Κρατώ μιαν Αναφορά
Θεατρικό Αναλόγιο στο πλαίσιο του Έτους Νίκου Καζαντζάκη
Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, σε συνέχεια της γόνιμης και επι σειράς ετών ενασχόλησής της με τη μορφή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, οργανώνει, στο πλαίσιο του έτους προς τιμήν του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα, για τρεις αλλεπάλληλες βραδιές, Τετάρτη 26, Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Ιουλίου, ώρα 20.30΄, την παράσταση θεατρικού αναλογίου Κρατώ μιαν Αναφορά, που επιμελήθηκε ειδικά για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης η αναγνωρισμένη σκηνοθέτις Έφη Θεοδώρου.
Με αφετηριακό σημείο τη Μακέτα του Βενετσιάνικου Χάνδακα, το κοινό θα ακολουθήσει τα βήματα των ηθοποιών Μαρίας Σκουλά και Γιωργή Τσαμπουράκη, σε επιλεγμένες εκθεσιακές ενότητες και τον κήπο του ΙΜΚ, όπου θα κορυφωθεί η δραματοποιημένη αφήγηση αποσπασμάτων από το μνημειώδες έργο του Νίκου Καζαντζάκη Αναφορά στον Γκρέκο, με την ευγενή παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων από τις Εκδόσεις Καζαντζάκη.
Για την παράσταση Κρατώ μιαν Αναφορά η σκηνοθέτις σημειώνει:
Αναφορά στον Γκρέκο. Η πνευματική παρακαταθήκη του Νίκου Καζαντζάκη.
Ο συγγραφέας προλαβαίνει να καταγράψει λίγο πριν το θάνατό του και μέσα στο δημιουργικό πυρετό των τελευταίων χρόνων της ζωής του, τους σταθμούς της πορείας του ανάμεσα στους ανθρώπους, τα πάθη και τις ιδέες. Να χαράξει την «κόκκινη γραμμή».
Τη γραμμή αυτή ακολουθεί η παράστασή μας, καθυστερώντας στους σταθμούς των νεανικών του χρόνων, μέχρι να φτάσει στο πρώτο του δημιούργημα «Όφις και Κρίνο».
Στη συνέχεια, ασθμαίνοντας, θα δρασκελίσουμε τα υπόλοιπα σκαλοπάτια του Οδοιπορικού ενός στοχασμού που «όρθιος στέκεται μπροστά μας και περιμένει».
Συντελεστές:
Δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθετική επιμέλεια: Έφη Θεοδώρου
Ερμηνεύουν: Μαρία Σκουλά, Γιωργής Τσαμπουράκης
Βιολοντσέλο: Σοφία Ευκλείδου
Camera / Editing: Nikolay Dorozhkin
Γραφική σχεδίαση: Λεωνίδας Λιόλιος
Είσοδος: 10 ευρώ
Τηλεφωνική προκράτηση θέσεων απαραίτητη
Περισσότερες πληροφορίες: 2810-283219, εσωτ. 101 (Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-17.00).
Η Έφη Θεοδώρου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεατρολογία στο Παρίσι (Université de la Sorbonne Nouvelle – Paris III). Μαθήτευσε στη σκηνοθεσία δίπλα στον Αντουάν Βιτέζ και τον Ανατόλι Βασίλιεφ. Σαν σκηνοθέτις έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΒΘΕ, το Φεστιβάλ Αθηνών, τον ΘΟΚ, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν καθώς και με τα θέατρα Αμόρε, Κεφαλληνίας, Σφενδόνη, Απλό Θέατρο, Από Μηχανής Θέατρο και Θέατρο Πορεία, ανεβάζοντας έργα των: Ολιβιέ Πυ, Στρίντμπεργκ, Μπέκετ, Σεφέρη, Άντερσεν, Αγιάμπ Χαν-Ντην, Κεχαΐδη, Σοφοκλή, Μποντ, Ρεμπώ, Κολτές, Βάις, Τενεσσή Ουίλλιαμς, Βασιλικού, Ντέα Λοέρ, Κλωντέλ, Βιρβιδάκη, Ιορδανίδου και Τσίρκα. Διδάσκει υποκριτική στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Δήλος. Κατά το διάστημα 2007-2013 ήταν Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, στο πλευρό του Γιάννη Χουβαρδά. Το Μάιο του 2013 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Η Μαρία Σκουλά γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους: Λ. Βογιατζή, Κ. Τσιάνο, Γ. Χουβαρδά, Θ. Μοσχόπουλο, Ακ. Καραζήση, Ν. Χατζόπουλο, Β. Γεωργιάδου, Κ. Χένκελ, Μ. Μαρμαρινό, Λ. Μπάουρ, Στ. Τσακίρη, Μ. Φ. Χένινγκ, Έφη Θεοδώρου, Σπ. Ευαγγελάτο, Χ. Φραγκούλη και Φ. Παπαδόδημα, σε έργα των Σοφοκλή, Ευριπίδη, Σαίξπηρ, Γκαίτε, Λέσσινγκ, Σίλλερ, Μπύχνερ, Κλάιστ, Μολιέρου, Τσέρτσιλ, Τσέχωφ, Πίντερ, Τ. Ουίλιαμς, Π. Κλωντέλ, Δ. Κεχαΐδη – Ελ. Χαβιαρά, Γ. Διαλεγμένου, Δ. Δημητριάδη, Ακ. Καραζήση, Λένας Κιτσοπούλου, Αντ. και Κων. Κούφαλη κ.ά. Έχει συνεργαστεί με την Νέα Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Θέατρο του Νότου, το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, την ομάδα Διπλούς Έρως, την ομάδα Kursk, την Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου. Στον κινηματογράφο, έχει συνεργαστεί με τους Π. Χούρσογλου, Ε. Χατζή, Ζ. Μεράπφελ, Β. Δούβλη, Π. Φαφούτη, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Δ. Μπαβέλλα, Γ. Λεοντάρη, Α. Παπαϊωάννου, Α. Αβρανά, Γ. Ζαφείρη, Αρ. Παπαδημητρόπουλο, J. Vogel και Κ. Γεραμπίνη. Στην τηλεόραση συμμετείχε στη σειρά Ψάθινα καπέλα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη (σκην. Γ. Λαπατάς).
Ο Γιωργής Τσαμπουράκης γεννήθηκε στη Γερμανία το 1974. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Βεάκη (2002). Παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου με τους διεθνούς φήμης Lilo Bauer, Peter Rain, Ludwig Flasen, Ανατόλι Βασίλιεφ και τους Θωμά Μοσχόπουλο, Λυδία Κονιόρδου. Έχει παίξει σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας στα έργα: Μπεντ, σκηνοθεσία Γ. Θεοδοσιάδης, Άλλοι άνθρωποι (Βραβείο ερμηνείας), Ο Ελαφοβασιλιάς, σκηνοθεσία Θ. Μοσχόπουλος, Το αίμα που μαράθηκε , σκηνοθεσία, Γ. Σαχίνης, Οιδίποδας, σκηνοθεσία Α. Κράλλη, Ορέστεια, σκηνοθεσία, Λ. Θάνος, Φύλλα από γυαλί, σκηνοθεσία Β. Γεωργιάδου, Βασιλιάς Λήρ, σκηνοθεσία Σ. Λιβαθινός, Ο θάνατος του Δαντόν, σκηνοθεσία Σ. Λιβαθινός, Ερωτόκριτος, σκηνοθεσία Γ. Χατζάκης (υποψήφιος βραβείου Χόρν), Τίρζα, σκηνοθεσία Κ. Φιλίππογλου, Mon Petit Prince, σκηνοθεσία Δ. Μπογδάνος, Τρεις αδερφές, σκηνοθεσία Δ. Τάρλοου και με το Εθνικό Θέατρο στα έργα: Πέρσες, σκηνοθεσία Λ. Κονιόρδου, Καλιγούλας, σκηνοθεσία Γ. Σαχίνης, Ο Βασιλικός, σκηνοθεσία Σ. Ευαγγελάτος, Οδύσσεια (συμπαραγωγή με το Piccolo Teatro di Milano), σκηνοθεσία Robert Wilson. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού και στην ταινία της Ελένης Αλεξανδράκη, Ο αρσιβαρίστας και ο άγγελος. Από το 2014 δραστηριοποιείται και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ηράκλειο Κρήτης.