Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη στην οποία επισημαίνεται ότι η ελαιοπαραγωγή της Κρήτης, ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας και απασχόλησης του νησιού, έχει δεχτεί φέτος ισχυρό και εκτεταμένο πλήγμα εξαιτίας των ασυνήθιστων ακραίων θερμοκρασιών και νοτίων ανέμων που έπληξαν την ελαιοπαραγωγή κατά την ευαίσθητη περίοδο της άνθησης και καρπόδεσης των ελαιοδέντρων.
Ειδικότερα κατά την περίοδο αρχές Μάιου – αρχές Ιουνίου όποτε τα ελαιόδεντρα στην Κρήτη, βρίσκονταν σε διάφορα στάδια από την άνθηση έως την καρπόδεση, ανάλογα με την πρωιμότητα και το υψόμετρο των περιοχών, επεκράτησαν θερμοκρασίες και έντονη ηλιοφάνεια πολύ πέραν από τις συνήθεις, ενώ παράλληλα επικράτησαν σε μεγάλη χρονική διάρκεια και ισχυροί θερμοί νότιοι άνεμοι από την Αφρική.
Ο ΣΕΔΗΚ επισημαίνει ότι οι ακραίες αυτές για την εποχή κλιματικές συνθήκες, ανάλογα με το στάδιο της εξέλιξης της ανθοφορίας και της καρποφορίας της ελιάς με το οποίο συνέπεσαν σε διάφορες περιοχές, προκάλεσαν τις ακόλουθες ζημιές:
(α) Αφυδάτωση, νέκρωση και πτώση των ανθέων (ανθόπτωση).
(β) Ανομοιόμορφη χρονικά και φυσιολογικά κομπόδεση (σχινοκαρπία).
(β) Πτώση των νέων καρπών, όπου είχε προχωρήσει η κομπόδεση (απόπτωση)
Οι ζημιές αυτές έπληξαν σχεδόν το σύνολο των Δήμων της Κρήτης και κυμάνθηκαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Δήμων, η Ανθόπτωση απο 30-70%, η Σχινοκαρπία απο 20-50% και η Καρπόπτωση απο 20-90%.
Έτσι, προκάλεσαν μια συνολική μείωση της ελαιοπαραγωγής της τάξεως του 60-75% που εκτιμάται σε απώλεια 60-75 χιλ. τόνων ελαιολάδου άξιας 150-200 εκατ. Ευρώ.
Στην επιστολή του προς το ΥΠΑΑΤ ο ΣΕΔΗΚ προτείνει να εξεταστεί το όλο θέμα των ζημιών στην Ελαιοπαραγωγή της Κρήτης και ενδεχόμενα άλλων περιοχών της χώρας με την επιβαλλόμενη προσοχή και κατανόηση και δρομολογηθούν τα εξής:
(α) Άμεση έναρξη διαδικασιών για χορήγηση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, τον φυσικό ασφαλιστικό Φορέα της αγροτικής παραγωγής για τις ζημίες απο Σχινοκαρπία και Καρπόπτωση σύμφωνα με το άρθ.6, παρ.4.του Κανονισμού.
(β) Παροχή οδηγιών για άμεση τροποποίηση του Κανονισμού στο άρθρο 6 παρ. 4 ώστε να ισχύει για όλα τα ζημιογόνα αίτια ότι και για τον παγετό. Δεν είναι λογικό και ηθικό οι ελαιοπαραγωγοί να τίθενται σε ήσσονα μοίρα από τους άλλους παραγωγούς της χώρας.