1η Συνάντηση για τις Τέχνες στην καθημερινότητα

 

«ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»

Τρία σεμινάρια για την μουσική, και

1η συνάντηση για τις Τέχνες στην καθημερινότητα

Ηράκλειο Κρήτης, 16-21 Ιουλίου 2017

Mε την συνεργασία του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου Athenaeum

Άρης Χριστοφέλλης – κλασικό τραγούδι (όπερα, ορατόριο, λιντ)

Στέλλα Γαδέδη – φλάουτο

Γιώργος Μουλουδάκης – κιθάρα, μουσική δωματίου

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Μουλουδάκης και ΔΚΚ Athenaeum

«ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»

Ανακοινώνεται, και επισήμως, η “1η συνάντηση για τις Τέχνες στην καθημερινότητα”, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης απ’ τις 16 ως τις 21 Ιουλίου του 2017.

Η 1η αυτή συνάντηση βάζει τα θεμέλια για να λειτουργήσει στο Ηράκλειο ένας πόλος έλξης συγγενών προς την Κρητική ματιά ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων, και να ενδυναμωθεί μια πνευματική εφεδρεία – πολέμιος της ηθικής που η κρίση επιχειρεί να εδραιώσει.

Οι προθέσεις της είναι:

α) Διερευνητικές σε σχέση με τις βαθύτερες συγγένειες που κάθε καλλιτεχνική πράξη δημιουργεί.

β) Ψυχαγωγικές -με το ετυμολογικό βάθος της λέξης- σε σχέση, πρωτίστως, με τις νεότερες γενιές, με στόχο να βρουν αυτές στον χώρο των συναντήσεων ένα διαρκές στήριγμα – αντίλογο στην καθημερινότητα που καλούνται να βιώσουν. [Για μας, μοναδικός και νόμιμος Δάσκαλος παραμένει το συλλογικό κλίμα κάθε συνάντησης.]

Οι συναντήσεις -όχι τυχαία- εκκινούν απ’ το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum [φορέα διοργάνωσης ενός απ’ τους ελάχιστους διεθνώς σημαντικούς διαγωνισμούς: του -τεσσαρακονταετούς ήδη φέτος, και με την συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής- Grand Prix Maria Callas], που τα πέντε τελευταία έτη φιλοξενεί τις αναζητήσεις κάποιων πολύ ειδικών σεμιναρίων. Τα σεμινάρια αυτά τόλμησαν να ιχνογραφήσουν -με αφορμή την μουσική και την λειτουργία της στην καθημερινότητα- τα θεωρητικά θεμέλια μιας διαρκούς μεθόδου, η ιδεολογική βάση της οποίας στέκεται στους αντίποδες κάθε από καθέδρας γνώσης και της όποιας ενδυνάμωσης της εξουσίας των “ειδικών” (παρότι δεν αρνείται την καθαρά λειτουργική συμβολή τους στην περιοχή της αποθησαυρισμένης γνώσης). Στην καθαρή αυτή περιοχή, τα σεμινάρια αναζητούν τον κοινό τόπο όπου οι τέχνες, τα γράμματα και η παράδοση -ως τέχνη της καθημερινότητας- ενεργούν στην ψυχή, θεραπεύοντας τις πληγές των παρεκκλίσεων που ο αστικός βίος επιβάλλει.

[Τμήμα των σεμιναρίων έχει ήδη ταξιδέψει -με διαφορετικές φιλοδοξίες- το 2013 και το 2014 στις Αρχάνες (Θερινή Μουσική Ακαδημία) και το 2015 στην Μακρινίτσα Πηλίου. Περισσότερα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην καρτέλα ΚΑΤΑΔΥΣΗ/ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ αυτού εδώ του ιστότοπου.]

Οι συναντήσεις για το 2017 διενεργούνται στο περιβάλλον τριών αρχικά σεμιναρίων (κλασικού τραγουδιού/ φλάουτου / κιθάρας και μουσικής δωματίου), με στόχο τις επόμενες χρονιές να επεκταθούν σε πολλαπλούς χώρους. Τα σεμινάρια θα ορίσουν κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους ένα διαρκές καφενείο, στην δημιουργική αύρα του οποίου οι καλεσμένοι συζητούν, αναζητούν και πράττουν στην κατεύθυνση της δυνατότητας μιας οριστικής διάχυσης της Τέχνης στην καθημερινότητα, με στόχο τον εξανθρωπισμό της.

Οι δράσεις διενεργούνται, κατά κύριο λόγο, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου, κάτω απ’ τον τάφο του Καζαντζάκη, αλλά διαχέονται επίσης σε άλλους συμβολικούς μέσα στην πόλη χώρους, αναδεικνύοντας την άγνωστη κάποτε σημασία τους. Στο φως της σκέψης μιας διαρκούς λειτουργικής άσκησης των ερωτημάτων που τίθενται, οι επί μέρους ομάδες που θα δημιουργηθούν απ’ τα σεμινάρια θα “εξάγουν” τα αποτελέσματα των εργασιών τους σε χαρακτηριστικά σημεία της Κρητικής υπαίθρου, βρίσκοντας τους εκεί συγγενείς τους. Σημαντικές εδώ είναι οι διαρκείς και ζωντανές σχέσεις μεταξύ των Δήμων, κι αυτό μέσα στην λογική του ότι κάθε πνευματικό παράγωγο δεν είναι προνόμιο της όποιας μητρόπολης, αλλά, δικαιωματικά, διαχέεται ίσοις όροις σε όλη την Κρήτη.

Οι δράσεις -παρότι, εδώ, εμψυχώνονται από ανθρώπους που ζουν εκτός Κρήτης- στηρίζονται στο ανθρώπινο δυναμικό του τόπου και διερευνούν τον ειδικό τρόπο που η, κατά Καζαντζάκη, Κρητική ματιά -όσο και η βαθύτερη, ίσως, αντίστοιχη του Σολωμού προς την Κρήτη- θα θεωρούσαν τις λεπτομέρειες της οικονομικής και της αξιακής κρίσης, και θα τις κατέτασσαν στην βαθμίδα που τους αρμόζει.

Ο κύκλος ξεκινά τον Ιούλιο του 2017 και θα αγκαλιάσει στο μέλλον συγγενείς του δράσεις, με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και την ανακίνηση και ανακαίνιση του δημιουργικού σθένους του τόπου. Δηλώνει δε εξ αρχής πολέμιος κάθε “νομιμοποιημένου” απ’ τα ΜΜΕ σχήματος, που, εκκινώντας απ’ το αρτηριοσκληρωμένο τμήμα της μητροπολιτικής πρακτικής, κατακλύζει με κάθε διαφημιστική λαμπρότητα την επαρχία, προς όφελος των ανά την επικράτεια ανατροφοδοτούμενων σχέσεων εξουσιών. Στους αντίποδες αυτών των απεχθών για το κλίμα των συναντήσεών μας δομών, η “1η Συνάντηση για τις τέχνες στην καθημερινότητα” στέκεται με νοσταλγία και δημιουργική έξαρση απέναντι στο φωτεινό παράδειγμα των Ανωγείων του 1979 και των Μουσικών Αυγούστων, του Μ.Χατζιδάκι, και -όπως και τότε- αναζητά την λυτρωτική κίνηση απ’ το Εγώ προς το Εμείς του δικού μας τόπου, και προάγει την πλούσια ματιά αυτού του τόπου προς τον κόσμο, συλλαβίζοντας απ’ την αρχή τους άγραφους κανόνες που έκαναν μέσα στους αιώνες, στην Κρήτη, το άθλημα του πολιτισμού ένα άθλημα ευγενές.

Για την καλλιτεχνική επιτροπή

Γιώργος Μουλουδάκης, 9 Ιουνίου 2017

 

Πρακτικά στοιχεία των δράσεων για το 2017

Τα σεμινάρια λαμβάνουν χώρα στο εξαήμερο από Κυριακή 16 έως Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017, ως εξής:

Σεμινάριο Γ.Μουλουδάκη: 16-18 και 19-21 Ιουλίου (προεκτείνεται μέσα στα άλλα δύο σεμινάρια, τις επόμενες ημέρες, μέσω των διαλέξεων και των σχημάτων μουσικής δωματίου)

Σεμινάριο Άρη Χριστοφέλλη: 19-21 Ιουλίου

Σεμινάριο Στέλλας Γαδέδη: 19-21 Ιουλίου

Χρησιμοποιούνται οι τρεις αίθουσες του Πολιτιστικού Κέντρου: Πειραματικό Θέατρο, Συνεδριακή αίθουσα και Κινηματογράφος.

Στους χώρους διαχέονται οι “Συναντήσεις καφενείου”, για όλες τις ομάδες, και παρουσιάσεις του θεωρητικού σκέλους των συναντήσεων. Παράλληλα, μαθήματα μουσικής δωματίου, με αφορμή σχήματα που προκύπτουν απ’ την συνεργασία των συμμετεχόντων.

Παρακολούθηση

Τονίζεται ότι ο κάθε συμμετέχων -ως εκτελεστής ή ως ακροατής- σε ένα σεμινάριο, θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί ως ακροατής και τα άλλα δύο σεμινάρια, κι αυτό ως έναυσμα για την διάχυση της αίσθησης κοινότητας στόχων που επιθυμούμε να αναδείξουμε κατά την διάρκεια αυτών των ημερών. Ανεξαρτήτως λοιπόν των ημερομηνιών των επί μέρους σεμιναρίων, κάθε συμμετέχων παρακολουθεί κάθε δρώμενο του εξαήμερου.

Οικονομική υποχρέωση

Εκτελεστές: 120 ευρώ. Συμμετέχουν ενεργά ως εκτελεστές σε ένα απ’ τα τρία σεμινάρια και συμμετέχουν ως ακροατές στα άλλα δύο σεμινάρια και στα λοιπά δρώμενα του εξαήμερου. Συμμετέχουν στις συζητήσεις.

Ακροατές: 70 ευρώ. Παρακολουθούν ως ακροατές όλα τα σεμινάρια και τα λοιπά δρώμενα του εξαήμερου και συμμετέχουν στις συζητήσεις.

Δυνατότητα παρακολούθησης μιας μόνο ημέρας για τους ακροατές: 30 ευρώ. Αντίστοιχη δυνατότητα παρακολούθησης μέρους μόνο του σεμιναρίου δεν δίδεται για τους εκτελεστές.

Ειδικά για το σεμινάριο κιθάρας εισάγεται η λεπτομέρεια ότι οι εκτελεστές θα πρέπει να είναι νέοι άνω των 14 ετών. Ακροατές -σε όλα τα σεμινάρια- μπορούν να είναι ενήλικες, νέοι και παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας, χωρίς να χρειάζεται να είναι μουσικοί, αφού τα σεμινάρια αυτά, όπως εξ αρχής δηλώνεται, εκτός από σεμινάρια ειδίκευσης είναι και σεμινάρια “επιτυχούς διαβίωσης” με αφορμή την ενασχόληση με την μουσική.

Διαμονή

Ο Δήμος Ηρακλείου και η ΔΗ.Κ.Ε.Η. έχουν φροντίσει για την οικονομικότερη δυνατή διαμονή των συμμετεχόντων, σε επιλεγμένα ξενοδοχεία μέσα στην πόλη.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής

τηλ. 2813 404990 & 6951 303612

e-mail: polimesastinpoli@gmail.com

Εδώ, η ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής.