Επικήδειος Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού για τον ζωγράφο Γιάννη Μιγάδη

 

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

        

            Ηράκλειο 26-01-2017

 

 

ghhg

Αποχαιρετάμε σήμερα τον Γιάννη Μιγάδη, μια σπουδαία προσωπικότητα της Τέχνης, που γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1926, και κατόρθωσε να συνδυάσει αξιοθαύμαστα την ζωή, τα βιώματα και τις εικόνες του γενέθλιου τόπου, με την Τέχνη της ζωγραφικής. Η στέρεη καλλιτεχνική παιδεία που απέκτησε κατά την μαθητεία του δίπλα στον Κωνσταντίνο Παρθένη, τον Ουμβέρτο Αργυρό και τον Παντελή Πρεβελάκη, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, και οι σπουδές του αργότερα στο Παρίσι, προσδιόρισαν την πορεία του, που εμπλουτιζόταν διαρκώς από την προσεκτική παρακολούθηση των σύγχρονων καλλιτεχνικών ρευμάτων.

 

         Ήδη από το 1953, που πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση, ο Μιγάδης είχε διαμορφώσει ένα ευδιάκριτο προσωπικό πεδίο, που είχε απηχήσεις από τα επιτεύγματα ζωγράφων της Γενιάς του 1930 (όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιάννης Μόραλης, ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος και άλλοι), αλλά αποτύπωνε καίρια και το δικό του εικαστικό όραμα.

 

        Τα επόμενα χρόνια ο Μιγάδης καταξιώθηκε στην συνείδηση του φιλότεχνου κοινού, και η προσφορά του στην Τέχνη αποτιμήθηκε ως ιδιαιτέρως σημαντική από τους ειδικούς του εικαστικού χώρου. Συνέχισε αδιάλειπτα το ζωγραφικό του έργο, με δημιουργίες του να εντάσσονται στις μεγαλύτερες πινακοθήκες της Ελλάδος αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού. Παράλληλα, εργάσθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, στο Εθνικό θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο ελεύθερο θέατρο καθώς στον Ελληνικό και Ξένο κινηματογράφο, ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος.

 

        Το 1999,  ο Γιάννης Μιγάδης, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την συνολική προσφορά του στην Τέχνη. Επίσης, το 2003,  τιμήθηκε με το Βραβείο «Πάνος Αραβαντινός», για το σκηνογραφικό και ενδυματολογικό του έργο, ενώ το 2007, του απονεμήθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης».

 

      Το Ηράκλειο, η γενέτειρά του, θα είναι πάντα υπερήφανη για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό.


    Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.