inner image

Επιχειρήσεις Παραγωγής Τοπικών Προϊόντων Δήμου Ηρακλείου

Σήμερα οι καταναλωτές ζητάνε όλο και περισσότερο ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα. Τα διατροφικά σκάνδαλα των διοξινών, των τρελών αγελάδων, των τροφίμων  με φυτοφάρμακα και η ανησυχία των καταναλωτών για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα έχουν δημιουργήσει μια ολοένα και αυξανόμενη τάση κατανάλωσης τοπικών αγνών,  παραδοσιακών και ασφαλών προϊόντων.

Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Ηράκλείου, εκτός το μεγάλο αστικό κέντρο του Ηρακλείου και της Ν. Αλικαρνασσού περιλαμβάνει  και τις τρείς Δημοτικές ενότητες Γοργολαϊνη-Παλιανή-Τέμενος. Οι τρεις αυτές Δημοτικές Ενότητες μαζί με τις αγροτικές περιοχές του Ηρακλείου και της Ν. Αλικαρνασσού παρουσιάζουν κοινά βασικά χαρακτηριστικά από άποψη φυσικού περιβάλλοντος και πρωτογενούς παραγωγής και κατά συνέπεια τοπικής οικονομίας και απασχόλησης.

Στα παραδοσιακά κρητικά προϊόντα που παράγονται στο Δήμο Ηρακλείου έχουν ενσωματωθεί μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η προέλευση, η ποιότητα, η διατροφική αξία, η γεύση, το άρωμα και ο τρόπος παραγωγής τους ο οποίος στηρίζεται στον παλιό παραδοσιακό τρόπο ενώ συγχρόνως χρησιμοποιούνται όλες οι σύγχρονες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

elaiolado   krassi   stafili

Τα κυριότερα τοπικά προϊόντα του Δήμου Ηρακλείου είναι:

  • Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Φρέσκος φρουτοχυμός της ελιάς ποικιλίας «Κορωνέικη» χαμηλής οξύτητας (0,1%-1%). Προϊόν μηχανικής επεξεργασίας του ελαιόκαρπου σε σύγχρονα ελαιουργικά συγκροτήματα.
  • Ελιές Θρούμπα: Παράγεται με ζύμωση (πάνω στο δέντρο ή κάτω στο έδαφος) από τον μύκητα PHOMAOLEAE, όταν επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, στην περιοχή. Χαρακτηριστικό πλεονέκτημα ορισμένων ορεινών περιοχών. Ο ώριμος καρπός (ΘΡΟΥΜΠΑ) αποκτά μια ευχάριστη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση.
  • Τα κρασιά:
  1. 1η Κατηγορία - Κρητικός τοπικός οίνος και Ηρακλειώτικος. Λευκός (ποικιλία Vilana, Athiri, Thrapsathiri, Sylvaner, Sauvignon), ροζέ (ποικιλία Kotsifali, Mantilaria, Liatiko, Lathikino, Syrah, Carignan) και κόκκινος (ποικιλία Kotsifali, Mantilaria, Liatiko, Lathikino, Syrah, Carignan).
  2. 2η Κατηγορία. Δαφνές Κόκκινος οίνος (ποικιλία Λιάτικο).
  3. 3η Κατηγορία. Κρασιά από βιολογικούς αμπελώνες.
  • Τα επιτραπέζια σταφύλια: Ροζακί σταφύλι αλλά και πρώιμες και όψιμες ποικιλίες όπως είναι η Περλέτ, το Σουπέριορ, η Σουλτανίνα παράγουν αρωματικά, τραγανά και εύγεστα σταφύλια.
  • Η τσικουδιά: Οινοπνευματώδες ποτό παραγόμενο από την απόσταξη στέμφυλων. Έχει έντονη μυρωδιά, ευχάριστη γεύση και μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
  • Η σταφίδα: Φυσικά αποξηραμένο σταφύλι ποικιλίας «σουλτανίνα», έχει ξανθό χρώμα, χωρίς σπόρους.
  • Τα λαχανικά: Μαρούλια, λάχανα, τομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ραδίκια, σέσκουλα, πράσα, κρεμμύδια, αγγινάρες (αγκαθωτές), κουνουπίδια, αλλά και άγρια χόρτα όπως είναι ο ασκόλυμπρος (άγριο χέρσο, ποώδες, ετήσιο ή διετές φυτό), οι ασκορδουλάκοι (βολβώδες, αυτοφυώμενο λαχανικό), η γλυστρίδα (άγριο χόρτο που συναντάται στους κήπους την καλοκαιρινή περίοδο), οι παπούλες (καλλιεργούμενο λαχανικό – ψυχανθές), κ.α.
  • Τα φρούτα: (αχλάδια, βερύκοκα, κεράσια, ροδάκινα, κ.α.).
  • Τα τυροκομικά: Είναι γαλακτοκομικά προϊόντα αιγοπροβάτων όπως είναι:
  1. Ο Ανθότυρος  (είδος μυζήθρας χλωρή - ξερή).
  2. Η Γραβιέρα (Σκληρό τυρί με ευχάριστη γεύση και πλούσιο άρωμα).
  3. Το Κεφαλοτύρι (το πιο γνωστό τυρί στην Ελλάδα, η σκληρότητα του αυξάνει με την παλαίωση).
  4. Η Μυζήθρα (γεύση μαλακιά, πλούσια και γλυκιά).
  5. Η Ξυνομυζήθρα (μαλακό λευκό τυρί με όξινη γεύση).
  • Το αιγοπρόβειο κρέας: Η πλούσια σε αριθμό φυτικών ειδών χλωρίδα στην οποία κυριαρχούν αρωματικά φυτά, οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, η γειτνίαση με την θάλασσα, οι ντόπιες φυλές ζώων, ο νομαδικός χαρακτήρας βόσκησης συντελούν στην παραγωγή κρέατος υψηλής και μοναδικής ποιότητας.
  • Άλλα παραδοσιακά προϊόντα ζωικής προέλευσης:
  1. Απάκι (ψαχνό κρέας χοίρου καπνιστό).
  2. Λουκάνικα (Ψιλοκομένο χοιρινό κρέας με πολύ ξύδι, πιπέρι, κύμινο και αλάτι περασμένο σε λεπτό έντερο χοίρου και ψημένο σε καπνό από αρωματικά φυτά όπως φασκομηλιά, θυμάρι και κυπαρίσσι).
  3. Πηχτή ή τσιλαδιά (ψιλοκομένο βρασμένο κρέας από κεφάλι – πόδια χοίρου μέσα σε πυκνό ρευστό χυμό από νεράτζια, λεμόνια, αλάτι, πιπέρι, κύμινο).
  4. Σαλιγκάρια ή χοχλιοί (λιανοί χονδροί, οστρακόδερμα μικρού μεγέθους).
  • Τα αρωματικά φυτά: Φασκομηλιά, ρίγανη, χαμόμηλο, βασιλικός, μαντζουράνα, θυμάρι, δενδρολίβανο, δάφνη, δίκταμος, μαλοτύρα, μέντα, κ.α.
  • Το μέλι: Παράγεται κυρίως από θυμάρι και είναι εκλεκτής ποιότητας.

 

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE