετοχή των Ελληνίδων στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

 

Στις 21 Ιουλίου 2016 αναρτήθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων ένας συνοπτικός κατάλογος στην αγγλική γλώσσα με θέμα τις πολιτικές και τις δράσεις της Γ.Γ.Ι.Φ. για την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης.

 

Στις 22 Ιουλίου 2016 αναρτήθηκε στην αγγλική γλώσσα το Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο της Δομής του Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων με θέμα "Γυναίκες και Φτώχεια".

 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων εργάζεται με μεθοδικότητα, επιμονή και συνέπεια για την ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο  και αξιοποιεί όλα τα εργαλεία στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                          Το  Γραφείο Τύπου, 28/07/2016                                                                 

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Σημαντική προσθήκη με αναφορά στις γυναίκες στο Σ.Ν. για ρύθμιση θεμάτων του Υπ. Εθνικής Άμυνας

Σε συνέχεια της παρέμβασης της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα, προς  τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας  για στήριξη της τροπολογίας που κατατέθηκε από βουλευτές και βουλεύτριες  στο νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», προστέθηκε μια σημαντική  φράση, η οποία εισαγάγει ισότιμα τις γυναίκες υπαξιωματικούς στην αντίστοιχη αναφορά των  ανδρών υπαξιωματικών. 

Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση των Ελληνίδων στο δημόσιο & ιδιωτικό τομέα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσιοποίησε στις 27 Ιουνίου 2016 Έκθεση με θέμα την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Παγκοσμιοποίηση από την οπτική του φύλου. Η Έκθεση, συνολικής έκτασης 75 σελίδων στην αγγλική γλώσσα, εκπονήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ε.Κ. και περιλαμβάνει χρήσιμα στατιστικά στοιχεία, τα οποία αναδεικνύουν περίτρανα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα Κράτη-Μέλη με τον γυναικείο πληθυσμό να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο.

Δράσεις και πρωτοβουλίες της ΓΓΙΦ για τη βοήθεια των γυναικών προσφύγων

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δράσεις και πρωτοβουλίες της ΓΓΙΦ

για τη βοήθεια των γυναικών προσφύγων

 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), ως επιστημονικά υπεύθυνο των έργων: «Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Λειτουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε περιφερειακό επίπεδο και Λειτουργία Ξενώνων Φιλοξενίας», συνεχίζουν τις δράσεις τους, προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

  Έτσι,  διασφάλισαν ότι στις δομές που λειτουργούν στο πλαίσιο των έργων αυτών, θα παρέχονται υπηρεσίες και σε γυναίκες πρόσφυγες θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας και τα παιδιά τους ή σε γυναίκες πρόσφυγες αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

 Για το σκοπό αυτό, υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ με τη ΜΚΟ Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών – ΔΙΟΤΙΜΑ και με την διεθνή ΜΚΟ International Medical Corps (IMC).

 Το αντικείμενο της εν λόγω συνεργασίας αφορά το σχεδιασμό της δράσης του έργου που σχετίζεται με την επιμόρφωση στελεχών του Δικτύου Δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ στην περιφέρεια Αττικής. Επίσης, εμπλέκει και τα στελέχη των ανοιχτών δομών φιλοξενίας προσφύγων, για θέματα πρόληψης και προστασίας από την έμφυλη βία σε προσφυγικούς πληθυσμούς.

 Στόχος της επιμόρφωσης είναι η εξειδικευμένη πληροφόρηση και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων ανταπόκρισης των στελεχών του πεδίου στις διαφοροποιημένες ανάγκες που έχουν οι γυναίκες πρόσφυγες θύματα έμφυλης βίας.

  Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουνίου, με μεγάλη προσέλευση συμμετεχόντων/ουσών, πραγματοποιήθηκαν   εκπαιδευτικά σεμινάρια των επαγγελματιών, που απασχολούνται σε Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, σε Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών και στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Οι θεματικές ενότητες των σεμιναρίων ήταν η Προστασία των γυναικών προσφύγων, η Πρώτη Ψυχολογική Βοήθεια, η Πολιτισμική διαφοροποίηση, η Διαδικασία ασύλου, μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης και οι Διαδικασίες Παραπομπής.

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                        

Τηλ 2131511102-103

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Η ισότητα των φύλων ως διακριτή θεματική στην αναπτυξιακή συνεργασία

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ισότητα των φύλων ως διακριτή θεματική στην αναπτυξιακή συνεργασία

(Ευρωπαϊκές Ημέρες για την Ανάπτυξη - Βρυξέλλες, 15-16/6/2016)

 

Για δέκατη χρονιά, το διήμερο 15-16 Ιουνίου 2016, πραγματοποιήθηκε η διεθνής διαδραστική συνάντηση υψηλού επιπέδου με τίτλο "Ευρωπαϊκές Ημέρες για την Ανάπτυξη". Διοργανώτρια αρχή της υπήρξε η Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας & Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030, με συμμετοχές εκπροσώπων από 4.500 οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, διεθνών οργανισμών, καθώς και της ακαδημαϊκής κοινότητας από 154 χώρες.

Το σύνθημα της διοργάνωσης «Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης σε Δράση: ο Κόσμος μας, η Αξιοπρέπειά μας, το Μέλλον μας» κυριάρχησε στους πέντε άξονες του προγράμματος εργασιών: Άνθρωποι, Πλανήτης, Ευημερία, Ειρήνη, Εταιρικότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αναδείξει για ακόμη μία φορά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίπονη και επίμονη προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού του πλανήτη, μέσω των δικτύων αναπτυξιακής συνεργασίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η ισότητα των φύλων συμπεριλήφθηκε ως διακριτή θεματική ενότητα στον άξονα «Άνθρωποι», δεδομένου ότι αφενός αποτελεί τον πέμπτο από τους συνολικά δεκαεπτά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και αφετέρου η διάσταση του φύλου διαπερνά το σύνολο των Στόχων. Ίσα δικαιώματα για γυναίκες και άνδρες, σημαίνει περισσότερη ειρήνη και ευημερία στον πλανήτη, ενώ η ισότιμη πρόσβαση ανδρών και γυναικών στους παραγωγικούς πόρους οδηγεί σε αύξηση της γεωργικής παραγωγής κατά 20-30%, με αποτέλεσμα τη δυνητική προστασία 100-150 εκατομμυρίων ανθρώπων από την απειλή της πείνας παγκοσμίως.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνεται η υιοθέτηση Σχεδίου Δράσης 2016-2020 για την ένταξη της διάστασης του φύλου και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, στο πλαίσιο της παροχής αναπτυξιακής βοήθειας από την Ε.Ε. προς τρίτες χώρες.

Παράλληλα, ζητήματα όπως η ψυχική και ψυχολογική ακεραιότητα του γυναικείου πληθυσμού, η πρόληψη και η εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων επιβλαβών παραδοσιακών πρακτικών (π.χ. ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων και σύναψη γάμου σε παιδική ηλικία), καθώς και η προώθηση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε., των 28 Κρατών-Μελών της και των υπόλοιπων χωρών του πλανήτη.

Επίσης, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες για την Ανάπτυξη αφιέρωσαν τρεις δημόσιους διαλόγους σε θέματα φύλου, όπως η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών στις αναπτυσσόμενες χώρες, με την Επικεφαλής του UN WOMEN να συμπεριλαμβάνεται στο πάνελ των ομιλητών/-τριών, η  κλιματική αλλαγή και αντιμετώπιση των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές, το φύλο και η γεωργική επιχειρηματικότητα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα εξειδικευμένων Προγραμμάτων με θέμα τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, υπό  το μήνυμα The Right to Remain Uncut. Διακόσια εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη πρακτική, εβδομήντα εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες είναι θύματα μόνο στην Ινδονησία, καθώς η εν λόγω επιβλαβής παραδοσιακή πρακτική κυριαρχεί σε 45 χώρες, αλλά καταγράφεται μόνο σε 30. Επίσης, έγινε παρουσίαση και των καλών πρακτικών παροχής αναπτυξιακής βοήθειας στον γυναικείο πληθυσμό χωρών της Αφρικής και της Ασίας.

Αξίζει να σημεiωθεί ότι διοργανώθηκαν και ξεχωριστές εκδηλώσεις για τα αποτελέσματα της πρώτης Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης και με τη θεσμοθετημένη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ομάδα Χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι στην 31η Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ε.Ε. - Α.Κ.Ε. (Windhoek, Ναμίμπια, 13-15/6/2016) υιοθετήθηκε Επείγον Ψήφισμα κατά της ατιμωρησίας για περιπτώσεις βιασμών και βίας κατά των γυναικών και των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις. 

Τέλος, το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με πολιτιστικές εκδηλώσεις, από τις οποίες ξεχώρισαν  το βίντεο του Προγράμματος Ορχιδέα/Orchid Project για την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση όλης της κοινωνίας κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η έκθεση ζωγραφικής με τον τίτλο "Μαραμένα Λουλούδια" για το ειδεχθές φαινόμενο της δολοφονίας γυναικών στο Μεξικό και την ατιμωρησία των δραστών, με τη μνήμη να αποτελεί το μόνο ισχυρό όπλο καταδίκης των γυναικοκτονιών, του πεπρωμένου  και της τραγωδίας και συνάμα η έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο "Στόχοι για τα Κορίτσια μετά το 2015: Κέρδος, Ήττα ή Ισοπαλία;".  (https://eudevdays.eu/sessions/tipping-scale-female-genital-cutting, https://eudevdays.eu/sessions/withered-flowers-feminicide-destiny-tragedy, http://eurpeanweekofactionforgirls.org/index.php/photo-exhibition/ .)

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Θεσμικοί Μηχανισμοί για την Ισότητα των Φύλων» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                      

Το  Γραφείο Τύπου, 22/06/2016                                                                

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

Ρέζους θηλυκό; Δελτίο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για διαφημιστικό μήνυμα

 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για το πρόσφατο διαφημιστικό μήνυμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Δέσμευση των G7 υπέρ της ενίσχυσης της θέσης των γυναικών και της ισότητας των φύλων»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Στις 20-5-2016 δημοσιοποιήθηκε η 3η απολογιστική έκθεση της Ομάδας των επτά πιο ισχυρών οικονομικά κρατών του πλανήτη (γνωστή με το όνομα G7: Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Καναδάς, Η.Π.Α., Ιαπωνία) ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων τους σε θέματα ανάπτυξης.

Η έκθεση, συνολικής έκτασης 170 σελίδων στην αγγλική γλώσσα, εκπονήθηκε ενόψει της Διάσκεψης των ηγετών των G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το διήμερο 26-27/5/2016 στην επαρχία Ise-Shima της Ιαπωνίας.

Η διάρθρωση του κειμένου εργασίας περιλαμβάνει δέκα τομείς προτεραιότητας, από τους οποίους δε θα μπορούσε να απουσιάζει η ισότητα των φύλων. Πιο συγκεκριμένα, οι δέκα τομείς είναι οι εξής:

αναπτυξιακή βοήθεια - οικονομική ανάπτυξη - υγεία - ύδρευση και αποχέτευση- ασφάλεια τροφίμων - εκπαίδευση - ισότητα - διακυβέρνηση - ειρήνη και ασφάλεια - περιβάλλον και ενέργεια.

Η ισότητα των φύλων παρουσιάζεται σε επτά σελίδες και οι δράσεις των G7 συνάδουν με τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Ατζέντα 2030), όπου η ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην αναπτυξιακή διαδικασία και η εξάλειψη των έμφυλων στερεότυπων και διακρίσεων θεωρούνται ως προαπαιτούμενα για την οικονομική και κοινωνική ειρήνη (σελ. 87-93 της έντυπης έκδοσης).

Οι χώρες της Ομάδας G7 εστίασαν τις δράσεις τους στις ακόλουθες πολιτικές:

 α) σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών (π.χ. εκούσιος οικογενειακός προγραμματισμός, υγεία της μητέρας, υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του ιού HIV/AIDS, εξάλειψη επιβλαβών παραδοσιακών πρακτικών όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων)

β) αύξηση της συμμετοχής των γυναικών και των κοριτσιών των αναπτυσσόμενων χωρών στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Στις καλές πρακτικές των χωρών της Ομάδας G7 περιλαμβάνεται η πρωτοβουλία της Ιαπωνίας για τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Συνέλευσης για τις Γυναίκες (World Assembly for Women - WAW), η οποία λειτουργεί ως διεθνές forum-συμπόσιο ηγετικών φυσιογνωμιών για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών (σελ. 93 της έντυπης έκδοσης).

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ξεκίνησε το 2014 και πέρυσι, το διήμερο 28-29/8/2015, συγκεντρώθηκαν στο Τόκυο εκπρόσωποι κυβερνήσεων, βιομηχανιών, πανεπιστημίων και μη κυβερνητικών οργανώσεων από 42 χώρες και οκτώ διεθνείς οργανισμούς. Η  θεματολογία αφορούσε ζητήματα, όπως ο ρόλος των ανδρών και των αγοριών στον αγώνα για την ισότητα των φύλων, η υποστήριξη των ανύπαντρων μητέρων, η εκπαίδευση των κοριτσιών, η προστασία του γυναικείου πληθυσμού στις φυσικές καταστροφές, καθώς και η ενίσχυση των γυναικών στον τομέα της επιστήμης.

Tην έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης κήρυξε o Ιάπωνας Πρωθυπουργός και τα συμπεράσματα αυτής δημοσιοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών: http://www.mofa.go.jp/files/000101262.pdf .

(σχετικός σύνδεσμος της Ιαπωνικής Προεδρίας 2016 των G7 με το κείμενο απολογισμού πεπραγμένων για τις δεσμεύσεις των επτά ισχυρών της γης υπέρ της ανάπτυξης της ανθρωπότητας: http://www.japan.go.jp/g7/_userdata/common/data/iseshima_progress_report.pdf )

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Θεσμικοί Μηχανισμοί για την Ισότητα των Φύλων» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                                                                                    

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Αναφορά για τους Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς σε πρόσφατα ψηφισμένο Νόμο

Στις 26/04/2016 ψηφίστηκε ο Ν.4384/2016: «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις». Σε συνέχεια της συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας ων Φύλων (ΓΓΙΦ) με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), αναδεικνύουμε τα άρθρα που έχουν περιληφθεί στον εν λόγω Νόμο και που αφορούν τους γυναικείους συνεταιρισμούς, καθώς και τον όρο, ο οποίος αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια.

Οικουμενική Περιοδική Αξιολόγηση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Στο πλαίσιο της Οικουμενικής Περιοδικής Αξιολόγησης, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εξέταση της Ελλάδας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διαδικασία, που αφορά στην αξιολόγηση της εφαρμογής των πολιτικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ, έλαβε χώρα στη Γενεύη στις 3 Μαΐου 2016.

Τα δικαιώματα των γυναικών και η ισότητα των φύλων στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη

Ρητή αναφορά στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και της προώθησης της ισότητας των φύλων υπάρχει στη σύνοψη των αποτελεσμάτων των διήμερων εργασιών της πρώτης Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης (Κωνσταντινούπολη, 23-24/5/2016).

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ισότητας των φύλων

Η σημασία της ισότητας των φύλων και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών για την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη του πλανήτη επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα από δύο ακόμη Διεθνείς Οργανισμούς, την UNESCO και την Κοινοπολιτεία των Εθνών.

Εργαλείο σχεδιασμού & τεκμηρίωσης για την ουσιαστική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ένα εύχρηστο εργαλείο σχεδιασμού και τεκμηρίωσης υπέρ της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Πρόκειται για τη Δομή «Οργάνωση υπηρεσιών για την ενσωμάτωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας σε όλο το εύρος της Δημόσιας Δράσης» (Παρατηρητήριο) με τρία σημαντικά Έργα:

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων στην εκδήλωση 'Γυναίκα Πρόσφυγα - Αιτούσα Ασύλου'

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου), η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα,  απηύθυνε ομιλία στην εκδήλωση με θέμα τη "Γυναίκα Πρόσφυγα - Αιτούσα Ασύλου", που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Αθήνας.

Ενημέρωση των υπαλλήλων του Δήμου για υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων έμφυλης βίας

Στο πλαίσιο των στόχων του Δημοτικού Σχεδίου Δράσης 2014-2016 για την ισότητα των φύλων, ξεκίνησε η υλοποίηση δράσης ενημέρωσης των υπαλλήλων του Δήμου σχετικά με θέματα έμφυλης βίας και ισότητας των φύλων. Συγκεκριμένα, η δράση επικεντρώνεται στην ενημέρωση όλων των δημοτικών υπαλλήλων για Δομές και Υπηρεσίες στις οποίες μπορούμε να απευθυνόμαστε κυρίως σε περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών.

Ο Δήμαρχος με την Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων

Με τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων κ. Φωτεινή Κούβελα συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός. Η κ. Κούβελα μίλησε στο Δήμαρχο για τα προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται στην ελληνική περιφέρεια αλλά και για τις προσπάθειες θωράκισης των γυναικών, που καταβάλει η ελληνική πολιτεία.

Ημερίδες στην Κρήτη με θέμα: «Πολιτικές ισότητας των φύλων στην τοπική αυτοδιοίκηση»

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και η ανάδοχος ένωση «ΕΤΑΜ A.E. – Αναπτυξιακή Ηρακλείου Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.» σας προσκαλούν στις ημερίδες με θέμα: «Πολιτικές ισότητας των φύλων στην τοπική αυτοδιοίκηση», για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «Εξειδίκευση του πρότυπου Συστήματος Ένταξης της Ισότητας των Φύλων (Σ.Ε.Ι.Φ.) σε Περιφέρειες και Δήμους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων Ηρακλείου και Χανίων.

Σεμινάριο του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας για τη συμμετοχή των γυναικών στη πολιτική

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΝΠΙΔ του Υπουργείου Εσωτερικών) διοργανώνει την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015 (Α΄ Κύκλος), καθώς και τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 (Β΄ Κύκλος) στο Ηράκλειο, το 8ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο της υλοποίησης του Έργου «Ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικής».

Το Σχέδιο Δράσης για την ένταξη της ισότητας των φύλων στο Δήμο Ηρακλείου

Το Σχέδιο Δράσης για την ένταξη της ισότητας των φύλων στο Δήμο Ηρακλείου 2014 - 2016 εγκρίθηκε με την 209 / 2014 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Διαβούλευση για το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Δύο Φύλων Δήμου Ηρακλείου 2014-16

Η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου δημοσιοποιεί το κείμενο του Σχεδίου Δράσης για την Ένταξη της Ισότητας των Δύο Φύλων Δήμου Ηρακλείου 2014-2016, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου (http://www.heraklion.gr/) για διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών. Η υποβολή προτάσεων, παρατηρήσεων και σχολίων γίνεται: