Ηράκλειο, 01.08.2011
ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
O Δήμος Ηρακλείου έχει ασχοληθεί επί μακρόν με το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης και έχει επανειλημμένως υποβάλλει τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις στο ΥΠΕΚΑ για τη ρύθμιση του.
Μια ρύθμιση που η Πολιτεία είχε υποχρέωση να προωθήσει, διότι η παροχή στους πολίτες επαρκούς πολεοδομημένης Γης για τις οικιστικές τους ανάγκες περιλαμβάνεται στις Συνταγματικές υποχρεώσεις της. Υποχρέωση όμως που αθέτησε επί σειρά ετών, αφού επί μισό περίπου αιώνα (1958-1983) δεν έγινε στο Ηράκλειο καμιά επέκταση Σχεδίου Πόλης, αλλά και αυτές που έγιναν στη συνέχεια, χρειάστηκαν από 15-20 χρόνια για να ολοκληρωθούν, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις συνέχισης του φαινομένου, που εξελίχθηκε σε οξύ κοινωνικό πρόβλημα.
Η προωθούμενη ρύθμιση με το παρόν Σχέδιο Νόμου, αποτελεί θετική εξέλιξη και επιχειρεί τη λύση αυτού ακριβώς του κοινωνικού προβλήματος. Θα πρέπει βεβαίως να γίνει με τη λήψη και των απαραίτητων μέτρων που θα αποτρέπουν στο εξής, την οποιαδήποτε απόπειρα επανάληψης του φαινομένου.
Ο Δήμος Ηρακλείου μελέτησε εμπεριστατωμένα με τα πολιτικά και υπηρεσιακά του στελέχη το Σχέδιο Νόμου και ύστερα από συνεργασία και με τους εκπροσώπους των οικιστών καταθέτει τις παρατηρήσεις του, που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, και κατ’ άρθρο, έχουν ως εξής:
– Άρθρο 24, παρ.1. θεωρούμε ότι είναι μικρό το διάστημα των 20 ετών και προτείνομε η διατήρηση για όλες τις αναφερόμενες στο άρθρο περιπτώσεις να ισχύσει για 40 χρόνια.
– Άρθρο 24,παρ 2 εδ.β. Ο ταχύς οπτικός έλεγχος που θα επιβαρύνει οικονομικά τους ιδιοκτήτες, δεν έχει πρακτικό αποτέλεσμα, αφού δεν αρκεί για να τεκμηριώσει τη στατική επάρκεια των κτισμάτων. Προτείνεται ο ιδιοκτήτης να έχει την ευθύνη ανάθεσης ή μη, του ελέγχου στατικής επάρκειας σε αρμόδιο μηχανικό.
– Άρθρο 24 παρ. 2 εδ.γ θεωρούμε άδικο κατοικίες με εμβαδόν λίγο μεγαλύτερο των 120 τ.μ να εξομοιώνονται, ως προς το παράβολο, με εκείνες των 1000 τ.μ. Προτείνομε το παράβολο των 500€ να ισχύει για κατοικίες μέχρι 150 τ.μ.
– Άρθρο 24, παρ. 6 τα πρόστιμα που υπολογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 24 και το φύλλο καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής και υπολογισμού προστίμου διατήρησης για κατοικίες, είναι πολύ υψηλά και δεν θα μπορούν να πληρωθούν (όπως φαίνεται από τα συνημμένα παραδείγματα με τιμές ζώνης της περιοχής του Ηρακλείου). Τα πρόστιμα είναι καταφανώς άδικα γι’ αυτούς που έχτισαν πριν το 2003, όποτε αυτά υπολογίζονταν σύμφωνα με το Π.Δ. 267/1998. Προτείνεται τα πρόστιμα να υπολογίζονται σύμφωνα με το παραπάνω Π.Δ. αλλά με προσαύξηση των συντελεστών, έτσι ώστε να μην είναι κατώτερα του κόστους της οικοδομικής άδειας.
– Άρθρο 24, παρ.8, εδ.β. Παράλληλα με τη μείωση των προστίμων προτείνεται η αύξηση του χρόνου εξόφλησης και για κατοικίες σε 36 μήνες, όσο δηλαδή ισχύει και για τα λοιπά κτίσματα
– Άρθρο 24,παρ. 17. Είναι θετική η δυνατότητα που παρέχεται για την εκτέλεση εργασιών επισκευής που αποβλέπουν στην υγιεινή και χρήση. Θα έπρεπε να επιτραπούν και εργασίες ενίσχυσης των κτηρίων, επειδή είναι μείζων στόχος η εξασφάλιση της στατικής επάρκειας. Για να αποφευχθεί η εικόνα των ‘’βομβαρδισμένων πόλεων’’ πρέπει ακόμα να επιτραπεί η ολοκλήρωση των κτηρίων που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ.3 του άρθρου 23 και βρίσκονται στο στάδιο του σκελετού οπλισμένου σκυροδέματος ή κάποιο από τα επόμενα στάδια της κατασκευής.
– Άρθρο 2β Εφ’ οσον η πρότασή μας για υπαγωγή όλων των κτηρίων στη ρύθμιση για 40 χρόνια γίνει δεκτή, το άρθρο αυτό καταργείται.
– Άρθρο 27, παρ.4 Να διευκρινισθεί ότι η είσπραξη των προστίμων θα γίνεται μεν από την ΔΟΥ, αλλά για λογαριασμό των οικείων Δήμων