Ηχηρό μήνυμα κατά των εξαρτήσεων υιοθετώντας μια άλλη στάση ζωής από τη μικρή ηλικία όπως είναι ο αθλητισμός το περπάτημα και άλλες δράσεις που μας απομακρύνουν από λάθος επιλογές, έστειλε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός που συμμετείχε μαζί με τους Αντιδημάρχους Φιλαρέτη Δαφέρμου Χρονάκη, Γιώργο Τσαγκαράκη, Γιάννη Τσαπάκη, Αντώνη Περισυνάκη, Νίκο Γιαλιτάκη, Μανόλη Χαιρέτη, την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο για θέματα Πρόληψης στον Νεανικό Πληθυσμό Λάγια Βοργιά και την Αντιπρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ Μάρα Παναγιωτάκη, στην πρώτη δράση που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου με τίτλο «Ναι στον Αθλητισμό - Όχι στις Εξαρτήσεις».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην πλατεία του Αγίου Τίτου και σε αυτή συμμετείχαν μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Τάξης Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, γονείς εκπαιδευτικοί και πολλοί Ηρακλειώτες που αγκάλιασαν την πρώτη δράση κατά των κάθε είδους εξαρτήσεων που εγκαινίασε ο Δήμος Ηρακλείου με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Εθελοντισμού και τη συνεργασία των Αντιδημαρχιών Παιδείας, Κοινωνικής Μέριμνας, Δημοτικής Αστυνομίας, Αποκέντρωσης & Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Αθλητισμού. Συμμετείχε επίσης το ΚΕΘΕΑ με την εκπρόσωπό του Αργυρώ Παπαδάκη, το ΚΕΣΑΝ, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, και η Αποστολή Αγάπης.
Η εκκίνηση της πεζοπορικής διαδρομής έγινε από τον Άγιο Τίτο 25ης, Αυγούστου και συνεχίστηκε μέσω της Δαιδάλου, Λεωφόρο Δικαιοσύνης, Λιοντάρια και επιστροφή στην πλατεία του Αγίου Τίτου. Στο τέλος του περιπατητικού αγώνα έγινε απονομή βεβαίωσης συμμετοχής ενώ στους μαθητές προσφέρθηκαν κατά την προσέλευση τους μπλούζα, καπέλο και σακίδιο ως αναμνηστικά της εκδήλωσης.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός τόσο στις δηλώσεις του όσο και στο χαιρετισμό του, συνέδεσε τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα δηλ την δυνατότητα των πολιτών να κινούνται πεζή ή με ποδήλατο μέσα στην πόλη με ασφάλεια και ειδικά τα παιδιά, με την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα συμβάλλουν και στην απομάκρυνση από τις εξαρτήσεις. Ειδικότερα σημείωσε: «Είναι ωραίο να βλέπουμε παιδιά να περπατούν αλλά τα παιδιά πρέπει να περπατούν ασφαλή και πρέπει να περπατούν σε όλη την πόλη και όχι μόνο τα παιδιά αλλά όλοι και αυτή είναι μία από τις μεγάλες προσπάθειες τις οποίες έχουμε αναλάβει, θα μπορούμε δηλ να περπατάμε στην πόλη, γιατί αν μπορούμε να περπατάμε στην πόλη τότε μπορούμε και να τρέχουμε, μπορούμε να κάνουμε και ποδήλατο μπορούμε να χρησιμοποιούμε και λιγότερο το ιδιωτικό μας αυτοκίνητο ή το μηχανάκι μας και βέβαια αυτό συνδυάζεται και με την καλύτερη οργάνωση των μέσω μαζικής μεταφοράς. Άρα λοιπόν έχουμε λοιπόν αυτό που λέμε Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στο σύνολό της και το έχουμε μπροστά μας αυτή τη στιγμή. Εδώ όμως είμαστε σήμερα για ένα πιο ειδικό λόγο που έχει να κάνει με τη στάση της ζωής μας και οι στάσεις της ζωής μας διαμορφώνονται από τη μικρή ηλικία και αυτά πρέπει να είναι επιλογές των ίδιων των παιδιών. Δεν θα πούμε εμείς στα παιδιά τι θα κάνουν αλλά μπορούμε να τους ανοίξουμε ένα δρόμο και να τους δώσουμε επιλογές. Και επειδή πράγματι το πρόβλημα των εξαρτήσεων είναι μεγάλο, είναι μεγάλο σε όλο τον κόσμο, είναι μεγάλος την Ελλάδα , είναι μεγάλο και σε τοπικό επίπεδο και το γνωρίζουμε. Για να το αντιμετωπίσουμε ο καλύτερος τρόπος είναι να το προλάβουμε και για να το προλάβουμε είναι να δίνονται οι ευκαιρίες στους ανθρώπους από μικρή ηλικία να κάνουν επιλογές που τους απομακρύνουν από τις εξαρτήσεις και έτσι λοιπόν αυτή η στάση ζωής που έχει να κάνει με την άθληση, με το περπάτημα έχει να κάνει με το να μαζευόμαστε όλοι μαζί και να κάνουμε πράγματα μαζί και να είμαστε δημιουργικοί, μια τέτοια στάση βεβαίως μας απομακρύνει από άλλες επιλογές που μπορεί να είναι καταστροφικές».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναφερόμενος γενικότερα στις εξαρτήσεις επεσήμανε ότι η πόλη πρέπει να αγκαλιάζει όσους αισθάνονται πιεσμένοι και καταφεύγουν στις αυτές: « Έχουμε και το ζήτημα μέσα στις επιλογές που έχουμε αυτή την οποία θα διώχνουμε πρώτη να την απομακρύνουμε. Είναι αυτό που λέμε εξαρτήσεις και υπάρχουν πολλές εξαρτήσεις ,υπάρχουν εξαρτήσεις από ουσίες, από το διαδίκτυο υπάρχον εξαρτήσεις από κάποιες δραστηριότητες που εγκλωβίζουν το μυαλό και καταφεύγουν εκεί οι άνθρωποι όταν είναι πιεσμένοι όταν όλα γύρο τους αισθάνονται ότι τους διώχνουν αντί να τους αγκαλιάζουν, αλλά ακριβώς η πόλη πρέπει όχι να μας διώχνει αλλά να μας αγκαλιάζει και να είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε και να γίνουμε αυτοί που θέλουμε και να κάνουμε πράγματα μαζί και να βρισκόμαστε μαζί . Γι αυτό το λόγο είμαστε σήμερα εδώ και αυτή η είναι πρώτη από τις δράσεις που κάνουμε και αυτές θα ξεδιπλωθούν και κάποια στιγμή θα βρεθούμε μαζί και στα τείχη τα οποία και αυτά αποτελούν ένα αντικείμενο ιδιαίτερης φροντίδας και έγνοιας για την Δημοτική Αρχή».
Αναφορικά με το ΚΕΘΕΑ και το ΚΕΣΑΝ ο Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε με έμφαση ότι είναι δομές που συμβάλλουν στην απεξάρτηση αλλά η πολιτεία δεν στηρίζει το ΚΕΘΕΑ: «Το ΚΕΘΕΑ και το ΚΕΣΑΝ είναι δύο δομές οι οποίες συμβάλλουν σε αυτό το στόχο που έχουμε. Το ΚΕΘΕΑ είναι μια δομή που πρέπει οπωσδήποτε να στηριχθεί και που έχουμε μεγάλες αμφιβολίες εάν η πολιτεία τη στηρίζει αυτή τη στιγμή. Και όμως η εμπειρία του ΚΕΘΕΑ, η εμπειρία που είναι ότι βγαίνω από την εξάρτηση με την δύναμη της ψυχής μου και μαζί με τους άλλους ενωνόμαστε συνδεόμαστε νιώθουμε τη δύναμή μας μέσα μας και γλυτώνουμε τον εαυτό μας και πάμε μπροστά . Είναι κάτι σημαντικό αυτό. Και αυτό το μήνυμα νομίζω ότι το περνάει και η σημερινή μας συνάντηση εδώ» .
Τέλος ο Δήμαρχος Ηρακλείου ευχαρίστησε όλους τους διοργανωτές της εκδήλωσης: «Θέλω να ευχαριστήσω και την τροχαία και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό αλλά και τους χορηγούς αυτής της εκδήλωσης, τους εθελοντές και τις Αντιδημαρχίες οι οποίες συνεργάζονται όπως πάντα για να κάνουν από κοινού δράσεις και τελικά να γίνονται δράσεις από το Δήμο που δίνουν ευκαιρίες στους δημότες. Αυτό χρειαζόμαστε, χρειαζόμαστε να δίνουμε τις ευκαιρίες και οι επιλογές να γίνονται από τους ανθρώπους διότι τη δική τους ζωή αφορά στο τέλος».
Βίντεο μπορείτε να πάρετε από εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=-ZDTCdCvtNg