Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία πλήθους κόσμου και με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου η επίσημη παρουσίαση από το Δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό των «Σημείων Μνήμης», των ενημερωτικών επιγραφών για την Μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941), που τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά και έπειτα από πρωτοβουλία του, σε έξι ιστορικά σημεία της πόλης, στα οποία διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα της Μάχης.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άση Λυγερού, άφησε λίγα λουλούδια στο μνημείο - προτομή του Ήρωα Ταγματάρχη Τζουλάκη που έπεσε μαχόμενος τους εισβολείς και αναφέρθηκε αναλυτικά στις μάχες που έλαβαν χώρα στην πόλη.
Η δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 83η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, πλαισιώθηκε από τους ήχους της Φιλαρμονικής με εμβληματικά τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη όπως το «Πότε θα κάνει Ξαστεριά» και του Μίκη Θεοδωράκη, που σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και τα οποία τραγούδησαν ο Δήμαρχος και όλοι παραβρισκόμενοι. Την επετειακή εκδήλωση, που ανάλογη δεν έχει ξαναγίνει στο Ηράκλειο, παρακολούθησαν Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων, οι διοικήσεις της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΠΗΝ) και του Τ.Ε.Α.Σ κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου, πολίτες αλλά και ξένοι επισκέπτες της πόλης.
Υπενθυμίζεται ότι η ιδιότυπη υπαίθρια περιοδική έκθεση περιλαμβάνει έξι επιγραφές – στήλες, τοποθετημένες στο σημείο που έπεσε νεκρός ο Ταγματάρχης Τζουλάκης στην ομώνυμη οδό, στα Λιοντάρια, στην αρχή της οδού 1866, στη συμβολή των οδών Δικαιοσύνης και Έβανς, στην πλ. Αγ. Δημητρίου και στην πλ. 18 Άγγλων.
Η πρωτοβουλία αναπτύχθηκε φέτος πιλοτικά και πρόθεση του Δημάρχου Ηρακλείου είναι η εκτενέστερη ανάπτυξη των Σημείων Μνήμης το 2025 και η αξιοποίηση τους για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.
Στην ειδική προσωρινή κατασκευή σε κάθε «Σημείο Μνήμης», υπάρχει ιστορική τεκμηρίωση και πληροφοριακό υλικό, καθώς και σύνδεσμος QR code προς την ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου, όπου υπάρχει εκτενέστερο φωτογραφικό υλικό και κείμενα. Η πρωτοβουλία έχει στόχο να υπενθυμίσει και να αναδείξει αυτά τα σημεία όπου διεξήχθησαν έντονες μάχες κατά τη προσπάθεια των αλεξιπτωτιστών να καταλάβουν την πόλη αλλά και οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση της, μετά από την αποχώρηση των Βρετανικών στρατευμάτων.
Για την υλοποίησή της υπαίθριας έκθεσης, καθοριστική υπήρξε η συνδρομή των στελεχών του Δήμου Ηρακλείου Έλντας Κλαδάκη, Γιώργου Καραγιαννάκη και Μαρίας Ανωγειανάκη, καθώς επίσης και των στελεχών του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Αγησίλαου Καλουτσάκη, Βαγγελιώς Βιολάκη και Δημήτρη Κυπριωτάκη. Σημαντική ήταν η συμβολή των ειδικευμένων ερευνητών της περιόδου Κώστα Μαμαλάκη και Γιάννη Πρεκατσουνάκη, οι οποίοι παραχώρησαν αρχειακό υλικό. Οι μακέτες έγιναν από τον Χρυσόστομο Σπετσίδη, οι μεταφράσεις από τον Μπεν Πήτερ και η κατασκευή από την Epigraph.