inner image

Δήμαρχος Ηρακλείου: «Είναι ευθύνη μας να μάθουμε τον κόσμο να ακούει την πραγματικότητα»

 

 

 

 

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ηράκλειο 20-09-2017      

 

 

 

ghgh

Την ευθύνη όσων εκφέρουν δημόσιο λόγο να εκπαιδεύσουν τον κόσμο να αποδέχεται και εντέλει να απαιτεί την αποτύπωση της πραγματικότητας, επεσήμανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός, στην ομιλία του κατά το κλείσιμο του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου, στο κινηματοθέατρο «Αστόρια». Παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Δήμαρχος μίλησε για τα προβλήματα του Ηρακλείου και στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα εκπόνησης ενός μακρόπνοου σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της χώρας,  ο οποίος δεν θα εξαρτάται από τα πρόσωπα που εναλλάσσονται στην εξουσία. Παράλληλα, τόνισε ότι τα αποσπασματικά έργα  - βιτρίνας αποτελούν μέρος του προβλήματος της χώρας, ενώ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Η Ελλάδα χρειάζεται αναντίρρητα επανεκκίνηση  - και η Κρήτη έχει ανάγκη τα μεγάλα έργα υποδομής, που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Αλλά κάθε επανεκκίνηση που δεν πατά γερά στην πραγματικότητα, δεν είναι επανεκκίνηση, είναι απλώς επανάληψη των ίδιων λαθών. Η αποδοχή της πραγματικότητας, είτε είναι ευχάριστη, είτε δυσάρεστη, απαιτεί εκπαίδευση. Και η ευθύνη για να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες να αποδέχονται, να απαιτούν και εντέλει να εκτιμούν την αποτύπωση της πραγματικότητας στον δημόσιο λόγο, ανήκει σε εμάς που τον εκφέρουμε».

 

Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού:

 

«Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριες και κύριοι,

Καθώς το 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο ολοκληρώνεται απόψε, θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που ανέφερα κατά την έναρξη των εργασιών του: Ότι δηλαδή η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του Συνεδρίου στην Κρήτη ήταν για εμάς ιδιαιτέρως σημαντική.

Αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση, και ως Δημοτική Αρχή το αποδεικνύουμε  εμπράκτως, ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας απαιτεί,  αφενός τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες και συναινέσεις και αφετέρου μια ολιστική θεώρηση και προσέγγιση, μακριά από τις αποσπασματικές λογικές του παρελθόντος.

Η ανάπτυξη, τόσο της Κρήτης, που απετέλεσε το βασικό αντικείμενο του Συνεδρίου, όσο και ολόκληρης της χώρας, θα είναι μια λέξη κενή περιεχομένου, εφόσον δεν συνοδεύεται από ένα ξεκάθαρο και μακρόπνοο σχέδιο, στην κατάρτιση του οποίου οφείλουν να συνεισφέρουν ουσιαστικά όλοι: Πολιτικές δυνάμεις, αυτοδιοίκηση, παραγωγικοί φορείς, επιμελητήρια,  εκπαιδευτικά ιδρύματα και βεβαίως οι ίδιοι οι πολίτες!

Ένα σχέδιο που δεν θα εξαρτάται από τα πρόσωπα, ούτε θα αλλάζει ή θα ακυρώνεται, ανάλογα με το ποιος είναι Δήμαρχος, Περιφερειάρχης ή, επιτρέψετε μου κύριε Πρόεδρε, Πρωθυπουργός!

Η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί από τέτοιες λογικές. Τα αποσπασματικά έργα βιτρίνας που αποσκοπούν μόνον στην περιστασιακή ψηφοθηρία και δεν εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων, με οραματική αλλά και ρεαλιστική στόχευση, αποτελούν μέρος του συνολικού προβλήματος της χώρας.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό τι εννοούμε όταν μιλάμε για ολιστική θεώρηση, ας πάρουμε το παράδειγμα του αεροδρομίου του  Καστελίου, σε σχέση με το «Νίκος Καζαντζάκης». 

Εμείς, ως Δήμος Ηρακλείου, θεωρούμε (και  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης εργαζόμαστε  συστηματικά για αυτό) ότι η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα από το Καστέλι. Διαπιστώνουμε  με ικανοποίηση το τελευταίο διάστημα ότι σε κάποιο βαθμό όντως προχωρά, αν και όχι τόσο γρήγορα και αποφασιστικά όσο θα θέλαμε.

Παράλληλα, σχεδιάζουμε εντός του 2018 να ξεκινήσουμε, με δημόσια διαβούλευση, την κατάρτιση τού ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου που θα ενσωματώνει και την περιοχή του σημερινού αεροδρομίου, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη ημέρα, όταν θα πάψει να λειτουργεί. 

Διότι, κύριε Πρωθυπουργέ, πράγματι το αεροδρόμιο του Καστελίου είναι, αναμφίβολα, μια πολλά υποσχόμενη επένδυση για την Κρήτη – με την προϋπόθεση ότι μαζί με την κατασκευή του θα διασφαλιστεί και η κατασκευή των απαραίτητων συνοδών έργων. Αν όμως, αν εξαιτίας του συγκεκριμένου έργου παραμελήσουμε την απαραίτητη αναβάθμιση του υφιστάμενου αεροδρομίου και ταυτόχρονα δεν  μελετήσουμε ολοκληρωμένα τι μέλλει γενέσθαι με τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και το πώς αυτές θα αξιοποιηθούν αναπτυξιακά μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου, τότε θα έχουμε κάνει μισή δουλειά.

Θα δημιουργήσουμε, δηλαδή, συνθήκες ανάπτυξης σε μια περιοχή, προκαλώντας συνθήκες μαρασμού σε μια άλλη. 

Επ’ ευκαιρία, θα ήθελα να θυμίσω, περισσότερο ως απόδειξη ότι δεν θεωρητικολογούμε, πως  το μοντέλο της δημόσιας διαβούλευσης, στον Δήμο Ηρακλείου το έχουμε εφαρμόσει ήδη με επιτυχία: Το καλοκαίρι του 2016 καλέσαμε γύρω από το ίδιο τραπέζι το σύνολο των κοινωνικών εταίρων (Επιστημονικούς και Ερευνητικούς Φορείς, Επιχειρηματικό κόσμο, Επιμελητήρια, ΜΚΟ, κ.λ.π) στο πλαίσιο  κατάρτισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης και Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Συμμετείχαν 59 φορείς και κατετέθησαν  περισσότερες από 140 προτάσεις και δράσεις. Ήταν, κατά τη γνώμη μας,  μια κορυφαία στιγμή της συμμετοχικής διακυβέρνησης που πρεσβεύουμε, η οποία οδήγησε στην  δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, δεκαετούς σχεδίου που φιλοδοξούμε να αλλάξει την πόλη!

Και η αλλαγή, δεν θα προκύψει μονάχα μέσα από τα έργα και τις δράσεις που συμπεριλαμβάνονται στον σχεδιασμό μας. Θα προκύψει, ή τουλάχιστον αυτή είναι η φιλοδοξία μας, μέσα από την αλλαγή νοοτροπίας αρχών, φορέων και πολιτών.  Με τη δική μας παρότρυνση, οι αρχές και οι φορείς μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε και να σκεφτόμαστε μακρόπνοα,  όχι μέχρι την επόμενη κάλπη. Και οι πολίτες μαθαίνουν να συμμετέχουν στα κοινά, να ενημερώνονται, να ενεργοποιούνται, να ενδιαφέρονται περισσότερο για το περιβάλλον στο οποίο ζουν, να αγαπούν περισσότερο την πόλη τους, μετέχοντας στην αλλαγή της. Και προπάντων, να βάζουν το «εγώ», κάτω από το «εμείς».

Αλλάζουμε το Ηράκλειο, αλλάζοντας τον εαυτό μας. Πρόκειται για μια ουσιαστική πρόταση παραγωγικής ανασυγκρότησης. Και είναι ευχάριστο,  ότι με πρωτοβουλίες όπως η οργάνωση του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, φαίνεται η αντίληψη αυτή να υιοθετείται και κεντρικά.

Δεν ισχυρίζομαι, βεβαίως, ότι το Ηράκλειο είναι μια πόλη χωρίς σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα. Και καθώς είστε και βουλευτής Ηρακλείου, μπαίνω στον πειρασμό να σας θέσω ορισμένα από αυτά.

-         Το πρόβλημα της ύδρευσης είναι το σημαντικότερο. Και οφείλω να σας ευχαριστήσω δημόσια για την προσωπική σας δέσμευση του περασμένου Δεκεμβρίου, που ήδη άρχισε να υλοποιείται, σχετικά με την ενίσχυση του Δήμου Ηρακλείου με το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ,  προκειμένου να αντικατασταθεί το πεπαλαιωμένο υδρευτικό δίκτυο και τα χαλασμένα υδρόμετρα της πόλης. Εν αναμονή της πλήρους υλοποίησης αυτής της δέσμευσής σας, θέλω να ευχαριστήσω επίσης τον υπουργό σας,  κ. Χαρίτση με τον οποίο έχουμε πολύ καλή συνεργασία,  και τους βουλευτές Ηρακλείου που βοήθησαν και βοηθούν προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Αλλά υπάρχουν και ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

-         Όπως η  δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων του Δήμου Ηρακλείου,  η οποία είναι σε απόλυτη σύμπλευση με τον ΠΕΣΔΑ Κρήτης και βρίσκεται σε διαδικασία ωρίμανσης. Ένα έργο που θα πρέπει οπωσδήποτε, μόλις ωριμάσει, να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο αυτής της Προγραμματικής Περιόδου.

-         Η απολύτως αναγκαία ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου. Η κακή κατάσταση του κτιρίου που στεγάζει σήμερα το δικαστικό μέγαρο δημιουργεί αφόρητες συνθήκες εργασίας για δικαστές, δικηγόρους, υπαλλήλους και διαδίκους και κυρίως, ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλειά τους. Μιλάμε για  ώριμο από καιρό έργο, άρα δεν υπάρχει δικαιολογία για την καθυστέρηση υλοποιήσεώς του. 

-         Η παραχώρηση στο Δήμο Ηρακλείου για την αξιοποίησή τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας,  εγκαταλελειμμένων δημοσίων κτιρίων. Το αίτημα του Δήμου εκκρεμεί, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται είναι χρονοβόρες και πρέπει να βρούμε τρόπο να τις απλοποιήσουμε και να τις συντομεύσουμε.

-         Η υποστελέχωση της ελληνικής και της δημοτικής αστυνομίας που έχει ως επακόλουθο την ελλιπή αστυνόμευση της πόλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τελευταίο και ιδιαίτερης σημασίας αναπτυξιακό έργο είναι η  αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού, ώστε να δημιουργηθεί ένα αρχαιολογικό, περιβαλλοντικό πάρκο υπερτοπικής σημασίας. Και εδώ απαιτείται η συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης,  με  την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς,  προκειμένου να αποκτήσει η Κνωσός την θέση που της οφείλουμε στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Προσβλέπουμε , συνεπώς, στην με κάθε απαιτούμενο τρόπο στήριξη των προσπαθειών μας για να την ανάδειξη του μνημείου.

 

Συνοψίζοντας: Πιστεύουμε ακράδαντα στις δυνατότητες του τόπου μας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση και να πατήσουμε και πάλι γερά στα πόδια μας, να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Αλλά για να το κάνουμε, απαιτούνται όραμα που θα υπερβαίνει πρόσωπα και καρέκλες, πρακτική σκέψη και συνεργασίες πέρα και πάνω από κομματικά και πολιτικά αναχώματα. Χρειάζεται ενεργοποίηση του κόσμου που παραμένει απλός παρατηρητής, ανενεργός και εγκλωβισμένος σε μια απολιτική απογοήτευση. Χρειάζεται, κυρίως, να κοιτάξουμε κατάματα τις παθογένειές μας και να σταματήσουμε να τις ντύνουμε με ιδεολογική (ή ιδεοληπτική) χροιά.

Το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, μητέρας όπως  είπα και χθες της διαφθοράς, δεν είναι δεξιό ή αριστερό. Και αν δεν αντιμετωπιστεί, επιτέλους, αποτελεσματικά, θα συνεχίσει να αποδυναμώνει εν τη γενέσει της κάθε ουσιαστική προσπάθεια μεταρρύθμισης στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Με πιο απλά λόγια, θα συνεχίσει να αποδυναμώνει κάθε ουσιαστική προσπάθεια για ανάπτυξη.

Κύριε πρωθυπουργέ, ολοκληρώνω εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συζητήσεις και οι θεματικές που αναπτύχθηκαν στο Συνέδριο σας έπεισαν για την αναγκαιότητα να δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄Βαθμού η απαραίτητη οικονομική και διαχειριστική αυτοτέλεια, μαζί με τις ανάλογες ευθύνες ώστε να γίνει Αυτοδιοίκηση επί της ουσίας και όχι τύποις. Οι Δήμαρχοι της Κρήτης άλλωστε, αγαπάμε την ευθύνη, όπως μας ζητεί και ο μεγάλος Ηρακλειώτης Νίκος Καζαντζάκης.

Επιτρέψτε μου, όμως και μια τελευταία επισήμανση. Η Ελλάδα χρειάζεται αναντίρρητα επανεκκίνηση. Αλλά κάθε επανεκκίνηση που δεν πατά γερά στην πραγματικότητα, δεν είναι επανεκκίνηση, είναι απλώς επανάληψη των ίδιων λαθών. Και η αποδοχή της πραγματικότητας, είτε είναι ευχάριστη, είτε δυσάρεστη, απαιτεί εκπαίδευση. Η καλύτερη μέθοδος εκπαίδευσης, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι το παράδειγμα.  Και η ευθύνη για να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες να αποδέχονται, να απαιτούν και εντέλει να εκτιμούν την αποτύπωση της πραγματικότητας στον δημόσιο λόγο, ανήκει σε εμάς που τον εκφέρουμε.

Τέλος, κύριε Πρωθυπουργέ,  σας παρακαλώ να μην ξεχνάτε ότι όση ανάγκη έχει η Κρήτη από σημαντικά έργα υποδομής, και έχει πράγματι μεγάλη, άλλη τόση και περισσότερη έχουν οι Δήμοι της, για έμπρακτη και διαρκή στήριξη.

Σας ευχαριστώ πολύ». 

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE