ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 4/7/2011
Καλλιτεχνικός Διευθυντής
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, ΤΟΥ BROADWAY ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ «Μ.ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ»
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Ηράκλειο-Καλοκαίρι 2011» θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Έλλη Πασπαλά στο τραγούδι και την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο.
Μια βόλτα στο φεγγάρι, με ένα ουράνιο τόξο μουσικής από τραγούδια που έχουν ξεχωρίσει του μεγάλου μας συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι και τραγούδια από το Broadway και τον κινηματογράφο.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Ιουλίου στο κηποθέατρο «Μ.Χατζιδάκις» και ώρα 21:30.
Η είσοδος για το κοινό είναι 15€.
Στην καρδιά του φετινού καλοκαιριού μας καλούν να σιγοψιθυρίσουμε μαζί τους λέξεις και νότες που μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη ξεκινώντας από "Μια Πόλη Μαγική" και "Τα Παιδιά κάτω στον Κάμπο", προχωρώντας σε μελωδίες από το Μάγο του Οζ, και το τραγούδι του Άρλεν "Οver the rainbow", τις μαγικές μελωδίες του Γκέρσουιν και της Νίνα Σιμόν για να κλείσουν εκεί που ξεκίνησαν με μια "αγάπη που ΄γινε δίκοπο μαχαίρι" και πολλά άλλα. Ένα μεγάλο μελωδικό πρόγραμμα που μας καλεί να "πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι" στο Κηποθέατρο "Μάνος Χατζιδάκις" με όχημα τις δικές του μουσικές, τις δικές του και δικές μας αγάπες, σε αισθαντικές ερμηνείες από τις αγαπημένες δικές του καλλιτέχνιδες.
Έλλη Πασπαλά
Η Έλλη Πασπαλά γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς. Από την Αστόρια περνά την γέφυρα για το Manhattan School of Music (σπουδάζοντας παράλληλα τραγούδι με τη σοπράνο Judith Ruskin και υποκριτική με τον William Hickey) και διασχίζει τα σύνορα του Καναδά για συναυλίες και παραστάσεις όπερας. Στις αρχές του 1980 αμέσως μετά τη συμμετοχή της στην «Μήδεια» του Gavin Bryars σε σκηνοθεσία Bob Wilson, περνά και τον Ατλαντικό και επιστρέφει στη χώρα των γονιών της. Για τα έξι επόμενα χρόνια καθιερώνεται ως βασική συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι. Η Πορνογραφία, Οι Μπαλάντες της Οδού Αθηνάς, Η Λαϊκή και Ρωμαϊκή Αγορά αλλά και η συμμετοχή της στις παραστάσεις του Σείριου, δεν είναι παρά μόνο οι υπέρτιτλοι σε μια βαθιά και καθοριστική σχέση μαθητείας και ταυτότητας δίπλα στον Μάνο Χατζιδάκι. Τέλη του 1980, πραγματοποιείται ο πρώτος της προσωπικός δίσκος με τίτλο «Στη λάμψη του φεγγαριού». Ακολουθούν πολλές νέες συνεργασίες και περιοδείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ''90 διευρύνει ακόμα περισσότερο τα όρια τόσο της μουσικής αναζήτησης όσο και της ανατροπής: από το Χάραμα στην Καισαριανή με τη Δήμητρα Γαλάνη βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής, από τον Βασίλη Τσισάνη περνά στον Tom Waits. Μίκης Θεοδωράκης, Διονύσης Σαββόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Σταμάτης Κραουνάκης, Νίκος Ξυδάκης, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Νότης Μαυρουδής, Νίκος Κυπουργός, Active Member, είναι μερικοί από τους δημιουργούς με τους οποίους συνεργάζεται αυτή την περίοδο. Ακολουθούν ο δίσκος «Για την συνήθεια του έρωτα», ένας από τους σημαντικότερους προσωπικούς της δίσκους σε μουσική του Παναγιώτη Καλατζόπουλου, παραστάσεις που ξεχωρίζουν, και ο δίσκος της «Trio» (Έλλη Πασπαλά, Ντέιβιντ Λίντς, Σταύρος Λάντσιας). Έπονται τα «Φτηνά τσιγάρα», καλοκαίρια στην Πράγα, μουσικές διαδρομές από την Faithful στους Faithless, περιοδείες με το Trio, συνεργασίες στη δισκογραφία, στην σκηνή, στο θέατρο και την οθόνη με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τον Παναγιώτη Καλατζόπουλο, ένας ακόμη προσωπικός της δίσκος με το Στάμο Σέμση «Σε ποιο Θεό να πιστέψω», Ένα τσίρκο κάλπικο και ένα αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, από το οποίο εκτός των άλλων, προέκυψαν τα νέα «Reflections» με τους Raining Pleasure.
Ντόρα Μπακοπούλου
Η Ντόρα Μπακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο, με την προτροπή και την ενθάρρυνση του μαέστρου Δ. Μητρόπουλου, που την άκουσε μικρή να παίζει στη Νέα Υόρκη. Σε ηλικία 12 ετών ήρθε στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε σε ηλικία 17 ετών (Α΄ βραβείο) με καθηγήτρια τη M. Παπαϊωάννου. Συνέχισε τις σπουδές της στο Conservatoire της Γενεύης κοντά στον L. Hiltbrand από όπου και αποφοίτησε (Α΄ βραβείο Δεξιοτεχνίας με διάκριση). Μελέτησε με τον N. Magalof, με τον F. Gulda στο Σάλτσμπουργκ και με τους P. Badura Skoda και A. Brendel στη Βιέννη, όπου και βραβεύτηκε. Επίσης, έχει βραβευθεί στους διαγωνισμούς του Μονάχου (Γερμανία) και Vercelli (Ιταλία). Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Παρίσι, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Νέα Υόρκη, Λουγκάνο). Έχει περιοδεύσει στη Γερμανία και έχει παίξει για τα Ηνωμένα Έθνη. Εμφανίστηκε στο Ηρώδειο ως σολίστ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τους Y. Menuhin, Μ. Χατζιδάκι, Δ. Χωραφά, Β. Κολάση, Μ. Θεοδωράκη, Γ. Δεμερτζή, Α. Κοντογεωργίου, Τ. Χριστογιαννόπουλο, Μ. Φαραντούρη, Martha Argerich, κ.α. Ο Y. Menuhin είχε δηλώσει: «Λίγοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν αυτό το αυθεντικό ρουμπάτο για τον Chopin». Έχει επίσης λάβει μέρος σε πολλές διεθνείς εκδηλώσεις κοντά στη Vanessa Redgrave. Το Φεβρουάριο του 2007, προσκεκλημένη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, έδωσε παρουσία του, όπως και παρουσία των προέδρων Βουλγαρίας και Ρουμανίας ρεσιτάλ, μαζί με την Έλλη Πασπαλά, στη Σόφια και το Βουκουρέστι στο πλαίσιο εορτασμών για την ένταξη των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει ηχογραφήσει έργα του κλασικού ρεπερτορίου (Bach, Beethoven, Brahms, Chopin, Ravel, Scriabin, Rachmaninov) και έργα Ελλήνων συνθετών (κυρίως Μ. Χατζιδάκι και Μ. Θεοδωράκη). Η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε για τη μουσική της προσφορά με το βραβείο Μοντσενίγου. Ζει στην Ελλάδα όπου έχει δώσει μεγάλο αριθμό ατομικών ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε εκδηλώσεις με τις Ελληνικές Κρατικές Ορχήστρες. Τον Οκτώβριο του 2008 ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία το κονσέρτο Νο 1 του Brahms, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής. Είναι Έφορος της Σχολής Πιάνου του Ωδείου Αθηνών, Πρόεδρος της Ε. Ρ. Τ. Α. Ελλάς, καθώς και εμπνεύστρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας.