ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ηράκλειο 03-06-2018
Το ετήσιο Αρχιερατικό Μνημόσυνο, στη μνήμη των 62 Μαρτύρων που εκτελέστηκαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής τέλεσε το πρωί της Κυριακής 3 Ιουνίου, στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων στο Γάζι, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.
Στο μνημόσυνο παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, οι βουλευτές κ.κ. Νίκος Ηγουμενίδης, Λευτέρης Αυγενάκης, Σπύρος Δανέλλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη, ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, στρατιωτικών σωμάτων αλλά και των οικογενειών των 62 Μαρτύρων, καθώς και πλήθος κόσμου.
Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, ακολούθησε ομιλία από τον δικηγόρο Γιώργο Καρτσωνάκη και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των 62 Μαρτύρων.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε: «Συμπληρώνονται εβδομήντα έξι χρόνια από τις μέρες που οι Γερμανοί κατακτητές, στις 3 και 14 Ιουνίου 1942, συνεχίζοντας τις ωμότητες των αντιποίνων στην Αντιστασιακή δράση των Κρητών, εκτέλεσαν 62 συμπατριώτες μας στην περιοχή Ξηροποτάμου του Γαζίου.
Περήφανοι για την θυσία που προσέφεραν στο υπέρτατο ιδανικό της Ελευθερίας, με πίστη στην μακραίωνη αγωνιστική πορεία της Κρήτης, οι 62 Εθνομάρτυρες –μεταξύ των οποίων ήταν και ο Μηνάς Γεωργιάδης, Δήμαρχος Ηρακλείου από το 1934 έως το 1940– αντιμετώπισαν το ναζιστικό εκτελεστικό απόσπασμα.
Το γεγονός αυτό συγκλόνισε την κοινωνία της Κρήτης, και αποτελεί πάντα μια από τις πιο ζοφερές σελίδες της Ιστορίας του τόπου μας. Παρά το μεγάλο εκείνο πλήγμα και την εξακολουθητικά βάρβαρη Κατοχική περίοδο, με τις αναρίθμητες αποτρόπαιες πράξεις των Γερμανικών στρατευμάτων, οι Κρήτες συνέχισαν την αντίσταση στους κατακτητές ως την απελευθέρωση του νησιού μας, το 1945.
Οι 62 εκτελεσθέντες του 1942, παραμένουν πάντα στην συλλογική μας μνήμη. Εξακολουθούν και σήμερα να μας δείχνουν τον δρόμο της Τιμής και της Ευθύνης, της Αξιοπρέπειας και του Πατριωτισμού».