Σύντομο ιστορικό-στοιχεία:
Το τμήμα Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας ιδρύθηκε το 1962 από τον αείμνηστο Ελευθέριο Πλατάκη και αποτελεί παράρτημα της Ελληνικής Σπηλαιολογικής εταιρείας που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1950. Έκτοτε ασχολείται με την εξερεύνηση, περιγραφή, μελέτη των καρστικών μορφών της Κρήτης και όχι μόνο, διασώζει λαογραφικά στοιχεία και αρχαιολογικές θέσεις, καταγράφει τη μοναδική κι ευαίσθητη πανίδα των σπηλαίων και τα προστατεύει με όλες του τις δυνάμεις από κάθε μορφής απειλή.
Στα χρόνια λειτουργίας του Τμήματος, έχουν εξερευνηθεί και μελετηθεί πάνω από 2000 σπήλαια, βάραθρα και άλλες καρστικές μορφές (δολίνες, φαράγγια κ.α.) της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.
Αρκετά από τα αποτελέσματα των ερευνών του τμήματος έχουν ανακοινωθεί σε εθνικά και διεθνή συνέδρια ή έχουν δημοσιευθεί σε σπηλαιολογικά περιοδικά και ειδικές εκδόσεις.
Το Τμήμα Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας έχει αναλάβει τρεις φορές το Παγκρήτιο Σπηλαιολογικό Συμπόσιο όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των ερευνών όλων των σπηλαιολογικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη.
Το Τμήμα έχει αναπτύξει έντονη και καρποφόρα συνεργασία με Σπηλαιολογικές Ομάδες και Κρατικούς Φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού (Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Σερβία, Κύπρος) πραγματοποιώντας κοινές αποστολές. Έχει ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά σε προσκλήσεις Νομαρχιών, Δήμων, Πολιτιστικών Συλλόγων, Πανεπιστημίων, Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλους φορείς για συμβουλές, συμμετοχή σε επιτροπές, πραγματοποίηση εξερευνήσεων, επιμόρφωση, εκπαίδευση.
Το Τμήμα Κρήτης της Ε.Σ.Ε., με τη συμμετοχή του στις διεθνείς αποστολές εξερεύνησης στα βάραθρα «Τάφκος στα Πετραδολάκια» (- 475μ) και «Ταφκούρα» (-809μ), οδήγησε την ελληνική σπηλαιολογική έρευνα σε μεγάλα βάθη. Εκτός από την Κρήτη έχει πραγματοποιήσει αποστολές και σε άλλες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, όπως η Ικαρία, τα Κύθηρα και Κεφαλονιά. Σταθμούς στα ελληνικά σπηλαιολογικά δρώμενα, αποτέλεσαν οι αποστολές στο Μαρόκο “TAZEKKA MOROCCO 2001” και “MOROCCO 2003” όπου φωτογραφήθηκαν και μελετήθηκαν βιολογικά σπήλαια πολύ σημαντικά από υδρογεωλογική, βιολογική, αρχαιολογική και παλαιοντολογική άποψη.
Η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των υποψήφιων μελών και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου είναι από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Τμήματος Κρήτης της Ε.Σ.Ε. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε σεμινάρια τρίμηνης διάρκειας, κατά τα οποία διδάσκονται από έμπειρους σπηλαιολόγους και ειδικούς επιστήμονες όλοι οι τομείς της σπηλαιολογίας (τεχνικές εξερεύνησης, φωτογράφηση, χαρτογράφηση, αρχαιολογία, λαογραφία, βιολογία, γεωλογία, παλαιοντολογία κ.ά.).
Εκτός της ανακάλυψης και περιγραφής σπηλαίων και βαράθρων, βασικό μέλημά μας αποτελεί και η διάσωση αρχαιολογικών θέσεων και τοπωνυμίων και η καταγραφή της πανίδας των σπηλαίων.
Οι πρωτοβουλίες του Τμήματος για την προστασία του περιβάλλοντος είναι πολυάριθμες και ποικίλες (συμμετοχή σε αρμόδιες επιτροπές, μηνυτήριες αναφορές, καταγγελίες, ακόμα και επιτόπιες δράσεις σε απειλούμενες περιοχές). Οι σημαντικότερες από τις πρωτοβουλίες αυτές αφορούν στο σπήλαιο του Ψυχρού στο Νομό Λασιθίου και στην σπηλαιοδολίνη Βουλισμένο Αλώνι στο Ν. Ηρακλείου.
Το Τμήμα Κρήτης της ΕΣΕ είναι μια αυτόνομη ομάδα εθελοντών που ελκύεται από το απαράμιλλο φυσικό κάλλος του σιωπηλού κόσμου των σπηλαίων αλλά και του πολύβοου των τεχνικών φαραγγιών, ενώ το πάθος για εξερεύνηση, η ανάγκη για κοινωνική προσφορά και η μεταλαμπάδευση της γνώσης, είναι θεμελιώδη συστατικά της.
Τα μέλη του Τμήματος συναντιούνται κάθε Τετάρτη βράδυ στα γραφεία της οδού Ψαρομηλίγκων, όπου υπάρχει βιβλιοθήκη, έκθεση πετρωμάτων, Η/Υ, εποπτικά μέσα προβολών καθώς επίσης και ο απαραίτητος ειδικός εξοπλισμός για τις αποστολές.
Η έδρα του Τμήματος είναι στο Ηράκλειο στην οδό 1770 αρ. 3 και Ψαρομηλίγκων, και μπορείτε να επικοινωνείτε:
Ηλεκτρονική διεύθυνση: info@esecrete.eu
Κώστας Φωτεινάκης, Πρόεδρος, 6978114274, kfotinakis@gmail.com
Πόπη Μπαξεβάνη, Γραμματέας, 6972279889, popibax@yahoo.gr
Η επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Κρήτης ΕΣΕ : www.esecrete.eu
Μπορείτε επίσης να μας ακολουθήσετε και στο Facebook: Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία-Τμήμα Κρήτης.