ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ηράκλειο 01-06-2021
Το Συνέδριο που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου την Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, είναι στο πλαίσιο του Προγράμματος «Eight Cities Together for Building Our Europe – 8C2C4EU».
Σκοπός του «8C2C4EU», που υλοποιείται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας «EUROPE FOR CITIZENS – Ευρώπη για τους πολίτες» είναι να ενισχύσει τον διάλογο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως για θέματα που αφορούν στο σύνολο των πολιτών. Τέτοια θέματα είναι η οικονομική κρίση, η ανεργία, η μετανάστευση, ο ευρωσκεπτικισμός, η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κλπ. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής και το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Στο εταιρικό σχήμα του Προγράμματος συμμετέχουν εκτός από το Δήμο Ηρακλείου, ο Δήμος του Gerace (Νότια Ιταλία, Καλαβρία) Επικεφαλής Εταίρος, ο Δήμος του Kistelek (Ουγγαρία), η Περιφέρεια του Teruel (Αραγωνία – Ισπανία), ο Δήμος της Narva - Τμήμα Αστικής Ανάπτυξης και Οικονομίας (Εσθονία), ο Δήμος του Barcelo (Πορτογαλία), η Κοινότητα της Victoria – Ιάσιο – Μολδαβία (Ρουμανία) και ο Δήμος του Scrad (Κροατία).
Την πρώτη μέρα των εργασιών, πραγματοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός διάλογος με θέμα «Υψηλός δείκτης ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Οι δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιθανές λύσεις».
Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Γιώργος Σισαμάκης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες από τις 7 χώρες εταίρους και αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία COVID-19, και που έχει σοβαρές συνέπειες στην οικονομία των χωρών μελών της Ε.Ε. «Οι συνέπειες αυτές είναι ιδιαίτερα σκληρές και για την οικονομία της Κρήτης. Ο Δήμος Ηρακλείου από την πλευρά του προσπαθεί να τις αμβλύνει» επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος που αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και που έχουν στόχο της βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής των πολιτών (A2UFOOD, ECOROUTS, ΟPEN MALL κλπ). Αναφέρθηκε επίσης στην έμφαση που δίνει ο Δήμος Ηρακλείου στο διάλογο με τους πολίτες και τη συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τόσο μέσα από την Επιτροπή Διαβούλευσης, όσο και μέσα από δομές όπως το «Δημοσκόπιο».
Την κατάσταση στο πεδίο της ανεργίας παρουσίασε ο Καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) κ. Νίκος Παπαδάκης. Το θέμα της ομιλίας του ήταν «Η αγορά εργασίας, η αβεβαιότητα της εργασίας και η κοινωνική ευαλωτότητα ανάμεσα στους νέους. Η τρέχουσα κατάσταση στην ΕΕ και η περίπτωση της Ελλάδας.»
Στις ομιλίες των εταίρων που ακολούθησαν, από τις άλλες 7 χώρες, έγινε σαφές ότι τα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική ύφεση των προηγούμενων ετών και η πανδημία, είναι κοινά. Από την πλευρά τους οι τοπικές αρχές προσπαθούν να βελτιώσουν την δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών, υλοποιώντας προγράμματα με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από ίδιους πόρους.
Τη 2η μέρα του Συνεδρίου, η κ. Ζαχαρένια Δρόσου παρουσίασε το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, του Δήμου Ηρακλείου και τα έργα που έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία.
Τέλος, παρουσιάστηκε από την κα Alessandra Tuzza, από το Europe Direct, της Καλαβρίας το Πρόγραμμα Ready Woman, για την ενδυνάμωση, εκπαίδευση και προώθηση στην εργασία γυναικών με αναπηρίες. Το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτήθηκε από το Erasmus+ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.