ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Ξεκίνησε ο νέος
κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης για την
σχολική περίοδο 2007-2008 που η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετώνπροσφέρει δωρεάν σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου
και Λυκείου.
Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης εγκαινίασε τον Ιούλιο την περιοδική έκθεση με τίτλο "Νίκος Καζαντζάκης - Ταξιδεύοντας με φως και με σκοτάδι" και τις νέες αίθουσες της μόνιμης συλλογής Νίκου Καζαντζάκη. Στο πλαίσιο αυτών των νέων εκθέσεων, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου σχεδίασε και ενέταξε στα προγράμματα που προσφέρονται σε ετήσια βάση το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Νίκος Καζαντζάκης, ένας ταξιδευτής σε τόπους και ιδέες, το οποίο απευθύνεται στις Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές βιωματικά την πολυδιάστατη προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη, αξιοποιώντας τους χώρους των νέων εκθέσεων που ενσωματώνουν μεγάλο αριθμό διαδραστικών ηλεκτρονικών μέσων (οθόνες αφής, βιντεοπροβολές) και νέες τεχνικές στην έκθεση των αντικειμένων. Το πρόγραμμα θέτει ως στόχο πέρα από την σκιαγράφηση του ίδιου του συγγραφέα, την γνωριμία των μαθητών με τα ιστορικό-κοινωνικά συμφραζόμενα της εποχής μέσα στην οποία ζούσε και εμπνεόταν, καθώς και την επιρροή που άσκησε το έργο του σε άλλους δημιουργούς.
Επίσης, για να αξιοποιηθεί εκπαιδευτικά η περιοδική έκθεση "Αποσπάσματα 1940-1945", η οποία συνδυάζει βιντεοεγκαταστάσεις, τρισδιάστατα περιβάλλοντα και διαδραστικά ηλεκτρονικά μέσα καιείναι, κατά το πρώτο της μέρος, αφιερωμένη στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, προσφέρεται στις τάξεις Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και στην Α΄ Λυκείου το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μαρτυρίες ενός πολέμου. Σκοπός του προγράμματος είναι να αποκτήσουν τα παιδιά έγκυρη γνώση και σαφή επίγνωση για την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Κρήτη (Πόλεμος του ʼ40, Μάχη της Κρήτης, Κατοχή και Αντίσταση).
Παράλληλα με τα δύο νέα προγράμματα, προσφέρονται και τα ήδη γνωστά εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου: τα λαογραφικού περιεχομένου Ο κύκλος του ψωμιού (απευθύνεται στο Νηπιαγωγείο και στις Α΄, Β΄ Δημοτικού) και Υφαίνουμε; (απευθύνεται στις Γ΄, Δ΄, Ε΄ Δημοτικού), όπως και το ιστορικού περιεχομένου Στου κύκλου τα γυρίσματα - Τα νομίσματα καθρέπτης της κρητικής ιστορίας (απευθύνεται στην ΣΤ΄ Δημοτικού και σε όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου). Για τα απομακρυσμένα σχολεία του νομού Ηρακλείου και των υπόλοιπων νομών της Κρήτης και της Ελλάδας, καθώς και για τους δασκάλους που θα ήθελαν να συνθέσουν ένα δικό τους πρόγραμμα προορίζονται οι μουσειοσκευές του Κύκλου του ψωμιού, τις οποίες δανείζονται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μετά από συνεννόηση με τη Γραμματεία του Μουσείου.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται από την κα. Φανή Καμπάνη, ειδική μουσειοπαιδαγωγό. Η διάρκεια κάθε προγράμματος είναι 1.30΄. Οι επισκέψεις γίνονται σε προσυμφωνημένες ημέρες και ώρες, Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 9.15΄ και στις 11.00΄. Ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν έχει ορισθεί στους 25 κατʼ ανώτατο όριο (ένα σχολικό τμήμα ανά πρόγραμμα). Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τη Γραμματεία του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (καθημερινά: 09.00΄-15.00΄, στα τηλέφωνα 2810-283219 και 2810-288708) για να ορίσουν το χρόνο της επίσκεψής τους. Με δεδομένο το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τα προγράμματα είναι σκόπιμο η συνεννόηση αυτή να γίνεται εγκαίρως.