Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κ. Νίκο Μπαγκή, τηλέφωνο 2810224948.
Σε όλες τις
περιοχές βλαστικό στάδιο στην ποικιλία
σουλτανίνα: ράγες σε ανάπτυξη.
ΕΥΔΕΜΙΔΑ (Lobesia botrana)
- Στην πρώιμη ζώνη η γενιά του εντόμου βρίσκεται στο τέλος της, λίγο μετά το μέσο στην μεσοπρώιμη και στο πρώτο μισό στην όψιμη ζώνη.
-Στις πρώιμες περιοχές οι ωοτοκίες σταδιακά μειώνονται, στις μεσοπρώιμες εμφανίζονται σταθερές και στις όψιμες πυκνώνουν.
- Ενδεικτικές παρατηρήσεις ζωντανών αυγών σε αμπέλια στις 6 Ιουνίου: (πρώιμη ζώνη 28 αυγά, μεσοορώιμη ζώνη 33 αυγά και όψιμη ζώνη 44 αυγά ανά 100 σταφύλια). Οι παρατηρήσεις είναι ενδεικτικές και περιγράφουν την γενική τάση των πληθυσμών του εντόμου στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Στα επιτραπέζια σταφύλια συνιστάται επαναληπτικός ψεκασμός σε όλες τις περιοχές στις παρακάτω ημερομηνίες:
• Πρώιμες - παραλιακές περιοχές: 8 - 9 Ιουνίου
• Ενδιάμεση ζώνη – Κάτω Μεσσαρά: 9 - 10 Ιουνίου
• Μεσοπρώιμες περιοχές: 11 - 12 Ιουνίου
• Όψιμες περιοχές: 11 - 12 Ιουνίου
Στα οινοποιήσιμα και στη σουλτανίνα να γίνει επαναληπτικός ψεκασμός μόνο στις όψιμες περιοχές το διάστημα: 13 - 14 Ιουνίου.
Σημείωση: Το φάρμακο να πηγαίνει σε όλα τα σταφύλια και να τα καλύπτει καλά. Τα κρυμμένα σταφύλια συνήθως προσβάλλονται.
ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator)
Να συνεχιστεί η προστασία με προληπτική εναλλαγή σκευασμάτων με διαφορετικό τρόπο δράσης για την ορθή διαχείριση τυχόν ανθεκτικότητας.
T Z I T Z I K A K I : (Empoasca spp)
Σε αμπέλια που εντοπίζονται προνύμφες (άπτερα άτομα) στην κάτω πλευρά των φύλλων μπορεί να γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με την ευδεμίδα.
ΑΚΑΡΕΑ (Erιοphyes vitis)
Παρατηρούνται αποικίες σε νεαρά φύλλα. Όπου εντοπίζονται μπορεί να γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με το ωίδιο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι επεμβάσεις πρέπει να γίνονται με την επιλογή κατάλληλων σκευασμάτων από εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών.