Με ενδιαφέρον και αισιόδοξα μηνύματα πραγματοποιήθηκε χθες η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Καρκίνος στα Παιδιά και Εφήβους. Κλινική Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων Πανεπιστημίου Κρήτης - ΠαΓΝΗ. 30 Χρόνια Λειτουργίας», με αφορμή την 15η Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου στα Παιδιά.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Υπουργείου Υγείας, κ.Πρεζεράκος Παναγιώτης, ο Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, κ.Κοχιαδάκης Γεώργιος και ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ.Βαβουρανάκης Χάρης.
Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες, τις επιστημονικές εισηγήσεις της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Δ/ντριας Κλινικής Αιματολογίας –Ογκολογίας Παίδων ΠΑΓΝΗ, κ. Στειακάκη Ευτυχίας, του Παιδίατρου – Παιδοογκολόγου, Διευθυντή ΕΣΥ, Κλινικής Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων ΠΑΓΝΗ, Μέλους ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), κ.Κατζηλάκη Νικόλαου, την RN, MPH, Υπεύθυνη Νοσηλεύτρια Κλινικής Αιματολογίας –Ογκολογίας Παίδων ΠΑΓΝΗ, κ.Φουντουλάκη Εύα και του Ψυχολόγου Κλινικής Αιματολογίας –Ογκολογίας Παίδων ΠΑΓΝΗ, κ.Τσιούλου Παναγιώτη.
Συγκινητική αλλά και ουσιαστική ήταν η αφήγηση του προσωπικού βιώματος ενός γονέα παιδιού με νεοπλασία, του κ.Ανδρέα Ξυδάκη .
Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μπορμπουδάκη Λένα και ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κ.Πλατάκης Μιχάλης.
Στην διάρκεια των τοποθετήσεων έγινε ειδική αναφορά στην σύσταση 2250 θέσεων ,μέσω προγραμμάτων ειδικευομένων νοσηλευτών, για την απόκτηση νοσηλευτικής ειδικότητας και εξειδίκευσης, που θα συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο στη έγκαιρη και ορθή αντιμετώπιση των νεοπλασματικών νοσημάτων. Ακόμη στην δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Παιδικής και εφηβικής ηλικίας για την καταγραφή των νοσούντων σε όλη την Ελλάδα, η θέσπιση Προγράμματος Πρόληψης των Κινδύνων για την Υγεία «Σπύρος Δοξιάδης» το οποίο προβλέπει δράσεις για τη πρόληψη του καρκίνου όπως και η δημιουργία θαλάμου ημερήσιας νοσηλείας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο σημαντικό έργο της κλινικής , στα σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλά που ακολουθεί η χώρα μας, όμοια με αυτά των ανεπτυγμένων χωρών της υφηλίου, στις νέες πολλά υποσχόμενες θεραπείες, στην ανάγκη ανάπτυξης κατ’ οίκον νοσηλείας και στην ανάγκη προμήθειας ενός μηχανήματος θεραπείας πρωτονίων.
Τέλος, τονίστηκε η αναγκαιότητα διεύρυνσης της δεξαμενής εθελοντών δοτών μυελού των οστών και αλλογενών μοσχευμάτων στη χώρα μας ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στον αγώνα των παιδιών και να κάνουμε το όραμα, πράξη και την ελπίδα ζωής, πραγματικότητα για χιλιάδες παιδιά.
Τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και η 7η ΥΠΕ Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν μέσω ομάδων υποστήριξης, ερευνητικών προγραμμάτων και προληπτικών δράσεων, για να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο αύριο στους μικρούς-μεγάλους ήρωες της ζωής.
Η εκδήλωση είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση μέσω του youtube στο παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/HF3xrXXeIkY
»