Το τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Ηρακλείου στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, στο πλαίσιο Επιχειρησιακού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας "ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ" 2007 – 2013, υπέβαλε τρεις προτάσεις και πιο συγκεκριμένα:
1) Το έργο «Ηράκλειο-Λεμεσός: πόλεις με ταυτότητα. Μοντέλα ανάπτυξης αστικού τουρισμού» που αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου προγράμματος ανάπτυξης του Τουρισμού Κρουαζιέρας στις δύο πόλεις που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος interreg III.
Οι προηγούμενες επιτυχημένες εφαρμογές σε τομείς εμπλουτισμού και διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος των δυο πόλεων επισφραγίζονται στο πλαίσιο του παρόντος έργου με μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση του τουρισμού πόλης η οποία τίθεται πλέον ως πρωταρχικός στόχος του Ηρακλείου και της Λεμεσού. Δηλαδή βελτίωση της θέσης που κατέχουν οι δύο πόλεις στην τουριστική αγορά και μετεξέλιξή τους σε προορισμούς αστικού τουρισμού, ώστε οι επισκέπτες που φτάνουν σε αυτές να επιδιώκουν να διαμένουν και όχι να τις αντιμετωπίζουν μόνο ως σταθμούς «άφιξης και αναχώρησης».
Για πρώτη φορά τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο προτεραιότητας η δημιουργία προϊόντος με την προβολή αυτού. Με άλλα λόγια επιδιώκεται μεν ο εμπλουτισμός και η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος των δύο πόλεων (εισάγοντας καινοτόμες υπηρεσίες και νέες τεχνολογίες), αλλά παράλληλα υλοποιείται σημαντικό έργο σε επίπεδο δημιουργίας ταυτότητας πόλης. Οι πόλεις γίνονται «επώνυμοι τουριστικοί προορισμοί» αξιοποιώντας επιτυχημένες σύγχρονες επικοινωνιακές πρακτικές. Έχοντας συνειδητοποιήσει πως επιτυχημένος τουριστικός προορισμός είναι ο ‘γνωστός’ προορισμός, επιλέχτηκε ως στρατηγική εκείνη που ακολουθούν επί δεκαετίες άλλες μικρές και μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου: τη διαμόρφωση ταυτότητας, το branding.
2) «Ελληνο-Κυπριακό Business Angels Network: Δίκτυο Στήριξης της Καινοτομίας και Χρηματοδότησης της Νέας Επιχειρηματικότητας» και με αντικείμενο τη δημιουργία ενός Διακρατικού Δικτύου στήριξης της Καινοτομίας και Χρηματοδότησης της Επιχειρηματικότητας στα πρότυπα των διεθνών Business Angels Networks (BAN). Το Δίκτυο θα αξιοποιεί υφιστάμενες δομές, δοκιμασμένες διεθνώς μεθοδολογίες και σύγχρονα εργαλεία που θα τεθούν στη διάθεση των νέων ανθρώπων που φιλοδοξούν να ξεκινήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και επενδυτές.
Η υλοποίηση του προτεινόμενου έργου περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες:
εγχειρίδια,προδιαγραφές για το portfolio των παρεχόμενων υπηρεσιών υποστήριξης των, επιχειρηματικών συνεργασιών, αναλυτικές προδιαγραφές διαδικτυακής εφαρμογής,θέσπιση βραβείων επιχειρηματικής αριστείας και καινοτομίας, προδιαγραφές Παρατηρητηρίου Καινοτομίας κ.λπ.,
Η πρόταση αυτή κατατέθηκε σε συνεργασία με το Δήμο της Λάρνακας και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου.
3) Δίκτυο: Γυναίκες σε Δράση» και με αντικείμενο τη δημιουργία του Δικτύου «Γυναίκες σε Δράση» το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση της γυναικείας υποαπασχόλησης, στην πρακτική στήριξή τους για είσοδο ή επανένταξη στην αγορά εργασίας, ώστε να συνδυάζουν τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις τους. Στο Δίκτυο θα ενταχθούν επίσης γυναίκες που είναι ενεργές στην αγορά εργασίας (επαγγελματίες, στελέχη, επιχειρηματίες κ.λπ.) οι οποίες θα λειτουργούν ως μέντορες (mentors) για τις γυναίκες που αναζητούν καθοδήγηση, κινητοποίηση και υποστήριξη προκειμένου να αξιοποιήσουν ευκαιρίες απασχόλησης σε τοπικό ή διασυνοριακό επίπεδο, καθώς επίσης και ενεργοί επαγγελματίες με μακροχρόνια δραστηριότητα σε ποικίλους επιχειρηματικούς τομείς (λογιστές, φοροτεχνικοί, νομικοί, σύμβουλοι επιχειρήσεων κ.λπ.) οι οποίοι θα συνεργάζονται με το δίκτυο καθ’ όλη τη διάρκεια του προτεινόμενου έργου παρέχοντας εξατομικευμένες συμβουλές για την επίλυση αποριών και την πληρέστερη καθοδήγηση του εξυπηρετούμενου πληθυσμού.
Ειδικότερα οι δράσεις που θα υλοποιηθούν έχουν ως εξής:
H πρόταση αυτή κατατέθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Γεροσκήπου.