ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ &
ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Έγκριση
με Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 650 / 8-9-2011
Τροποποίηση με Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 887 / 30-10-2019
Άρθρο 1
Ορισμός – Σκοπός Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (Σ.Ε.Μ.Π.)
(α) η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και πρόσφυγες, που κατοικούν στην περιφέρεια του Δήμου, ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, την επαφή τους με δημόσιες αρχές ή τη δημοτική αρχή.
(β) η υποβολή εισηγήσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και προσφύγων και, εν γένει, την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες και
(γ) η διοργάνωση, σε συνεργασία με το Δήμο, εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.
Άρθρο 2
Συγκρότηση – Σύνθεση – Μέλη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων
Άρθρο 3
Οι Στόχοι – το Έργο Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων είναι:
(α) η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων των μεταναστών και προσφύγων, που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του Δήμου για θέματα, που αφορούν στην ένταξή τους στην τοπική κοινωνία και στην επαφή τους με δημόσιες αρχές ή τη δημοτική αρχή.
(β) η υποβολή εισηγήσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και προσφύγων και, εν γένει, για την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες.
(γ) η διοργάνωση, σε συνεργασία με τον δήμο ή άλλους φορείς, δράσεων και εκδηλώσεων με στόχο τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των μεταναστών και προσφύγων με τις δημόσιες αρχές και υπηρεσίες, την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πολυπολιτισμικότητας, την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ πολιτών διαφορετικών πολιτιστικών ταυτοτήτων, την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.
(δ) το Σ.Ε.Μ.Π. δύναται να αξιοποιεί την πολύχρονη εμπειρία λειτουργίας του, ενεργοποιώντας και αξιοποιώντας τις συνεργασίες του.
Άρθρο 4
Αρμοδιότητες Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων είναι:
(α) η κατάρτιση ετήσιου προγράμματος δράσης: Το ετήσιο πρόγραμμα δράσης καταρτίζεται σε ετήσια βάση και περιλαμβάνει τις προβλεπόμενες δραστηριότητες με τις αντίστοιχες δαπάνες, σύμφωνα και με τον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου για τις δράσεις του Σ.Ε.Μ.Π., μετά από σχετική έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι δυνατή η υλοποίηση επιπλέον ενεργειών δίχως επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Δήμου. Το Σ.Ε.Μ.Π. ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο για το σύνολο των δράσεών του.
(β) Εντός του μηνός Δεκεμβρίου κάθε έτους, το Σ.Ε.Μ.Π. υποβάλλει προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ετήσια Έκθεση, στην οποία καταγράφονται αναλυτικά τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και πρόσφυγες, που διαμένουν στο Δήμο, τόσο ως προς το βαθμό ένταξής τους στην τοπική κοινωνία όσο και ως προς τη σχέση τους και το βαθμό εξυπηρέτησής τους από τις τοπικές δημοτικές αλλά και δημόσιες αρχές και διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και για τη διευκόλυνση, εν γένει, της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στην τοπική κοινωνία.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εισάγει υποχρεωτικά την Έκθεση του προηγούμενου εδαφίου προς συζήτηση, στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την υποβολή της.
(γ) η παρακολούθηση των αναγκών των μεταναστών και προσφύγων σε τοπικό επίπεδο: Η καταγραφή και η αξιολόγησή τους.
(δ) η γνωμοδότηση σχετικά με θέματα που απασχολούν τους μετανάστες και πρόσφυγες: Το Σ.Ε.Μ.Π. γνωμοδοτεί είτε κατόπιν αίτησης του Δημοτικού Συμβουλίου ή άλλων δημοτικών υπηρεσιών είτε με δική του πρωτοβουλία.
(ε) η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου ή άλλους φορείς: Η οργάνωση και υλοποίηση δράσεων.
(στ) η συνεργασία με τις δημοτικές υπηρεσίες για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και πρόσφυγες: Η πραγματοποίηση συναντήσεων με αυτές, συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Σ.Ε.Μ.Π., κλπ.
(ζ) η συνεργασία με άλλα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων και με άλλους τοπικούς ή κρατικούς φορείς αρμόδιους για θέματα, που απασχολούν τους μετανάστες και πρόσφυγες: Η πραγματοποίηση συναντήσεων με αυτές, η συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Σ.Ε.Μ.Π., κλπ.
(η) η σύσταση επιτροπών ή και ομάδων εργασίας, όποτε και εφόσον αυτό κρίνεται σκόπιμο, για την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων: Κάθε επιτροπή ή ομάδα εργασίας αναλαμβάνει την υλοποίηση συγκεκριμένης δράσης.
Άρθρο 5
Θητεία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων και των Μελών του
Άρθρο 6
Σύγκληση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων
(α) τακτικά όποτε κρίνεται απαραίτητο σύμφωνα με τις δράσεις και τις εξελίξεις, τις ανάγκες και τις δυνατότητες,
(β) όποτε το ζητήσει το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του Συμβουλίου με γραπτή αίτηση στην οποία αναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν, καθώς και τα μέλη, μεταξύ των αιτούντων, τα οποία εισηγηθούν τα προς συζήτηση θέματα και
(γ) όποτε ανακύπτουν θέματα με επείγοντα χαρακτήρα, τα οποία επιβάλλουν την άμεση σύγκληση του συμβουλίου από τον πρόεδρο. Στις περιπτώσεις αυτές, η πρόσκληση μπορεί να επιδοθεί ή να γνωστοποιηθεί, καθώς και να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Δήμου την ημέρα της συνεδρίασης. Στην πρόσκληση αναφέρεται ο λόγος για τον οποίον η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα, ενώ πριν από τη συζήτηση το συμβούλιο αποφαίνεται για το επείγον των θεμάτων.
3. Αν παρουσιαστούν λόγοι ανωτέρας βίας που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση της συνεδρίασης στον ορισμένο χρόνο, τότε ο πρόεδρος γνωστοποιεί στα μέλη του Συμβουλίου έγκαιρα εγγράφως ή με όποιο πρόσφορο μέσο την αναβολή της συνεδρίασης, αναφέροντας τους λόγους. Η συνεδρίαση επαναπρογραμματίζεται άμεσα μόλις αρθούν οι λόγοι της αναβολής.
4. Στις συνεδριάσεις του Σ.Ε.Μ.Π. καλείται υποχρεωτικά ο Δήμαρχος ή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ενώ είναι δυνατόν να καλούνται οι εκπρόσωποι των κατά περίπτωση αρμόδιων κρατικών φορέων (όπως Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, κ.ά.) καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που δραστηριοποιούνται σε θέματα υποστήριξης και ένταξης μεταναστών και προσφύγων.»
Άρθρο 7
Λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων - Απαρτία – Λήψη αποφάσεων.
Άρθρο 8
Τόπος Συνεδρίασης του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων
Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων είναι δημόσιες και πραγματοποιούνται στο δημοτικό κατάστημα ή όπου ορίζει η πρόσκληση.
Άρθρο 9
Πρακτικά Συνεδριάσεων Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων
Άρθρο 10
Οικονομικοί πόροι του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων
Άρθρο 11
Γραφεία Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων - Υποστήριξη
Άρθρο 12
Ισχύς – Τροποποίηση Κανονισμού
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Έγκριση με Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 650 / 8-9-2011
Τροποποίηση με Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 327 / 27-3-2014
Άρθρο 1
Ορισμός – Σκοπός Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών
1. Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) είναι ένα συμβουλευτικό όργανο προς το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο, για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία βάσει του Άρθρου 78 του Νόμου Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης».
2. Σκοπός του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών είναι η καταγραφή και η διερεύνηση των αναγκών των μελών των μεταναστευτικών ομάδων που κατοικούν μόνιμα στο Δήμο, η υποβολή προτάσεων και η ανάπτυξη δράσεων υπέρ της κάλυψης των αναγκών αυτών, της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και της ένταξης των μεταναστών.
Άρθρο 2
Συγκρότηση – Σύνθεση – Μέλη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών
1. Στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) Δήμου Ηρακλείου συμμετέχουν: (α) μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, (β) εκπρόσωποι των κοινοτήτων και των φορέων των μεταναστευτικών ομάδων καθώς και (γ) εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων των οποίων η δράση σχετίζεται με ζητήματα ένταξης των μεταναστών και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.
2. Το ΣΕΜ Δήμου Ηρακλείου αποτελείται από εννέα (9) τακτικά και από εννέα (9) έως δεκατρία (13) αναπληρωματικά μέλη που ορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκύπτει μετά από δημόσια πρόσκληση του αρμόδιου Αντιδημάρχου και μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης με τις μεταναστευτικές κοινότητες και τους κοινωνικούς φορείς.
3. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που είναι τακτικά μέλη του ΣΕΜ είναι τέσσερις (4) και τα αναπληρωματικά μέλη είναι από τέσσερα (4) έως πέντε (5). Οι αλλοδαποί - μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετέχουν αυτοδίκαια στο ΣΕΜ.
4. Οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων και των φορέων των μεταναστευτικών ομάδων που είναι τακτικά μέλη του ΣΕΜ είναι τρεις (3) και τα αναπληρωματικά μέλη είναι από τρία (3) έως (5).
Οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων και των φορέων των μεταναστών πρέπει να διαθέτουν τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία έγγραφα νομιμοποίησης της διαμονής τους στη χώρα και να διαμένουν στο Δήμο Ηρακλείου τα τελευταία δύο (2) χρόνια. Οι μετανάστες - μέλη του ΣΕΜ ορίζονται ως εξής:
(α) εκπρόσωποι μεταναστευτικών οργανώσεων και
(β) εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων που δεν έχουν σχηματίσει τυπικά θεσμικά όργανα εκπροσώπησης. Σε αυτήν την περίπτωση οι διαδικασίες ανάδειξης εκπροσώπων δύναται να ορίζονται από τις ίδιες τις μεταναστευτικές κοινότητες.
5. Οι εκπρόσωποι αρμόδιων κοινωνικών φορέων που είναι τακτικά μέλη του ΣΕΜ είναι δύο (2) και τα αναπληρωματικά μέλη είναι από δύο (2) έως τρία (3).
6. Με την απόφαση ορισμού των μελών του ΣΕΜ, ορίζεται επίσης ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής του που είναι και οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι.
7. Η συμμετοχή στο ΣΕΜ είναι τιμητική και άμισθη.
Άρθρο 3
Οι Στόχοι – το Έργο Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών
Οι στόχοι - το έργο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών είναι:
(α) η καταγραφή και η διερεύνηση αναγκών των μεταναστών που κατοικούν μόνιμα στο Δήμο για θέματα που αφορούν στην ένταξή τους στην τοπική κοινωνία και στην επαφή τους με τη δημοτική αρχή ή άλλες δημόσιες αρχές
(β) η υποβολή εισηγήσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και, εν γένει, για την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών ή άλλων υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες
(γ) η διοργάνωση σε συνεργασία με τον δήμο ή άλλους φορείς δράσεων και εκδηλώσεων με στόχο τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των μεταναστών με τις δημόσιες αρχές και υπηρεσίες, την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πολυπολιτισμικότητας, την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ πολιτών διαφορετικών πολιτιστικών ταυτοτήτων, την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού και την ενίσχυση της
κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού
Άρθρο 4
Αρμοδιότητες Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών
Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών είναι:
(α) η κατάρτιση ετήσιου προγράμματος δράσης: Το ετήσιο πρόγραμμα δράσης καταρτίζεται σε ετήσια βάση και περιλαμβάνει τις προβλεπόμενες δραστηριότητες με τις αντίστοιχες δαπάνες, σύμφωνα και με τον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου για τις δράσεις του ΣΕΜ, μετά από σχετική έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι δυνατή η υλοποίηση επιπλέον ενεργειών δίχως επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Δήμου. Το ΣΕΜ ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο για το σύνολο των δράσεών του.
(β) η παρακολούθηση των αναγκών των μεταναστών σε τοπικό επίπεδο: Η καταγραφή και η αξιολόγηση τους.
(γ) η γνωμοδότηση σχετικά με θέματα που απασχολούν τους μετανάστες: Το ΣΕΜ γνωμοδοτεί είτε κατόπιν αίτησης του Δημοτικού Συμβουλίου ή άλλων δημοτικών υπηρεσιών είτε με δική του πρωτοβουλία.
(δ) η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου ή άλλους φορείς: Η οργάνωση και υλοποίηση δράσεων.
(ε) η συνεργασία με τις δημοτικές υπηρεσίες για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες: Η πραγματοποίηση συναντήσεων με αυτές, η συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του ΣΕΜ, κλπ.
(στ) η συνεργασία με άλλα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών και με άλλους τοπικούς ή εθνικούς φορείς αρμόδιους για θέματα που απασχολούν τους μετανάστες: Η πραγματοποίηση συναντήσεων με αυτές, η συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του ΣΕΜ, κλπ.
(ζ) η σύσταση επιτροπών ή και ομάδων εργασίας, όποτε και εφόσον αυτό κρίνεται σκόπιμο, για την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων: Κάθε επιτροπή ή ομάδα εργασίας αναλαμβάνει την υλοποίηση συγκεκριμένης δράσης.
Άρθρο 5
Θητεία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και των μελών του
1. Η θητεία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και των μελών του είναι διετής και λήγει με την ανάδειξη των μελών του νέου Συμβουλίου.
2. Τα μέλη του Συμβουλίου μπορούν να αντικατασταθούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, για λόγο σχετικό με τη λειτουργία του Συμβουλίου και την εκτέλεση του έργου που τους έχει ανατεθεί, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με αιτιολογημένη εισήγηση του προέδρου του Συμβουλίου.
3. Μέλος του Συμβουλίου μπορεί να παραιτηθεί με αίτησή του, η οποία υποβάλλεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και γίνεται αποδεκτή από αυτό. Με την ίδια απόφαση ορίζεται νέο μέλος στη θέση του αποχωρήσαντος.
Άρθρο 6
Σύγκληση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών
1. Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών συνεδριάζει ύστερα από γραπτή πρόσκληση του προέδρου του στα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του, στην οποία αναφέρονται ο τόπος, ο χρόνος και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η πρόσκληση δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του δήμου και επιδίδεται τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία της συνεδρίασης, εκτός εάν η σύγκληση είναι επείγουσα.
2. Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών συνεδριάζει ως εξής:
(α) τακτικά όποτε κρίνεται απαραίτητο σύμφωνα με τις δράσεις και τις εξελίξεις, τις ανάγκες και τις δυνατότητες,
(β) όποτε το ζητήσει το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του Συμβουλίου με γραπτή αίτηση στην οποία αναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν, καθώς και τα μέλη, μεταξύ των αιτούντων, τα οποία θα εισηγηθούν τα προς συζήτηση θέματα και
(γ) όποτε ανακύπτουν θέματα με επείγοντα χαρακτήρα, τα οποία επιβάλλουν την άμεση σύγκληση του συμβουλίου από τον πρόεδρο. Στις περιπτώσεις αυτές, η πρόσκληση μπορεί να επιδοθεί ή να γνωστοποιηθεί, καθώς και να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του δήμου την ημέρα της συνεδρίασης. Στην πρόσκληση αναφέρεται ο λόγος για τον οποίον η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα, ενώ πριν από τη συζήτηση το συμβούλιο αποφαίνεται για το επείγον των θεμάτων.
3. Αν παρουσιαστούν λόγοι ανωτέρας βίας που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση της συνεδρίασης στον ορισμένο χρόνο, τότε ο πρόεδρος γνωστοποιεί στα μέλη του Συμβουλίου έγκαιρα εγγράφως ή με όποιο πρόσφορο μέσο την αναβολή της συνεδρίασης, αναφέροντας τους λόγους. Η συνεδρίαση επαναπρογραμματίζεται άμεσα μόλις αρθούν οι λόγοι της αναβολής.
Άρθρο 7
Λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών
– Απαρτία – Λήψη αποφάσεων –
1. Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών συνεδριάζει νόμιμα εφόσον έχει απαρτία, δηλαδή εφόσον τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα. Προϋπόθεση της απαρτίας είναι να έχουν κληθεί νόμιμα, έγκαιρα και κανονικά όλα τα μέλη του οργάνου να μετάσχουν στη συνεδρίαση, όμως η απαρτία καλύπτεται όταν τα μη κληθέντα μέλη προσέλθουν και συμμετέχουν στη συνεδρίαση. Εφόσον κατά την έναρξη της συνεδρίασης υπάρχει απαρτία, αυτή θεωρείται ότι ισχύει μέχρι το τέλος της.
2. Αν μετά από δύο συνεχείς προσκλήσεις το Συμβούλιο δεν έχει απαρτία, συνεδριάζει ύστερα από τρίτη πρόσκληση και λαμβάνει αποφάσεις μόνο για τα θέματα που είχαν εγγραφεί στην αρχική ημερήσια διάταξη, εφόσον τα μέλη που είναι παρόντα αποτελούν το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του. Στην τρίτη πρόσκληση γίνεται ειδική αναφορά των ανωτέρω.
3. Το Συμβούλιο λειτουργεί νόμιμα έστω και με ελλιπή σύνθεση, εφόσον έχει απαρτία, σε περίπτωση παραίτησης, αποβίωσης, αντικατάστασης.
3. Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών συνεδριάζει δημόσια και αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Η ψηφοφορία είναι φανερή. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του προέδρου.
4. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου υπόκεινται στους ίδιους κανόνες δημοσιότητας και ελέγχου νομιμότητας, που ισχύουν για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Άρθρο 8
Τόπος Συνεδρίασης του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών
Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών είναι δημόσιες και πραγματοποιούνται στο δημοτικό κατάστημα ή όπου ορίζει η πρόσκληση.
Άρθρο 9
Πρακτικά Συνεδριάσεων Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών
1. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών όπως και στην περίπτωση ματαίωσής της, τηρούνται πρακτικά με την ευθύνη του δημοτικού υπαλλήλου «πρακτικογράφου», που έχει οριστεί για το σκοπό αυτό.
2. Στα πρακτικά καταχωρούνται οι συζητήσεις, οι ψηφοφορίες, οι αποφάσεις και οι μειοψηφούσες γνώμες για κάθε θέμα.
2. Τα πρακτικά υπογράφονται από όλα τα μέλη που μετέχουν στη συνεδρίαση.
3. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων μπορούν με τη φροντίδα του προέδρου του Συμβουλίου να καταχωρούνται στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Άρθρο 10
Οικονομικοί πόροι του Συμβουλίου
1. Οι δράσεις του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών χρηματοδοτούνται από ιδία έσοδα του Δήμου και από τυχόν εισφορές, δωρεές και επιχορηγήσεις.
2. Η διαχείριση των εσόδων και δαπανών του Συμβουλίου διενεργείται από το Δήμο.
3. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Δήμου συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένο ποσό το οποίο αντιστοιχεί στις δράσεις του ΣΕΜ, σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα του ΣΕΜ.
Άρθρο 11
Γραφεία Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών - Υποστήριξη
1. Η δημοτική αρχή δύναται να παραχωρήσει χώρο στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών σε κτίριο της έδρας του Δήμου.
2. Δημοτικός υπάλληλος που ορίζεται από από το Δημοτικό Συμβούλιο παρέχει κάθε είδους διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (οργάνωση συνεδριάσεων, τήρηση πρακτικών συνεδριάσεων, παραγωγή, διεκπεραίωση, διαχείριση και αρχειοθέτηση εγγράφων, ρύθμιση συναντήσεων, τήρηση πρωτοκόλλου, τήρηση αρχείου αποφάσεων, κα).
Άρθρο 12
Ισχύς – Τροποποίηση Κανονισμού
1. Η ισχύς του παρόντος Κανονισμού αρχίζει από την ψήφισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο.
2. Για τα θέματα που δεν ρυθμίζονται από τον παρόντα Κανονισμό και το Ν. 3852/2010 εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 2690/1999 «Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας».
3. Η τροποποίηση του παρόντος Κανονισμού γίνεται ύστερα από πρόταση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του.