Αρχική

Αδιαμφισβήτητα το Ηράκλειο αποτελεί ένα από τους αγαπημένους προορισμούς τόσο για τον εσωτερικό τουρισμό όσο και για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Το τουριστικό προϊόν αποτελεί τον βασικότερο ίσως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης της πόλης, το οποίο στήριξε και στηρίζει την τοπική οικονομία ακόμα και στις εποχές της οικονομικής ύφεσης στην οποία επήλθε στην χώρα το τελευταίο διάστημα.

Αναγνωρίζοντας ο Δήμος Ηρακλείου, τη σημασία του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, ήδη από το 2014 χαράσσει συντονισμένη στρατηγική ενίσχυσης και ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού. Το όραμα του Δήμου Ηρακλείου στην κατεύθυνση αυτή είναι το Ηράκλειο να αποτελέσει ένα μητροπολιτικό κέντρο της μεσογείου, μία πόλη ανθεκτική και κοινωνικά συνεκτική με ισχυρή πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα, μια έξυπνη πόλη, η οποία θέτει τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής και αναγνωρίζοντας την αρωγή που μπορούν να προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, ο Δήμος Ηρακλείου έχει προβεί στην υλοποίηση πολλαπλών ψηφιακών έργων καταγραφής και ανάδειξης του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Ως ενδεικτικές ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή αναφέρεται, το υπερσύγχρονο τουριστικό γραφείο ενημέρωσης και πληροφόρησης (Infopoint) στην καρδιά της πόλης, η νέα ιστοσελίδα τουρισμού, καθώς επίσης και στοχευμένες δράσεις για τον γαστρονομικό τουρισμό. Ιδιαίτερα δε, σε ότι αφορά με τον πολιτιστικό πλούτο του Ηρακλείου, ως κοιτίδα των 5+1 Πολιτισμών, ο Δήμος Ηρακλείου έχει υλοποιήσει σειρά έργων ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεράστιου όγκου πρωτογενούς ψηφιακού υλικού υψηλής ποιότητας

Παρόλα αυτά έως και σήμερα, το υλικό αυτό είναι αποσπασματικά διαθέσιμο προς τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης, μέσω των αντίστοιχων διαδικτυακών πυλών στις οποίες υπάρχουν κυρίως διαθέσιμες εκδόσεις χαμηλής ευκρίνειας και λεπτομέρειας. Γίνεται λοιπόν αντιληπτή η ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικοποιημένου συστήματος διαφύλαξης και διάθεσης όλου του ψηφιοποιημένου υλικού που έχει έως τώρα δημιουργήσει ο Δήμος Ηρακλείου, με στόχο την αποδοτικότερη και πληρέστερη διαχείρισή του, αλλά κυρίως την πολυδιάστατη διάθεση και ανάδειξή του τόσο στους επισκέπτες και τους πολίτες του Ηρακλείου καθώς και στους τοπικούς οικονομικούς, πολιτιστικούς και τουριστικούς φορείς οι οποίοι συνεισφέρουν τόσο στο τουριστικό αφήγημα της πόλης αλλά και στην τουριστική και οικονομική της άνθηση.

Το παρόν Έργο θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει μία πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων (open Data) για την αποθήκευση, διαχείριση και διάθεση ψηφιακού περιεχομένου από έργα τουριστικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος του Δήμου Ηρακλείου. Σήμερα, αρκετοί δημόσιοι φορείς δεν έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που παράγουν ή συλλέγουν άλλοι φορείς του δημοσίου. Το ίδιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και στο πλαίσιο του ίδιου φορέα και ειδικότερα σε Μεγάλους Δήμους όπου πολλές υπηρεσίες παράγουν δεδομένα είτε μέσω της λειτουργίας τους είτε μέσω συμμετοχής του σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Τέλος, λόγω αυτής της τεράστιας διασποράς και ασυνδετότητας του περιεχομένου, αυτό δε φτάνει με αποδοτικό τρόπο στους πολίτες.