ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ηράκλειο 8-11-2013
Ομιλία Δημάρχου Ηρακλείου στο Συνέδριο για τη Κρουαζιέρα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΕΒΕΗ το Συνέδριο: «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ :ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ . Στο Συνέδριο μίλησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης.
Ακολουθεί το κείμενο της Ομιλίας του Δημάρχου Ηρακλείου:
Αν για κάθε πόλη το λιμάνι αποτελεί βασικό συντελεστή ανάπτυξης, είναι φυσικό για ένα νησί να αποτελεί προϋπόθεση για την ίδια την ύπαρξη του.
Ένα πνεύμονα ζωής χωρίς τον οποίο δεν μπορούμε να φανταστούμε ούτε οικονομική, ούτε κοινωνική, ούτε πολιτιστική ανάπτυξη.
Το λιμάνι του Ηρακλείου παραδοσιακά, δεν αποτελεί απλώς συστατικό στοιχείο της ζωής της πόλης, αλλά προϋπόθεση της ανάπτυξης και ευημερίας του.
Σ΄ όλες τις ιστορικές περιόδους μάλιστα λειτούργησε και υπηρέτησε αποτελεσματικά όχι μόνο την πόλη, αλλά ολόκληρο το νησί.
Ο λαμπρός Μινωϊκός πολιτισμός και η Μεσογειακή κυριαρχία των Μινωϊτών βασίστηκε στο λιμάνι και η θαλασσοκρατορία του Μίνωα δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ύπαρξή του.
Τα μεγάλα οχυρωματικά έργα των Βενετών και τα τεχνικά έργα που έγιναν στο λιμάνι, αποδεικνύουν τη
σημασία που του απέδιδαν κι εκείνοι για τον ευρύτερο ρόλο του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κι αν η πόλη άντεξε τόσα χρόνια στην πολιορκία των Τούρκων, αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι κρατήθηκε ανοιχτό σ΄ όλη τη διάρκεια της το λιμάνι που εξασφάλιζε τον εφοδιασμό της.
Είναι αυτονόητο επίσης ότι ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός για την ανάπτυξη της πόλης, συνδέεται στενά και με τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού μας, ώστε να είναι σε θέση να υπηρετήσει τις νέες διευρυμένες ανάγκες, μιας σύγχρονης κοινωνίας και μιας παγκοσμιοποιημένης αγοράς.
Και δεν είναι μόνο οι επιβάτες, η γεωργική παραγωγή και οι εμπορικές ανταλλαγές που βασίζονται και εξαρτώνται από τη θαλάσσια επικοινωνία.
Και ο τουρισμός, ο τουρισμός κρουαζιέρας, αυτό το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από ένα σύγχρονο, εξοπλισμένο και οργανωμένο λιμάνι, με ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες.
Γιατί το λιμάνι εκ των πραγμάτων δίνει την πρώτη και τελευταία εντύπωση στους επισκέπτες.
Και αν αυτή είναι θετική, τους προετοιμάζει ψυχολογικά και για τη συνέχεια.
Γιατί πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι αρχαιολογικοί μας θησαυροί, οι φυσικές ομορφιές, η φιλοξενία και η ζωντάνια των ανθρώπων της πόλης, είναι ασφαλώς πολύτιμα στοιχεία για τον τουρισμό και την κρουαζιέρα.
Αν όμως οι επισκέπτες ταλαιπωρούνται κατά την άφιξή τους, αν η προσέγγιση της πόλης παρουσιάζει προβλήματα και αν οι υποδομές του λιμανιού δεν επιτρέπουν τον ασφαλή ελλιμενισμό σύγχρονων πλοίων, όλα τα θετικά στοιχεία εξανεμίζονται.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που αποκτά όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη ανάπτυξη, δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει χωρίς αρμονική και ουσιαστική θεσμική σχέση με τους άλλους φορείς που συνδέονται άμεσα με την πόλη, και ιδιαίτερα βεβαίως με τον ΟΛΗ.
Καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Λιμάνι είναι η θαλάσσια πύλη εισόδου της πόλης.
Και αυτή η σχέση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στενή και ανεξάρτητη από πρόσωπα.
Ήδη πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν συνέργειες μεταξύ μας για τουριστικά θέματα, οργάνωση πολιτιστικών - κοινωνικών δράσεων για την προβολή της πόλης και το καλωσόρισμα των επισκεπτών, καθώς και θέματα σχετικά με την ανάδειξη της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς, την επισκεψιμότητα των αξιοθέατων, θέματα καθαριότητας κ.τ.λ.
Όλοι επιθυμούμε και οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο για την πόλη μας και το λιμάνι.
Διαθέτουμε ακόμα τους ειδικούς επιστήμονες που είναι σε θέση να μας εισηγηθούν πως μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας.
Είναι θέμα βούλησης και καλής συνεργασίας οι στόχοι αυτοί να υλοποιηθούν και αυτό δεν είναι θέμα τεχνοκρατών, αλλά είναι δικό μας και οφείλουμε να το επιδιώκομε καθημερινά.
Τελειώνοντας, καλωσορίζω τους συνέδρους και θέλω να συγχαρώ όλους όσους βοήθησαν στη διοργάνωση αυτής της διημερίδας από την οποία είμαι βέβαιος πως θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα και θα αναδειχτούν οι καλές πρακτικές για τα λιμάνια και τον τουρισμό της κρουαζιέρας, με πολλαπλές ωφέλειες για τον τόπο, και βέβαια για τη συνολική ανάπτυξη του Ηρακλείου και της Κρήτης.