Σας καλωσορίζουμε σήμερα στην παρουσίαση των μελετών που βραβεύτηκαν στα πλαίσια του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού με θέμα: «Αποκατάσταση και χρήση του Ανατολικού Νεωρίου, της Δεξαμενής ΖΑΝΕ και της αποθήκης άλατος στο λιμάνι του Ηρακλείου».
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου και αφορά ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Ενετικής περιόδου στην πόλη μας.
Το σωζόμενο τμήμα του Ανατολικού Νεωρίου, την εντυπωσιακή για την εποχή της δεξαμενή νερού ΖΑΝΕ και την αποθήκη άλατος.
Και τα τρία αυτά μνημεία αποτελούν σήμερα ένα ιδιαίτερο συγκρότημα και η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση τους, για να τα αποδώσει στους Ηρακλειώτες με νέες χρήσεις, συμβατές με τις ανάγκες της πόλης, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα.
Οι χρήσεις που προτείνονται είναι πολιτισμικού χαρακτήρα και ταυτίζονται με την επιθυμία και τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής για αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που εξυπηρετεί τη δημιουργία χώρων πολιτισμού και καλλιτεχνικής έκφρασης στο Ηράκλειο.
Σε αυτό το σχεδιασμό, κεντρική θέση ασφαλώς κατέχει και η κατασκευή του Συνεδριακού Πολιτιστικού Κέντρου η ολοκλήρωση του οποίου προχωρά πλέον με ταχύτατους ρυθμούς, γεγονός που θα αλλάξει πλήρως τα δεδομένα των υποδομών του πολιτισμού για το Ηράκλειο και Κρήτη.
Βέβαια, θα ακολουθήσουν άμεσα και νέοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί με αντικείμενο τη διαχείριση, σε ότι αφορά τις χρήσεις, των Δυτικών Νεωρίων και των Ενετικών τειχών.
Αυτού του μοναδικού οχυρωματικού έργου στο οποίο έχουν βάλει τη σφραγίδα τους οι σπουδαιότεροι αρχιτέκτονες και μηχανικοί οχυρώσεων της Δύσης του 16ου και του 17ου αιώνα όπως ο Κάμποφρεγκόζο, ο Μικέλε Σανμικέλι, ο Τζιρόλαμο Σανμικέλι και ο Σαβορνιάν.
Η πλήρης αποκατάσταση αυτού του μνημείου με αξιοποίηση των προμαχώνων, των χαμηλών πλατειών και των εκπληκτικών πυλών (ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, ΒΗΘΛΕΕΜ, ΜΑΚΑΣΙ, ΒΙΤΟΥΡΙ, ΙΗΣΟΥ, ΣΑΜΠΙΟΝΑΡΑ και η απόδοση του στους Ηρακλειώτες για χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής (Εκθέσεις, Μουσεία, κ.τ.λ), είναι το νέο όραμα μας και είμαστε αποφασισμένοι να το ολοκληρώσουμε, ανεξάρτητα από τα προβλήματα και τις δυσχέρειες που συναντάμε καθημερινά.
Και δεν αναφέρομε βεβαίως στα οικονομικά προβλήματα, που ο Δήμος αντιμετωπίζει εντελώς μόνος, αφού το ΥΠΠΟ δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από την σχετική προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει, αλλά στην γραφειοκρατία και τις απίστευτές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προώθηση των διαδικασιών και των εγκρίσεων που συχνά υπερβαίνουν τον ένα η και τον ενάμιση χρόνο, για εντελώς απλά θέματα.
Παρόλα αυτά όμως, η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει αποφασιστικά στην ανάδειξη του συνόλου των πολιτιστικών μας μνημείων και θα το κάνει ανεξάρτητα από τις θυσίες, οικονομικές οι άλλες και τους κόπους που θα απαιτηθούν.
Το ανεκτίμητο πολιτιστικό κεφάλαιο που έχουμε τη σπάνια τύχη ως πόλη να διαθέτουμε, είτε αυτό λέγεται Ενετικά τείχη, είτε Νεώρια, είτε Αρχαιολογικό Πάρκο της Κνωσού, είτε Ιστορικό κέντρο, θα το αναδείξουμε, θα το αξιοποιήσουμε πλήρως και θα το αποδώσουμε, στους Δημότες και τους επισκέπτες μας.
Αυτό είναι υποχρέωση μας, τόσο απέναντι σε εκείνους που μας το παρέδωσαν, όσο και σε εκείνους, που, ως Δημότες αυτής της πόλης, έχουν κάθε δικαίωμα να το ζουν και να το απολαμβάνουν.
Σε αυτή τη νέα «πρακτική» θεώρηση, της κληρονομιάς μας, καλούμε όλους, Δημότες και Φορείς να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι συλλογικό και προς όφελος του τελικού αποδέκτη, του απλού πολίτη.