Ηράκλειο, Τετάρτη 15-09-2010
Χαιρετισμός στην Παρουσίαση των 3ων Έργων Μετάφρασηςτων Ιεροδικαστικών Κωδίκων από το Τούρκικο Αρχείο της Β.Δ.Β.
Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη αποτελεί ένα θεσμό που έχει καταξιωθεί Πανελλήνια με τη συνολική του δράση στον πολιτισμό και ιδιαίτερα με τις εκδόσεις.
Ως Δημοτική Αρχή βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή αντιμέτωποι με το τεράστιο θέμα της στέγασης και λειτουργίας της γιατί η κατάσταση που βρισκόταν ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη.
Ουσιαστικά το κτίριο αυτό παρέμενε όρθιο στη κυριολεξία από φιλότιμο.
Τις αμέσως επόμενες μέρες υπογράφεται η δεύτερη σύμβαση με την ολοκλήρωση της οποίας παραδίδεται για χρήση ένα κτίριο ¨πράσινο¨, ¨έξυπνο¨, λειτουργικό με χώρους σημαντικά μεγαλύτερους από τους ήδη υφιστάμενους.
Ταυτόχρονα αναδεικνύεται το Αραβοβυζαντινό Τείχος, η Πύλη Βολτόνε και το Υδραγωγείο, τα οποία θα μπορεί να βλέπει ο επισκέπτης κάτω από τους προστατευτικούς υαλοπίνακες.
Στόχος μας ήταν όχι μόνο να διασσφαλίσουμε την απόλυτη ασφάλεια στα κτήρια που λειτουργούσε, αλλά και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι χώροι, ώστε αυτό το ιστορικό ίδρυμα να μπορέσει να λειτουργήσει και να αναπτυχτεί με βάση τα σύγχρονα δεδομένα.
Ξεκινήσαμε έτσι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο με ιδιαίτερα υψηλό κόστος που σύντομα θα έχουμε τη χαρά να το δούμε να ολοκληρώνεται.
Παράλληλα, βέβαια και παρά της σχετικές δυσχέρειες από τη μεταφορά σε προσωρινό χώρο λειτουργίας καταφέραμε να συνεχίσουμε και το εκδοτικό έργο καθώς και τις υπόλοιπες λειτουργίες της βιβλιοθήκης.
Είναι αυτονόητο ότι το εκδοτικό πρόγραμμα της Βικελαιας είναι εξαιρετικά σημαντικό και την κάνει να ξεχωρίζει από τους εκδοτικούς οίκους και ως προς το στόχο και ως προς τη περιεχόμενο.
Καθώς απαράβατος όρος γι‘αυτήν αποτελεί η διατήρηση της ποιότητας και της αισθητικής της κάθε έκδοσης με επιλογή έργων που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της πόλης και που λόγω του κόστους δεν μπορούν να αναλαμβάνονται από άλλους φορείς.
Επιλέγονται επίσης έργα νέων κρητικών επιστημόνων που οφείλουμε να τους παρέχουμε ‘’βήμα’’ για να γίνονται γνωστοί στο ευρύτερο κοινό.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Βικελαία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία που καλύπτει την περίοδο από το 1278 μέχρι το 1950 με μοναδικό κενό την περίοδο της Αυγυπτιοκρατίας (1830 - 1840).
Για να την περίοδο αυτή όμως καταφέραμε πρόσφατα να αποκτήσουμε σημαντικές πληροφορίες από το αρχείο της Αιγυπτιακής εφημερίδας που εξεδίδετο εκείνη την εποχή στην Κρήτη και θα παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα.
Η Βικελαια Βιβλιοθήκη συνεπώς αποτελεί από κάθε άποψη ένα ουσιαστικό εργαλείο στην ανάπτυξη του πολιτισμού και στην πνευματική καλλιέργεια των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.
Είναι γνωστό επίσης ότι διαθέτει σημαντικό υλικό, όπως πολύτιμα αρχεία και σημαντικές μαρτυρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα και να αποτελέσει η βιβλιοθήκη κέντρο μελέτης και έρευνας για νέους επιστήμονες
Η Δημοτική αρχή διατηρεί συνεχές και ζωηρό ενδιαφέρον για τη Βικελαια Βιβλιοθήκη και, μαζί με την δεδομένη αγάπη των ηρακλειωτών γι’αυτή, είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει κάθε πρόταση, ώστε μετά και την ολοκλήρωση της κτιριακής υποδομής, να αποτελέσει κόσμημα και καμάρι της πόλης μας.
Άλλωστε το βιβλίο και η γνώση δεν αποτελούν μόνο μέσο για την αναβάθμιση της προσωπικότητας του άτομου, αποτελούν και αναφαίρετο δικαίωμα σε μια Δημοκρατική πολιτεία.
Η πρόσβαση στη γνώση αποτελεί βασική υποχρέωση απέναντι στον πολίτη και έχουμε χρέος ως Δημοτική αρχή και να το προστατεύουμε και να το υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο.
Αυτό κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε για να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο σ’αυτή την υποχρέωση. Και ίσως το πιο σπουδαίο ‘’όχημα’’ γι’ αυτό είναι η Βικελαια Βιβλιοθήκη και οι εκδόσεις της.