ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ηράκλειο 03-12-2017
Τις θέσεις της ΠΕΔ Κρήτης πάνω σε κρίσιμα αυτοδιοικητικά ζητήματα , όπως αυτές αποφασίστηκαν κατά πλειοψηφία, μετέφερε ο Πρόεδρός της και Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, κατά την ομιλία του, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, στο Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα (30/11 έως 2/12/2017).
Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος τόνισε ότι: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού οφείλει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της. Λειτουργώντας πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, μέσα από ένα απλοποιημένο και κωδικοποιημένο θεσμικό πλαίσιο, που θα της επιτρέπει να είναι ουσιαστικός φορέας δημοκρατικού, αναπτυξιακού προγραμματισμού, με πραγματικούς όρους αυτό – διαχείρισης και αυτό – διοίκησης».
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ προσέθεσε ότι μέσα από αυτόν τον επαναπροσδιορισμό θα πρέπει να επέλθει ο απογαλακτισμός από το κεντρικό κράτος και να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες με τον Β΄ Βαθμό, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα αλληλοεπικαλύψεων και εμπλοκών: «Βασική προϋπόθεση, βέβαια, για την ουσιαστική παρεμβατική παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η οικονομική της αυτοτέλεια, που θα διασφαλίζεται τόσο από θεσμοθετημένους πόρους που θα αποδίδονται πραγματικά όσο και από τη δυνατότητα αξιοποίησης άλλων χρηματοδοτικών πηγών, προσδιορισμένων από την ίδια».
Απαραίτητη επίσης είναι απλούστευση των διαδικασιών. Δεν είναι δυνατόν, το μικρότερο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ανάθεση ενός έργου, ειδικά σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας, να κυμαίνεται από έξι έως εννέα μήνες και να προαπαιτούνται 27 ή και περισσότερες διοικητικές και ελεγκτικές ενέργειες! Ή να έχει τροποποιηθεί ο νόμος 4412 για τα δημόσια έργα , από την 8η Αυγούστου του 2016 που άρχισε η εφαρμογή του , μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του 2017, 204 φορές!».
«Πρέπει να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, «ώστε να διατυπωθεί μια ενιαία πρόταση που θα καλύπτει το σύνολο των διαφορετικών ταχυτήτων και χαρακτηριστικών των Δήμων της χώρας. Βέβαια αυτό θα απαιτήσει αμοιβαίες υποχωρήσεις. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τις κάνουμε.
Η πρόταση που θα διαμορφωθεί μετά από τον διάλογο όλων μας, είναι εκείνη που θα πρέπει να τεθεί από την ΚΕΔΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο, κατά τρόπο ανάλογο, με την πρόσφατη παρέμβαση στο νομοθετικό έργο της Ένωσης ΔΕΥΑ της χώρας, η οποία πέτυχε ένα θεσμικό πλαίσιο ικανοποιητικό για όλους».
Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, ο Δήμαρχος Ηρακλείου είπε ότι η διακυβέρνηση ενός Δήμου είναι δίκαιο να ασκείται από σχήμα που θα έχει εκλεγεί με αναλογικό τρόπο: «Σε ένα θεσμικό πλαίσιο, όμως, που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη κυβερνησιμότητα των Δήμων, και την αποφυγή ατέρμονων διεργασιών διαπραγμάτευσης που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε συναλλαγές μεταξύ των διαφορετικών μερών. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα έχει νόημα στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης για όλα τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν τεθεί. Κάθε προσπάθεια αποσύνδεσης του συγκεκριμένου θέματος από όλα τα υπόλοιπα και ξεχωριστής συζήτησής του, θα αποτελέσει σοβαρό λάθος και θα δημιουργήσει εμπλοκές, η απεμπλοκή από τις οποίες θα είναι πολύ δύσκολη».