Στις 3 Νοεμβρίου 2008 στην Αίθουσα «Ανδρόγεω» διοργανώθηκε από τη Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. με πρωτοβουλία της τοπικής επιτροπής Ν.Η. του Ελληνικού τμήματος ημερίδα για τα 20 χρόνια της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και το Ηράκλειο Κρήτης ∙ Οι τόποι που τον σημάδεψαν: Μεγάλο Κάστρο - Κράσι».
Το σκεπτικό της επιλογής του θέματος:
Θελήσαμε να είναι τέτοιο το θέμα που να σηματοδοτεί τη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με το Ηράκλειο της Κρήτης.
Κύριος στόχος: Να καταδειχθεί η σχέση του συγγραφέα με το Μεγάλο Κάστρο, τη βουλιαγμένη πολιτεία, όπως την ονόμαζε και η επίδραση αυτής της σχέσης, στη διαμόρφωση της βιοθεωρίας - κοσμοθεωρίας του.
Θεωρήθηκε σκόπιμο να ενταχθούν, όσα λεχθούν, μέσα στο πραγματικό τοπικό και χρονικό τους πλαίσιο με μία εποπτική παρουσίαση του Μεγάλου Κάστρου, στα νεανικά χρόνια του Ν.Κ.
Παράλληλα να τονιστούν και κάποιες ειδικότερες πτυχές της ζωής του, όπως τα μαθητικά του χρόνια, οι φιλίες του στο Ηράκλειο του Μεσοπολέμου κι ο ρόλος που έπαιζε το Κράσι.
Σκοπός: Να αποδώσομε ελάχιστη από την οφειλόμενη τιμή, εμείς, οι Κρητικοί, κυρίως, σ'' αυτόν, το Μεγάλο Κρητικό, που από την πατρική γη και την κρητική λεβεντιά , σαν τον Ανταίο τις δυνάμεις του ∙ σ'' αυτόν τον καινοτόμο διανοητή, τον Ασυμβίβαστο Άνθρωπο, που μας έμαθε πώς να παλεύομε, μέσα στο χώρο και μέσα στο χρόνο, που μας έχουν δοθεί, μια πάλη αδιάκοπη ∙ πάλη τυραννική, χωρίς έλεος ∙ όπου νίκη δεν υπάρχει ∙ μόνο ο μαχόμενος Άνθρωπος.
Το πρόγραμμα με τους ομιλητές και τις εισηγήσεις τους:
19.30 - 19.50 Χαιρετισμοί
Κανάκη Σοφία, εκπρόσωπος της τοπικής επιτροπής του
Ελληνικού τμήματος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.
Σχοιναράκη Βαγγελιώ, Νομάρχης Ηρακλείου
Αλεξάκης Μανόλης, Αντιδήμαρχος
19.50 - 20.05 Περτσελάκης Γιάννης, Αρχιτέκτων
«Το Μεγάλο Κάστρο του Νίκου Καζαντζάκη»
20.05 - 20.20 Τρουλλινού Νίκη, Πεζογράφος
«Τα ριζοθέμελα του Κούλε...
Νίκος Καζαντζάκης και γενέθλιος τόπος»
20.20 - 20.35 Τζενάκη Μαρία, Σχολική Σύμβουλος Α/θμιας Εκπ/σης
«Τα μαθητικά χρόνια του Νίκου Καζαντζάκη»
20.35 - 20.50 Δρακάκης Μανόλης, Ιστορικός, Προϊστάμενος
Γενικών Αρχείων του κράτους στο Ν. Ηρακλείου
«Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Χαρίλαος Στεφανίδης.
Αναμνήσεις από μία φιλία στο Ηράκλειο του
Μεσοπολέμου»
20.50 - 21.05 Ιεραπετριτάκη Γιούλη, Αρχαιολόγος-Ιστορικός
«Κράσι ΄ τόπος έμπνευσης και δημιουργίας»
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση σε μια κατάμεστη αίθουσα « Ανδρόγεω» παρουσία βουλευτών, της Νομάρχου κ. Βαγγελιώς Σχοιναράκη, του Δημάρχου του δήμου «Νίκος Καζαντζάκης» κ. Ρούσσου Κυπριωτάκη, των Αντιδημάρχων κ. Μανώλη Αλεξάκη και Κωνσταντίνου Μαμουλάκη, προισταμένων της Β/θμιας και Α/θμιας Εκπαίδευσης και πολλών άλλων εκπροσώπων των αρχών και διαφόρων φορέων
Έστειλαν συγχαρητήριες επιστολές ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αυγενάκης και η πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. κ. Κλεοπάτρα Πρίφτη.
Παρουσιάστηκαν άγνωστες, στον πολύ κόσμο, πτυχές της ζωής του συγγραφέα και στοιχεία ενδιαφέροντα, που διαμόρφωσαν το χαρακτήρα του κι επηρέασαν τη ζωή του.
Ειδικότερα:
ο Γιάννης Περτσελάκης ακολούθησε τα ίχνη του Νίκου Καζαντζάκη στο Μεγάλο Κάστρο κι έδειξε τη διαδρομή του στην πόλη αυτή, παράλληλα με την αλλαγή της μέσα στο χρόνο. Πολύ χρήσιμες και ουσιαστικές πληροφορίες για την τοπική ιστορία που δεν τη γνωρίζομε.
η Νίκη Τρουλλινού κατάφερε να εξηγήσει και να αποδείξει, χρησιμοποιώντας την περίπτωση του Νίκου Καζαντζάκη γιατί ισχύει και πώς το ότι ο γενέθλιος τόπος σημαδεύει την τέχνη και κάθε πνευματική δημιουργία γενικότερα.
η Μαρία Τζενάκη έδωσε άγνωστες λεπτομέρειες των μαθητικών χρόνων του Νίκου Καζαντζάκη, κυρίως του δημοτικού, των δασκάλων και των μεθόδων τους που έπαιξαν ρόλο στη ζωή του και δημοσιοποίησε αρχειακό υλικό ιστορικής αξίας.
ο Μανώλης Δρακάκης παρουσίασε τις επιστολές που αντάλλαξε ο Νίκος Καζαντζάκης με το Χαρίλαο Στεφανίδη και αποδεικνύουν τη βαθειά φιλία 50 χρόνων μεταξύ των δύο ανδρών.
η Γιούλη Ιεραπετριτάκη αναφέρθηκε στο Κράσι καιν πώς αυτός ο τόπος στάθηκε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για το Νίκο Καζαντζάκη.
Την εκδήλωση κάλυψαν τα Μ.Μ.Ε., εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση.
Τα σχόλια ήταν πολύ θετικά.