Ηράκλεια Πρωτοβουλία
Ηράκλειο, 7 Φεβρουαρίου 2018
Προτάσεις της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας
για το Πάρκο Γεωργιάδη
Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για τη διαχειριστική μελέτη του πάρκου Γεωργιάδη, η Συντονιστική Επιτροπή της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας ασχολήθηκε με το θέμα και διατυπώνει τις εξής παρατηρήσεις - προτάσεις:
Στα θετικά της μελέτης είναι μεταξύ άλλων η επίστρωση των δρόμων του πάρκου με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, η αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού, η αναβάθμιση της παιδικής χαράς, η βελτίωση των δικτύων πυρόσβεσης και άρδευσης, ίσως όμως να μην είναι απαραίτητη η φύτευση τόσων πολλών θάμνων. Είναι επίσης θετική η δήλωση του Δημάρχου κ. Λαμπρινού καθώς και του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Αναστασάκη ότι δεν θα κοπούν δέντρα, όμως ανησυχούμε μήπως χάριν της χαμηλής φύτευσης γίνει υπερβολικό κλάδεμα των δέντρων.
Το πάρκο Γεωργιάδη είναι σήμερα πάρκο δασικού τύπου και το ίδιο πρέπει να παραμείνει και μετά τις εργασίες που θα γίνουν, αφού λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής μας, το ζητούμενο είναι η σκιά. Θεωρούμε επίσης ότι θα ήταν ευχής έργο να φυτευθούν αρκετά παρτέρια μόνο με γκαζόν για να είναι προσβάσιμα για παιχνίδι ή άλλες δράσεις.
Ο φωτισμός του πάρκου, που υλοποιήθηκε μετά από σχετική μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, είναι ομοιόμορφος, διακριτικός, με λάμπες LED, που, ως γνωστόν, είναι οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον. Κατά την άποψή μας δεν χρειάζεται μείωση του φωτισμού τη νύχτα, ώστε το πάρκο να είναι όλες τις ώρες προσβάσιμο και ασφαλές, όπως είναι σήμερα.
Θεωρούμε ότι η λαϊκή αγορά των βιολογικών προϊόντων, που έχει εκτιμηθεί από τους συμπολίτες, ταιριάζει με τη λειτουργία του πάρκου. Η ύπαρξη αναψυκτηρίου δίνει τη δυνατότητα άνετης παραμονής και απόλαυσης στους επισκέπτες του πάρκου, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται τα θετικά της μέχρι σήμερα λειτουργίας: χωρίς τηλεόραση, με χαμηλή ποιοτική μουσική, ευγενική εξυπηρέτηση και χαμηλές τιμές.
Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία επαναφέρει την πρόταση του μέλους της, κ. Μανόλη Βασιλάκη, ο οποίος το 2014 είχε προτείνει να αποκτήσει ο Δήμος Ηρακλείου την έκταση απέναντι από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, κοντά στον προμαχώνα Βιτούρι και τον λόφο της Βίγλας, που έχει προσόψεις επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας και της οδού Πεδιάδος και να τη διαμορφώσει ως χώρο πρασίνου. Το ανατολικό τμήμα, εμβαδού περίπου 1200 τ.μ., ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και το δυτικό, εμβαδού περίπου 3000 τ.μ., σε ιδιώτες και λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης. Στο δεύτερο τμήμα περιλαμβάνεται και το Ηρώον.
Από το σχέδιο πόλεως του 1936 ο χώρος αυτός είχε χαρακτηρισθεί ως χώρος πρασίνου. Το σχέδιο τροποποιήθηκε το έτος 1970 με Β.Δ. (ΦΕΚ 66Δ / 02.04.1970) για τον καθορισμό χώρου προς ανέγερση Διοικητηρίου. Από τη μελέτη προστασίας και ανάδειξης της Παλιάς Πόλης της ομάδας Πανταζή προτείνεται ως κοινόχρηστος χώρος με κόκκινη οικοδομική γραμμή γύρω από το κτήριο του Ηρώου, ένα κτήριο με μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, με στόχο τη διατήρησή του.
Η παραπάνω μελέτη έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του με αρ. 34/2009, όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, ώστε αυτή να αποτελέσει το νέο σχέδιο πόλεως. Η εφαρμογή, έστω στο οικοδομικό τετράγωνο αυτό, της μελέτης προστασίας και ανάδειξης της Παλιάς Πόλης θα έχει δυο σημαντικά πλεονεκτήματα:
1) Το πράσινο του Πάρκου Γεωργιάδη θα αυξηθεί κατά 4,2 στρέμματα, θα συνδέεται με το πράσινο του λόφου της Βίγλας και θα φτάνει μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας.
2) Θα εξασφαλίσει τη διάσωση και ανάδειξη και του κτηρίου του Ηρώου. Σ’ αυτό το τμήμα η φύτευση θα πρέπει να είναι χαμηλή, για να αναδειχθεί το Ηρώον.
Τέλος, προτείνουμε να συσταθεί Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου με εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων, των αρμόδιων επιστημονικών φορέων (ΓΕΩΤΕΕ, ΤΕΕ) και πολιτών – χρηστών του πάρκου.