Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
Με λαμπρότητα, υπερηφάνεια αλλά και με ανάλογα συναισθήματα πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι Επετειακές Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης στην Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι τέσσερις επιζώντες Αυστραλοί βετεράνοι στρατιώτες με τις οικογένειές τους, αντιπροσωπεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούμενη από τον Επιτελάρχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης αντιπτέραρχο κ. Γεώργιο Πέτκο, με τη σύζυγό του κα. Εριφύλη Μεταλλίδου και τον Σμήναρχο κ. Αθανάσιο Ζαφειρόπουλο, τους οποίους υποδέχθηκαν την Παρασκευή η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κα Χριστίνα Σημαντηράκη και οι πρόεδροι των Κρητικών Σωματείων της Μελβούρνης. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των Αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων, πολιτικοί, Θρησκευτικές Αρχές, Σωματεία της Ομογένειας και πλήθος κόσμου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την παρουσίαση του βιβλίου που έκδωσε η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης με τίτλο: « THE BATTLE OF CRETE - The Untold Stories» συγγραφέας του οποίου είναι η κα Ντίνα Γερολύμου. Tο βιβλίο περιέχει πάνω από 70 βιογραφίες Αυστραλών βετεράνων που πολέμησαν στην Κρήτη, με πληθώρα φωτογραφιών αποσπασμάτων επιστολών και τηλεγραφημάτων που έστελναν από το στρατόπεδο στις οικογένειές τους. H παρουσίαση έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του κτιρίου ANZAC HOUSE, παρουσία τεσσάρων επιζώντων Αυστραλών που πολέμησαν στην Κρήτη. Παρουσιαστής ήταν o Αυστραλός συγγραφέας και ιστορικός Dr Petr Ewer. O επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, αντιπτέραρχος Πέτκος, απένειμε αναμνηστικά στους Βετεράνους και τους ευχαρίστησε που πολέμησαν στην Ελλάδα. Απένειμε επίσης αναμνηστικό και στη συγγραφέα του βιβλίου κα Γερολύμου. Στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι από Ελλάδα παρακάθισαν σε δείπνο που παραχώρησε προς τιμή τους η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κα Χρ. Σημαντηράκη.
Την επόμενη ημέρα Σάββατο 24 Μαϊου, το πρωί οι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν και παρακολούθησαν μια μικρή τελετή από τους μαθητές του Σαββατιανού Σχολείου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης στο ST. Gregory’s Primary School, Doncaster. Το μεσημέρι παρακάθισαν σε γεύμα που έθεσε ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλία και Νέας Ζηλανδίας κ. Μιχάλης Χουδαλάκης.
Το βράδυ δόθηκε η μεγάλη Πανηγυρική Χοροεσπερίδα στο Κρητικό Χωριό, Wantirna South προς τιμή των Αυστραλών βετεράνων και της Αντιπροσωπείας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσία των θρησκευτικών, προξενικών και των πολιτικών Αρχών. Η βραδιά πλαισιώθηκε από τους καλλιτέχνες από την Κρήτη Σήφη Τσουρδαλάκη (λύρα-τραγούδι), Αντώνη και Νίκο Ξυλούρη (λαγούτο - τραγούδι) και Νίκο Αλυγιζάκη (λαγούτο - τραγούδι), καθώς επίσης τα μεγάλα και μικρά χορευτικά συγκροτήματα της Παγκρήτιας Ένωσης και της Κρητικής Αδελφότητας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.
Την Κυριακή 25 Μαϊου το πρωί πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου Sth Melbourne, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ.
Στις 12 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η παρέλαση τμημάτων και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, παρουσία των θρησκευτικών, προξενικών και πολιτικών μας Αρχών, τμημάτων των Αυστραλών και Ελλήνων Παλαιών Πολεμιστών και Βετεράνων Αγωνιστών της Μάχης της Κρήτης, ελληνικών σχολείων, παροικιακών οργανισμών και πλήθος κόσμου. Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν η επίσκεψη όλων στην Κρητική Ελιά που τοποθετήθηκε από τους Βετεράνους στους κήπους του Domain Gardens όπου έγινε και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Λίγο αργότερα τα Κρητικά Σωματεία της Μελβούρνης στο Κρητικό Κέντρο East Brunswick παραχώρησαν Γεύμα προς τιμήν των αξιωματικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Έλαβαν μέρος οι καλλιτέχνες και χορευτικά τα χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης.
Την επόμενη ημέρα Δευτέρα 26 Μαϊου η αντιπροσωπεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μετέβη στην Πολιτειακή Βουλή και είχε επαφές με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Φιλίας Ελλάδας-Βικτώριας, με τους Έλληνες Βουλευτές και με τον Πρόεδρο της Βουλής. Αργότερα πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας με τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου. Το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης παραχώρησε γεύμα προς τιμήν των αξιωματικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το απόγευμα η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το στρατόπεδο της Βικτώριας και συναντήθηκε με εκπροσώπους των Αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων. Η αντιπροσωπεία αναχώρησε το βράδυ από τη Μελβούρνη για την Αθήνα.
Για τις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης ο κ. Πέτκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι εκδηλώσεις, θα μας πει, που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουνε.
Είναι κάτι που θυμίζουν τους εμάς τους νεώτερους στην Ελλάδα, τι πραγματικά έκαναν οι πατριώτες μας πριν 73 χρόνια, αλλά είναι και εκδηλώσεις οι οποίες πάντοτε δίνουν τη δυνατότητα να διατηρηθούν οι δεσμοί της Ελλάδος με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία για αυτό το λόγο νομίζω ότι πρέπει να τους έχουμε πάντοτε ψηλά και πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τις διατηρούμε ζωντανές κάθε χρόνο. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω ανθρώπους οι οποίοι πολέμησαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες συναντηθήκαμε με έναν 95χρονο βετεράνο Αυστραλό πολεμιστή, ο οποίος μας είπε ιστορίες από την εποχή εκείνη και μέσα από τα λεγόμενά του διαπιστώσαμε την αγάπη που έχει για τη χώρα μας και τους δεσμούς που έχει δημιουργήσει για αυτή.
Αυτό που διαπίστωσα στις επισκέψεις μου στο Σύδνεϋ, στο Γουέλινγκτον, στην Καμπέρα και στη Μελβούρνη είναι η αγάπη όλων των Ελλήνων για την Ελλάδα. Αυτό που έχω να πω για όλους τους Έλληνες που ζούνε στη χώρα αυτή αλλά και στη Νέα Ζηλανδία, πραγματικά αισθάνομαι περήφανος για τα όσα έχουν πετύχει πέρα από την αγάπη τους για την Ελλάδα και αυτό με ευχαριστεί ιδιαιτέρως.
΄Πέρα από τις δραστηριότητες οι οποίες έγιναν στα πλαίσια της 73ης Επετείου για τη Μάχη της Κρήτης, συναντήθηκα και με εκπροσώπους στην ηγεσία των Αυστραλιανών και Νεοζηλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις στρατιωτικού ενδιαφέροντος να ακούσουμε τα προβλήματά τους, να συζητήσουμε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος, υπάρχουν πολλά θέματα έστω και αν είμαστε τόσο μακριά η μια χώρα από την άλλη. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποιες παρουσιάσεις για την Εθνική Αμυντική πολιτική της χώρας μας στο Kokoda Foundation και στο έργο της Αυστραλίας στην Καμπέρα, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μάθουν οι άνθρωποι αυτοί για την σπουδαιότητα που έχει η χώρα μας από γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής πλευράς, γιατί νομίζω ότι επειδή είμαστε τόσο μακριά ενδεχομένως κάποιοι άνθρωποι να μην ξέρουν ποιοί είμαστε και να χρειαστεί να το κάνουμε αυτό σε κάθε ευκαιρία. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι ένας από τους στόχους που να τεθεί σε κάθε ταξίδι αντιπροσωπείας στην Αυστραλία πέρα από τις εορταστικές εκδηλώσεις. Έτσι σε κάθε ευκαιρία όλοι μας εμείς από την Ελλάδα και εσείς από εδώ να δείχνουμε στον κόσμο ποιά είναι η χώρα μας, ποιά ήταν η συμβολή της σε όλους τους αγώνες που έκανε ο Δυτικός κόσμος εναντίον των εχθρικών δυνάμεων στον πρώτο και στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που η Ελλάδα μας είχε μια σταθερή συμμετοχή και βοήθησε όλους τους μαχόμενους της εποχής εκείνης ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους. Φεύγω παίρνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από τη φιλόξενη Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και αυτό που λέω επιγραμματικά είναι ότι στον δύσκολο αγώνα που δίνουμε ως χώρα εγώ τουλάχιστον ξέρω ότι πέρα από την προσπάθεια που έχουμε να καταβάλουμε ως Έλληνες εμείς στην Ελλάδα έχουμε σαν συμπαραστάτες τους Έλληνες ομογενείς από την Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Θα το θυμάμαι πάντα αυτό και θα το μεταφέρω ως εικόνα σε όσους θα συναντήσω προϊσταμένους μου στην Ελλάδα.
Είσαστε η πραγματική δύναμη μας, οι ομογενείς από την Αυστραλία, και θα πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να προβάλουμε την πραγματική αξία της χώρας μας, η οποία έχει δώσει σαφέστατα τον πολιτισμό τη δημοκρατία σε όλες τις χώρες και να τους θυμίζουμε ότι είμαστε και μείς εκεί και στα προβλήματα που συνεχώς υπάρχουν στην περιφέρειά μας οπότε τους δίνεται η δυνατότητα να στηρίζουν τις θέσεις μας είναι κάτι που το θέλαμε ιδιαιτέρως».