Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης οργανώνει εργαστήριο Θεάτρου και θεατρική παράσταση για εφήβους

«Μια θεατρική ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης»

Διάρκεια προγράμματος: 19-28 Ιουλίου

Ώρες: 11.00΄-14.00΄

Ηλικίες: 12 ως 16 ετών

Εκτέλεση εργαστηρίου/σκηνοθεσία: Θεανώ Μεταξά,

σε συνεργασία με τους Νίκο Μεταξά και Ευθύμη Θέου

Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ

«Μια θεατρική ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης»

Το σύγχρονο θέατρο, διαδραματίζοντας ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, όλο και πιο συχνά, βγαίνει από τις θεατρικές σκηνές και συναντάει το κοινό του σε μη συμβατικούς δημόσιους χώρους όπως είναι τα Μουσεία, παλιοί βιοτεχνικοί χώροι, πλατείες κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης οργανώνει ένα θεατρικό εργαστήριο για εφήβους ηλικίας 12-16 χρονών το οποίο θα οδηγήσει σε μία μικρή παράσταση/παρουσίαση των αποτελεσμάτων του. Οι έφηβοι μέσα από το εργαστήριο θα έρθουν σε επαφή με τα πλούσια ευρήματα του ΙΜΚ και θα προετοιμάσουν μια ξενάγηση για ενήλικο κοινό, μία κινούμενη παράσταση που θα περιπλανιέται στους χώρους του Μουσείου. Στόχος του εργαστηρίου είναι να έρθουν οι έφηβοι σε επαφή με τις βασικές αρχές του θεάτρου όπως είναι η δημιουργία ενός ρόλου (ενός ξεναγού, ενός αρχαιολόγου, ενός φύλακα του μουσείου, μιας καθαρίστριας/ιστή κ.ά.), την απεύθυνση στο κοινό, την παρουσία στη σκηνή, την ομαδικότητα κ.ά. Ταυτόχρονα στόχος είναι να ετοιμάσουν για το κοινό τους, τους ενήλικες που θα παρακολουθήσουν την παράσταση, μια προσωπική και προσιτή περιήγηση στις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου, που στοχεύει να φωτίσει την υποκειμενικότητα της ερμηνείας των εκθεμάτων.

Η Θεανώ Μεταξά, σπούδασε θέατρο στη δραµατική σχολή Δήλος και συμμετείχε σε εργαστήρια στο Grotowski Center της Πολωνίας. Έχει συνεργαστεί µε τις οµάδες Δρόµος µε Δέντρα, Grasshoper, Blitz και τους σκηνοθέτες: Μάρθα Φριντζήλα, Ακύλλα Καραζήση, Ανέστη Αζά, Γεωργία Μαυραγάνη, Γιάννη Χουβαρδά, Μαρία Πανουργιά, Oliwia Twardowska, Δανάη Θεοδωρίδου, Μπάµπη Γαλιατσάτο, Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Baumstrasse, το Θέατρο του Νέου Κόσµου, τη Στέγη Γραµμάτων και Τεχνών, το Μουσείο Μπενάκη, το Θέατρο Τέχνης, το Festival of New Dramaturgies του Bydgoszcz, τη Wiesbaden Biennale κ.ά.. Εργάζεται πάνω στη χρήση της performance µέσα σε περιβάλλοντα αστικής καθηµερινότητας και έχει συνθέσει τα: Airbus, Κριτικές έξω από σινεμά, Fashion, Ψάρεµα στην Οµόνοια, Κοινός Αστικός Άνθρωπος.

Συνεργάζεται επίσης µε το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου της Στέγης Γραµμάτων και Τεχνών και µε το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράµατος στα Αισχύλεια Ελευσίνας και έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις: Έξι δελτία, Μια βολή είναι το µόνο που χρειάζεται, Agamemnon project.

Σχεδιασμός εργαστηρίων-Υπεύθυνη δράσης:

Φανή Καμπάνη, Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΙΜΚ.

Τηλέφωνα για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 2810-283219 (εσωτ: 101), καθημερινά 9.00΄-17.00΄