Μουσική Παιδεία - Ορχηστρικά Σύνολα

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο και δραστήριο καλλιτεχνικό οργανισμό, ο οποίος περιλαμβάνει τη Δημοτική Φιλαρμονική, τη Σχολή Φιλαρμονικής, το Δημοτικό Ωδείο, την Ορχήστρα Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου και το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δήμου Ηρακλείου. Όλα τα παραπάνω Καλλιτεχνικά Συγκροτήματα συμμετέχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου και των άλλων Δήμων της χώρας, προάγουν με τις δραστηριότητες τους την πνευματική και Καλλιτεχνική ζωή της πόλης μας και στοχεύουν στη δημιουργία του απαιτούμενου έμψυχου υλικού για τη συγκρότηση μιας Συμφωνικής Ορχήστρας στην Πόλη του Ηρακλείου.

Δημοτική Φιλαρμονική Ηρακλείου

Η δύναμη των μουσικών της Φιλαρμονικής ανέρχεται σε 60 μέλη. Τα καλλιτεχνικά προγράμματα που εκτελούν είναι σοβαρά, άριστα αποδιδόμενα και με ποικίλο περιεχόμενο. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα γνωστών Ελλήνων και ξένων συνθετών τόσο του κλασικού ρεπερτορίου όσο και της σύγχρονης μουσικής, έργα τζαζ, μουσική από γνωστές κινηματογραφικές επιτυχίες, εισαγωγές από όπερες και οπερέτες. Η Φιλαρμονική συμμετέχει στις θρησκευτικές. εθνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης του Ηρακλείου και των άλλων πόλεων της Χώρας.

Παράλληλα με τη Δημοτική Φιλαρμονική, λειτουργεί η Σχολή Φιλαρμονικής. Οι σπουδαστές της Σχολής αποτελούν το φυτώριο της Φιλαρμονικής όπου οι νέοι εκπαιδεύονται δωρεάν στα πνευστά και κρουστά όργανα, αναδεικνύοντας ταλέντα, παρέχοντας στη συνέχεια εφόδια για επαγγελματική κατάρτιση και δράση και η Δημοτική Φιλαρμονική Ηρακλείου με την ύπαρξη της Σχολής δεν έχει πρόβλημα στελέχωσης με ικανούς και άρτια εκπαιδευμένους Μουσικούς.

Κουαρτέτο Εγχόρδων Δήμου Ηρακλείου

Τέσσερα από τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του ωδείου που διδάσκουν τα έγχορδα όργανα (βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο) αποτελούν το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δήμου Ηρακλείου με στόχο τη διάδοση των εγχόρδων οργάνων στην πόλη του Ηρακλείου και την μελλοντική στελέχωση μιας συμφωνικής ορχήστρας με ικανούς και φτασμένους σολίστ.

Το Κουαρτέτο δίδει συναυλίες, συμμετέχει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, κάνει επιμορφωτικά σεμινάρια μουσικής, συνεργάζεται με τους καθηγητές των άλλων τάξεων του Ωδείου για τη διδασκαλία του μαθήματος Μουσικής Δωματίου, συνεργάζεται με τους εκτελεστές των πνευστών οργάνων της Φιλαρμονικής για τη δημιουργία διαφόρων Μουσικών Συνόλων (τρίο, Κουαρτέτο, Κουϊντέτο, Σεξτέτο κ.λ.π.) και καλύπτουν όλο το ρεπερτόριο Μουσικής Δωματίου.


Στοιχεία Επικοινωνίας

Δημοτικό Κτήριο Πλατείας Δασκαλογιάννη,
Τηλ. 2810 - 229857
e-mail: filarmoniki@heraklion.gr