Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κ. Νίκο Μπαγκή και Ε. Αλατσατιανό, τηλέφωνο 2810224948.
Υπενθυμίζεται ότι δεν επιτρέπεται η συγκομιδή αμπελόφυλλων από αμπελώνες στους οποίους έχει γίνει χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Η βλάστηση των αμπελώνων στις πρώιμες και ενδιάμεσες περιοχές σταδιακά έχει ξεκινήσει, παρουσιάζοντας διαφοροποίηση ανάλογα με την ποικιλία και τους χειρισμούς. Όσο αφορά την ποικιλία σουλτανίνα, στην πρώιμη – παραλιακή ζώνη καταγράφεται μέχρι και έναρξη σταδίου Ε (ξεδίπλωμα φύλλων), στην μεσοπρώιμη τα μάτια ανοίγουν (στάδια C-D, έξοδος φύλλων) ενώ στην όψιμη ζώνη τα μάτια ξεκινούν να φουσκώνουν. Με την έναρξη της βλάστησης συνιστώνται και οι πρώτες επεμβάσεις.
ΦΟΜΟΨΗ (Phomopsis viticola):
Οι βροχοπτώσεις και η σχετικά χαμηλή θερμοκρασία που επικρατούν ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας σε αμπελώνες που βρίσκονται στα βλαστικά στάδια D και E (μήκος βλάστησης περίπου 1-3 εκ.). Ψεκασμός γίνεται μόνο όταν η βλάστηση βρίσκεται μεταξύ των σταδίων D και E.
Οδηγίες :
Σε αμπελώνες που κατά το κλάδεμα διαπιστώθηκε η ασθένεια συνιστώνται δύο ψεκασμοί. Ο πρώτος ψεκασμός στην έξοδο των φύλλων (στάδιο D) και ο δεύτερος όταν εμφανίζονται τα πρώτα φύλλα (στάδιο Ε).
ΩΙΔΙΟ (Erysiphe necator)(χολέρα)
Οδηγίες :
Ασθένεια που ευνοείται από τις κλιματικές συνθήκες της Κρήτης και εμφανίζεται κάθε χρόνο. Η προστασία πρέπει να αρχίζει από τα βλαστικά στάδια E , F ώστε να μειωθούν σημαντικά οι θερινές προσβολές. Κατάλληλος χρόνος αντιμετώπισης, όταν η βλάστηση έχει μήκος 5 - 6 εκατoστά (στάδια Ε και F).
ΘΡΙΠΑΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ (Drepanothrips reuteri)
Με την έκπτυξη των οφθαλμών (στάδια D και Ε) εμφανίζονται τα πρώτα ακμαία. Από δειγματοληψίες σε αμπελώνες της πρώιμης ζώνης δεν έχει επισημανθεί ακόμα η παρουσία τους.
Συνιστάται στους παραγωγούς σταφυλιών για επιτραπέζια χρήση να ελέγχουν τα αμπέλια τους για την ύπαρξη θρίπα χτυπώντας πάνω σε λευκό χαρτί βλαστούς που βρίσκονται στα στάδια D και Ε, αφού αφαιρεθούν από το πρέμνο.
Για την εξέλιξη του εντόμου θα ενημερωθείτε σε επόμενο δελτίο.