Αναγκαιότητα δημιουργίας Γραφείου Ασύλου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 5/7/2017

ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΥΛΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Στις 24/2/2015 με την υπ' αριθμόν 1534 απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την απόσπαση μόνιμων υπαλλήλων, με στόχο τη στελέχωση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου του Ηρακλείου. Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν και οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι επιλέχθηκαν από την αρμόδια κεντρική υπηρεσία.

Αν και έχουν συμπληρωθεί σχεδόν δυόμιση χρόνια από την εν λόγω προκήρυξη, και παρόλο που έχει ήδη στελεχωθεί, το συγκεκριμένο γραφείο δεν έχει λειτουργήσει μέχρι και σήμερα, με συνέπεια την απίστευτη ταλαιπωρία των αιτούντων άσυλο προσφύγων που ζουν στην Κρήτη.

Τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου έχουν σημαντικές αρμοδιότητες σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας περί διεθνούς προστασίας, την παραλαβή και εξέταση των σχετικών αιτήσεων, τον εφοδιασμό των αιτούντων και των δικαιούχων με τα προβλεπόμενα νομιμοποιητικά και ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά και τη διευκόλυνσή τους σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υποδοχής τους.

Η άμεση συνέπεια της μη λειτουργίας του τοπικού γραφείου είναι οι αιτούντες διεθνούς προστασίας να αναγκάζονται να ταξιδεύουν στην ΑΘήνα, ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, για να τακτοποιήσουν οποιοδήποτε έγγραφο τούς είναι απαραίτητο για τη διαμονή στη χώρα μας. Τα έγγραφα που στερούνται είναι εξαιρετικά σημαντικά, αφού δίχως αυτά είναι αδύνατο να έχουν έστω τα στοιχειώδη, όπως σύναψη ενοικιαστηρίου κ.ά, σε μια χώρα στην οποία οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι, ούτως η άλλως, δύσκολες.'Ετσι, άνθρωποι ταλαιπωρημένοι από τον πόλεμο, χωρίς την απαραίτητη οικονομική ευχέρεια, αναγκάζονται να επιβαρυνθούν με τα έξοδα ενός δυσβάστακτου γι' αυτούς ταξιδιού, προσπαθώντας να είναι νομότυποι σε ένα κράτους που τους ταλαιπωρεί, δε σέβεται βασικά δικαιώματά τους και, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν αναγνωρίζει καν το δικαίωμα της άμεσης αντιπροσώπευσης με τη χρήση πληρεξουσίων για την παραλαβή εγγράφων.

Στις προσπάθειές μας τα τελευταία δύο χρόνια να μάθουμε γιατί κωλυσιεργεί η έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου, λάβαμε πολλές, διαφωτιστικές και αντικρουόμενες απαντήσεις: φταίει που τα κοντέινερ δεν μπορούν να πάρουν ρεύμα επειδή δεν έχουν οικοδομική άδεια, φταίει που αν δεν πάρουν ρεύμα τα κοντέινερ δεν μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης, φταίει το γραφείο του Υπουργού Μουζάλα που δεν έχει ακόμα αποδεσμεύσει το κονδύλι για τη χαρτική ύλη, φταίει που δεν έχει εκταμιευτεί το κονδύλι για τις μετακινήσεις του διευθυντή του γραφείου που θα πηγαινοέρχεται ΑΘήνα... Μήπως εν τέλει φταίνε οι «υπόγειες πιέσεις» προς τούς επίσημους άρχοντες της πόλης και του νησιού να μην λειτουργήσει ποτέ το γραφείο ασύλου μην τυχόν και τραυματιστεί ο ευαίσθητος τουρισμός του νησιού και χάσουν οι τοπικοί Μανωλάδες τα φτηνά ανασφάλιστα εργατικά χέρια, αναρωτιόμαστε..

Καταγγέλλουμε τη μέχρι και σήμερα μη λειτουργία του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Ηρακλείου, το οποίο Θα εξυπηρετούσε τους πρόσφυγες ολόκληρης της Κρήτης, απαλλάσσοντάς τους από την ταλαιπωρία και τα έξοδα ενός καθ' όλα περιττού ταξιδιού, και απαιτούμε από τις αρμόδιες Αρχές την άμεση έναρξη της λειτουργίας του σε χώρο ικανό να εξυπηρετεί τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο νησί


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ- ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ