inner image

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα της εταιρείας αστικού τύπου «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ»

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ»

Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία 

Προάσπισης του Αθλητικού Ιδεώδους

 

 

Δημοσκόπηση για τα αναβολικά που διενεργήθηκε 1η φορά στην Ελλάδα

H ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ

Άνοιγμα στην κοινωνία για πλατιά ενημέρωση

 

Στις  5 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης με μεγάλη επιτυχία ‘’Ημερίδα’’ της εταιρείας αστικού τύπου «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ» και σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς – μετά το καλωσόρισμα από τον κ. Γ. Κουράκη Δήμαρχο Ηρακλείου, πρόεδρο του Ο.Φ.Η. και πρώην υπουργό Αθλητισμού, ο σεβασμιότατος αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Γ.Γ.Α. κ. Π. Μπιτσαξής, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ι. Παπαματθαιάκης, υπεύθυνος ακαδημαϊκών υποθέσεων προσωπικού, και ο κ. Γ. Κυριακός Μέλος Δ.Σ. του ΟΠΑΠ.  Είναι χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκάλεσε η εκδήλωση αυτή το γεγονός ότι τόσο ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος όσο και ο Γ.Γ.Α. κ. Π. Μπιτσαξής την παρακολούθησαν καθ’ όλη την 5ωρη διάρκειά της  ο δε Γ.Γ.Α. ζήτησε και δευτερολόγησε.

Από την εκδήλωση

Στην ομιλία του ο κ. Γ. Κατσιμπάρδης, πρόεδρος της Α.ΧΩ.Α., πρώην υφυπουργός εσωτερικών και επίτιμος πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ μεταξύ άλλων είπε:

«Την ώρα που η IAAF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου), με επίσημα έγγραφά της, υπερηφανεύεται ότι επενδύει εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τον αγώνα ενάντια στο ντόπινγκ και ταυτόχρονα συμβουλεύει να εστιάζουμε την προσοχή μας όχι μόνο σε ελέγχους αντιντόπινγκ, αλλά και στην επιμόρφωση των ενδιαφερομένων, στην Ελλάδα (τουλάχιστον), από όσα γνωρίζω, δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα για την επίτευξη του δεύτερου στόχου της, δηλαδή για την επιμόρφωση, που είναι και ο πιο σημαντικός». 

«..Η IAAF ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν θέλησε να διοργανώσει στη χώρα μας ένα συνέδριο ή, έστω, να στείλει κάποιο μέλος της, προκειμένου να μιλήσει υπεύθυνα και αναλυτικά για τους τεράστιους κινδύνους, που εγκυμονούνται από τη χρήση απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών».  Επίσης, «ούτε ενημέρωσε (και ασφαλώς δεν προσκάλεσε) ποτέ κανέναν αθλητικό παράγοντα της χώρας μας να πάρει μέρος σε ανάλογο συνέδριο, προκειμένου να επιμορφωθεί, αλλά ούτε ποτέ έστειλε ενημερωτικά έντυπα (με τη σφραγίδα της) ανάλογου περιεχομένου».

κ. Γ Κατσιμπάρδης πρώην υφυπουργός εσωτερικών και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, πρόεδρος του Δ.Σ. της  «Α.ΧΩ.Α.»

Στην ομιλία του ο κ. Π. Μπιτσαξής, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού μεταξύ άλλων είπε :

«..Βρίσκομαι εδώ γιατί από την παρουσίαση, πριν από λίγους μήνες στο Ζάππειο, των θέσεων, των σκοπών και των στόχων της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΑΘΛΤΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ» διαπίστωσα ότι λειτουργεί μέσα στα πλαίσια που και εμείς έχουμε χαράξει, και υπηρετούμε, για έναν αθλητισμό ο οποίος πρέπει απαρέγκλιτα να κινείται με βάση της αρχές του ολυμπισμού ‘ έναν αθλητισμό που θα διδάσκει την νεολαία μας, όταν βρίσκεται στους αθλητικούς χώρους, να επιδιώκει την συμμετοχή και βέβαια την νίκη που όμως πρέπει να είναι ανόθευτη, μακριά από τα αναβολικά.  Γιατί η αθλητική επιτυχία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το μέσο για απόλαυση και ενδυνάμωση του νέου ώστε να μπορεί αργότερα να πρωτοστατεί και στους κοινωνικούς αγώνες…»

 

Στην ομιλία του ο κ. Γ. Κυριακός μεταξύ άλλων είπε :

«Εκ μέρους της ΟΠΑΠ Α.Ε. θα ήθελα να συγχαρώ τους οργανωτές της σημερινής εκδήλωσης για την πρωτοβουλία αυτή.  Πρωτοβουλίες, όμως, όπως η σημερινή μας βοηθούν να βγάλουμε τους σκελετούς από την ντουλάπα και να δούμε τα πράγματα έτσι όπως είναι  και τα αναβολικά είναι ένα πρόβλημα που σαν παράσιτο έχει απλώσει τις ρίζες του στον αθλητισμό.  Σε παγκόσμιο, αλλά και εθνικό δυστυχώς επίπεδο.  Κρύβεται πίσω από παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις, από μεγάλα ονόματα, από εντυπωσιακές επιτυχίες και αποτελέσματα. «..Τους νέους που οφείλουμε όλοι να προστατέψουμε από την λαθεμένη αντίληψη που συνεπάγεται η χρήση αναβολικών.  Ότι δηλαδή σημασία δεν έχει η προσπάθεια και η συμμετοχή, αλλά η νίκη. 

1η Θεματική Ενότητα «Η ηθική της νίκης» :

Στην εισήγησή του ο κ. Γ. Πανούσης , καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μεταξύ άλλων είπε :

«…Εάν ο αθλητισμός απλώς παράγει θέαμα, τότε δικαιολογημένα τα ΜΜΕ έχουν αναλάβει την παραγωγή, τη σκηνοθεσία και την επιλογή των πρωταγωνιστών.

Εάν αντίθετα ο αθλητισμός συνιστά κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, τότε τα ΜΜΕ οφείλουν να επιδεικνύουν (και) κοινωνική ευθύνη στις παρουσιάσεις του αθλητικού γίγνεσθαι. Εάν ο αθλητισμός «παγκοσμιοποιήθηκε», τότε τα ΜΜΕ θα έπρεπε να τον κάνουν κτήμα όλων των μετεχόντων στο επονομαζόμενο «παγκόσμιο χωριό».  «…Τονωτικές, συμπληρωματικές, φαρμακοδιεγερτικές, ψυχοκατα-σταλτικές ουσίες ή κοσμικά, υπόγεια, ανταλλακτικά, εκβιαστικά δίκτυα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πραγματική αξία του επιστήμονα, του διανοούμενου, του αθλητή…»  -«..Η βράβευση ήθους και ταλέντου συνιστά το καλύτερο αντέρεισμα στην εύκολη δημοσιογραφική επιτυχία της μιας βραδιάς, του ενός speakage, της μιας συνέντευξης. Το χαμένο (ηθικό, κοινωνικό και πολιτιστικό) προφίλ του αθλητισμού δεν πρέπει να συμ-παρασύρει αθλητές και αθλητικογράφους. Η χάραξη ορίων σε ρόλους και λειτουργίες πρέπει ν’ αποτελεί βασική προτεραιότητα..». «..Ίσως μια λύση θα ήταν η κατάρτιση ενός «Κώδικα Δεοντολογίας & Αυτοδέσμευσης για την προστασία των αθλητικών γεγονότων» (από την παμφάγο εφόρμηση των εκμεταλλευτών).

 

Στην ομιλία του ο κ. Γ. Κουράκης, Δήμαρχος Ηρακλείου, πρόεδρος Ο.Φ.Η. και πρώην υπουργός Αθλητισμού μεταξύ άλλων είπε :

«..Ο Αθλητισμός δεν είναι απλώς μια σωματική άσκηση, και ένα ευχάριστο θέαμα. Είναι στάση ζωής και πράξη αρετής που πραγματώνει αξίες και ιδανικά. Με τον αγώνα και τη νίκη αναδεικνύεται η προσπάθεια του ανθρώπου να υπερβεί τον εαυτό του κινητοποιώντας τις σωματικές και πνευματικές του δυνάμεις για τον υψηλό σκοπό της νίκης και της καταξίωσης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Οι αθλητές άλλοτε από ελλιπή ενημέρωση, άλλοτε από παραπληροφόρηση, άλλοτε από αφέλεια και επιθυμία να διακριθούν και να απολαύσουν τιμές και αμοιβές, παρασύρονται και χρησιμοποιούν κάθε τρόπο που θα αυξήσει τεχνικά τις δυνατότητές τους. Το ντόπινγκ δυστυχώς παγκόσμιο που απαξιώνει ένα κατεξοχήν χώρο δράσης και έκφρασης πολιτισμού..».

 

Στην ομιλία του ο κ. Κ. Βιρβιδάκης, Δήμαρχος Χανίων, πρώην βουλευτής και Γ.Γ.Α. μεταξύ άλλων είπε :

«..Ο κ. Πανούσης προτείνει την κατάρτιση ενός «Κώδικα Δεοντολογίας και Αυτοδέσμευσης για την προστασία των αθλητικών γεγονότων», συνεχίζοντας δε αναφέρει ότι ΄΄Σε κάθε περίπτωση μας χρειάζεται ένα «συμβόλαιο τιμής» και όχι «συμβόλαια για το ύψος της τιμής» με βάση την οποία ορισμένοι θα επιτυγχάνουν «νίκες» και άλλοι απλώς θα μετρούν τους αποκλεισμούς τους’’.  Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με αυτή την πρόταση και πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει μια βάση στην οποία θα εμπεδώσουμε την προσπάθειά μας.

«..Τελειώνοντας, θέλω να συγχαρώ την εταιρεία «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ» για τις πρωτοβουλίες που παίρνει όπως η σημερινή..».

 

Στην ομιλία του ο κ. Α. Παπουτσάκης πρόεδρος «Π.Α.Ε. Εργοτέλης» Κρήτης μεταξύ άλλων είπε :

«….Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, μπαίνει το μεγαλύτερο και σοβαρότερο ερώτημα: Τι αθλητισμό θέλουμε; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα αποτελέσει τη βάση τόσο για την πάταξη του ντόπινγκ και της βίας, όσο και για τον επανορισμό του τι είναι αθλητισμός.  Στο ερώτημα αυτό, εγώ θα απαντήσω από τη δική μου πλευρά. Εκπροσωπώντας τον Εργοτέλη. Ο Εργοτέλης, φίλες και φίλοι, δεν είναι μόνο αυτό που βλέπετε και ακούτε καθημερινά. Δηλαδή η επαγγελματική ομάδα που αγωνίζεται στη Σούπερ Λίγκα. Είναι μια μεγάλη οικογένεια που στηρίζεται στα θεμέλια της Ακαδημίας της. Και τα θεμέλια αυτά αποτελούνται από τη νεολαία του Ηρακλείου και της Κρήτης. Έχοντας χίλια παιδιά στην Ακαδημία μας, έχουμε την ευθύνη για ένα σημαντικό ποσοστό του αύριο της Κρήτης..».

 

2η Θεματική Ενότητα «Οι επιπτώσεις του ντόπινγκ στην υγεία και την ζωή των αθλητών/τριών»:

Στην εισήγησή του ο κ. Δ. Γάκης, χειρουργός, πρόεδρος και διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θες/νικης Α.ΧΕ.ΠΑ. μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις επιπλοκές που προκαλούνται από την χρήση απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών, τονίζοντας ότι :

  • Στους άνδρες εμφανίζεται ακμή, αυξημένη επιθετικότητα, στειρότητα και ανικανότητα, συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων, νεφρική βλάβη, γυναικομαστία, αλωπεκία, υπερτροφία προστάτη, μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης και γοναδοτροπινών.
  • Στις γυναίκες ακμή, ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, μεταξύ αυτών τριχοφυϊα στο πρόσωπο και στο σώμα, βάθυνση του τόνου της φωνής, διαταραχές εμμήνου ρύσεως (περιόδου), αυξημένη επιθετικότητα, υπερτροφία κλειτορίδας, συρρίκνωση του στήθους, αλωπεκία ανδρικού τύπου, πολύ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, μειωμένα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης.
  • Στους εφήβους σοβαρή ακμή στο πρόσωπο και στο σώμα, ανδρογενής σωματοκατασκευή στις κοπέλες, αναστολή της σωματικής ανάπτυξης εξαιτίας της πρώιμης σύγκλισης των επιφύσεων των οστών. Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να είναι μόνιμες.
  • Απώτερες επιπλοκές όπως Καρδιαγγειακές βλάβες : θρόμβωση, υπέρταση, ταχυκαρδία, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια. Ενδοκρινικές βιοχημικές διαταραχές : Μειωμένη ανοχή στην γλυκόζη, σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία (αλλαγές στο λιποπρωτεϊνικό προφίλ (αλλαγές στο ισοζύγιο HDL/LDL), αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων).
  • Ηπατικές βλάβες-Ηπατίτιδα, καρκίνος, ηπατοκυτταρικό αδένωμα.
  • Ψυχολογικές παρενέργειες – Κατάθλιψη, ερεθιστικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα, βιαιότητα, παράνοια, υπερδιέγερση.

 

Στην ομιλία του ο κ. Κ. Γεωργακόπουλος, Δ/ντής του Ελληνικού Εργαστηρίου Ντόπινγκ του Ο.Α.Κ.Α., μεσογειονίκης και βαλκανιονίκης στην δισκοβολία μεταξύ άλλων είπε:

“…Ο αντίκτυπος των φαινομένων ντόπινγκ στον αθλητισμό έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από την απομάκρυνση χορηγών. Συνεπώς το αντιντόπινγκ έχει σημαντική οικονομική διάσταση, αφού προστατεύει τον αθλητισμό από τα αναβολικά. Η αντιμετώπιση του ντόπινγκ απαιτεί τη δημιουργία αθλητικών υποδομών υποστήριξης, έργο μιας απαραίτητης ανώτατης αθλητικής αρχής, που παρά το γεγονός ότι προβλέπεται από το νόμο, δεν έχει ακόμη συσταθεί.   

 

3η Θεματική Ενότητα «Τρόποι αντιμετώπισης του ντόπινγκ»:

Στην εισήγησή της η κα Ε. Κουντουρά, αντιπρόεδρος της Α.ΧΩ.Α., πρώην βουλευτής Α΄ Αθήνας πρωταθλήτρια Ελλάδας στα 100 μ. με εμπόδια και στο άλμα εις ύψος μεταξύ άλλων είπε :

 «..Η Ελλάδα, το λίκνο του πολιτισμού, η χώρα που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και δίδαξε τη χαρά της καθαρής νίκης, οφείλει να προασπίσει τις αξίες και τα ιδανικά του αθλητισμού.  Οι αρμόδιοι φορείς να ενισχύσουν και να ενθαρρύνουν αυτή την προσπάθεια και το κράτος να στηρίξει με νομοθετικό πλαίσιο. Είναι χρέος μας να χαρίσουμε στα παιδιά μας μια νέα αθλητική πραγματικότητα που δεν θα στηρίζεται στην ψευδαίσθηση της νίκης με την χρήση των αναβολικών αλλά στην υπερηφάνεια της καθαρής προσπάθειας».

Στην ομιλία του ο κ. Π. Βίγλας, ταμίας της Α.ΧΩ.Α., Γενικός Γραμματέας της ‘’Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων’’, Διευθυντής του ΕΣΥ στο οδοντιατρικό τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», πρώην πρόεδρος του ΚΑΤ μεταξύ άλλων είπε :

«…Ένας εκσυγχρονισμός της ελληνικής νομοθεσίας σύμφωνα με το πνεύμα των μεταγενέστερων διεθνών κειμένων της Δ.Ο.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα είχε μεγάλη σημασία. Μια μεταβίβαση της αρμοδιότητας ρύθμισης του προβλήματος του doping από το κράτος στους αθλητικούς φορείς θα έδινε τελείως διαφορετική όψη στην αντιμετώπιση του προβλήματος..».

 

Στην ομιλία του ο κ. Κ. Παναγόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ALCO, αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ μεταξύ άλλων παρουσίασε αναλυτική πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενήργησε αφιλοκερδώς για την εκδήλωση αυτή, από 26-30 Απριλίου μεταξύ χιλίων ατόμων ηλικίας 15 έως 70 ετών.

Από την έρευνα αυτή προκύπτει μεταξύ άλλων : 1) Ότι το 68,3% των Ελλήνων ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό. 2) Ότι το 96,6% θεωρούν ότι η χρήση απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών πλήττει τις αξίες του αθλητισμού. 3) Επίσης πλήττει τις αξίες του αθλητισμού σε ποσοστό 90% η άρνηση των αθλητών/τριων να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ.  4) Ότι για τη χρήση απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών ευθύνονται σε ποσοστό 34,3% οι προπονητές, σε ποσοστό 25% η πολιτεία, σε ποσοστό 20% οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία και σε ποσοστό 11,3% οι αθλητές και οι αθλήτριες. 5) Ότι ο πλέον κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η συστηματική ενημέρωση (ποσοστό 52,3%), οι αυστηρότερες κυρώσεις (σε ποσοστό 25%), και η κατάργηση των προνομίων των αθλητών (σε ποσοστό 17,7%) και 6) Ότι ποσοστό 76,7% των ερωτηθέντων θεωρεί θετική τη συμβολή της Εταιρείας ¨ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ¨ στην αντιμετώπιση τού προβλήματος τού ντόπινγκ».

 

Στην ομιλία του ο κ. Γ. Κάρμης, Δικηγόρος, νομικός σύμβουλος Αθλητικών Ομοσπονδιών μεταξύ άλλων είπε :

«…Το πρόβλημα του ντόπινγκ δεν είναι θέμα μόνον του αθλητισμού υψηλού επιπέδου αλλά ξεκινάει από μικρές ηλικίες και χαμηλότερες κατηγορίες αθλητών, με τη χρήση μη απαγορευμένων ουσιών, όπως οι βιταμίνες και τα βελτιωτικά διατροφής που, όμως δεν είναι πάντα ¨αθώα¨ σκευάσματα και, επιπλέον, εισάγουν στη συνείδηση του αθλητή την ιδέα της προσφυγής  σε εξωτερικούς παράγοντες που συντελούν όχι στο να φθάσει ο αθλητής στα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων του αλλά στο να τα υπερβεί, να γίνει ¨υπεράνθρωπός¨, με αθέμιτα και βλαπτικά για την  υγεία του μέσα..».

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE