Την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης επισκέφτηκε τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του οργανισμού, αρμόδιο για τα μεταδοτικά νοσήματα, Επίκουρο Καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, κο Παναγιωτακόπουλο Γεώργιο, στα πλαίσια υλοποίησης του πενταετούς Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Το πρόγραμμα, ύψους 5 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του ΙΣΝ για την Υγεία και υλοποιείται μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας & Έκβασης Νοσημάτων – CLEO, με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ, της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων και του ΕΚΠΑ.
Με στόχο τη δημιουργία πρότυπων Ελληνικών Δημόσιων Νοσοκομείων στους τομείς της πρόληψης και του ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων (ΝΛ) και της Μικροβιακής Αντοχής (ΜΑ), σε πρώτη φάση εντάσσονται δέκα (10) νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, με το ΠΑΓΝΗ να συμμετέχει εκ μέρους της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, διασυνδέοντας παράλληλα και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της υγειονομικής περιφέρειας.
Στις δράσεις του προγράμματος εντάσσονται:
- Η ενίσχυση των επιτροπών λοιμώξεων στα πιλοτικά νοσοκομεία με πρόσθετο νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικά εκπαιδευμένο στον έλεγχο των λοιμώξεων, με στόχο να υπάρχει τελικά αναλογία ενός (1) νοσηλευτή λοιμώξεων ανά 250 κλίνες, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
- Η ανάπτυξη ενός Εθνικού Συστήματος παρακολούθησης λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη και συστήματος παρακολούθησης Μικροβιακής Αντοχής, που θα παρέχει τα δεδομένα που απαιτούνται για τον εντοπισμό προβληματικών περιοχών, την παρακολούθηση της προόδου των πολιτικών πρόληψης και, τελικά, την εξάλειψη λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη και τη μείωση της μικροβιακής αντοχής.
- Η δημιουργία Εθνικού Προγράμματος εκπαίδευσης και κατάρτισης, με διαπίστευση, πάνω στις βασικές αρχές πρόληψης και ελέγχου των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής.
Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, αποτελούμενο από:
· τον Επιστημονικό Διευθυντή του CLEO, Καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, κο Θεοκλή Ζαούτη
· τον Υπεύθυνο έργου, κο Γιάννη Φαρόπουλο, Επιστημονικό Συνεργάτη του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας
· την Επιστημονικά Υπεύθυνη του έργου, κα Αγγελική Καραΐσκου, Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων ΓΝΕ «Θριάσιο», Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας και Πρόεδρο ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων
· την Προϊσταμένη του Γραφείου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων ΕΟΔΥ, κα Σοφία Χατζηαναστασίου
ενημέρωσε τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και του ΠΑΓΝΗ, τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας ΠΑΓΝΗ, Καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, κο Τζανάκη Νικόλαο, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων ΠΑΓΝΗ, Καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων και Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, κο Κοφτερίδη Διαμαντή, τις Νοσηλεύτριες Επιτήρησης Λοιμώξεων ΠΑΓΝΗ και λοιπά στελέχη της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και του ΠΑΓΝΗ για τις επόμενες ενέργειες.
Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα στα στελέχη του ΠΑΓΝΗ και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης να παρουσιάσουν τις καινοτόμες δράσεις των Επιτροπών Λοιμώξεων σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την υλοποίηση περεταίρω δράσεων στον κρίσιμο τομέα της πρόληψης και του ελέγχου νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής.