ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ: (Plasmopara viticola)
Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :
- Οι βροχές (έντονες κατά τόπους) που σημειώθηκαν από το απόγευμα της 17ης έως το μεσημέρι της 19ης Μαΐου δημιούργησαν συνθήκες για σοβαρές μολύνσεις.
- Η περίοδος επώασης του μύκητα και εμφάνισης των συμπτωμάτων την περίοδο αυτή είναι σύντομη (5 - 7 ημέρες από τη μόλυνση).
- Τα βλαστικά στάδια που βρίσκονται πολλά αμπέλια (μούρο – άνθηση - καρπόδεση) είναι ευαίσθητα στην ασθένεια (προσοχή γιατί ο περονόσπορος μπορεί να χτυπήσει κατευθείαν στις ταξιανθίες).
Οδηγίες :
- Σε αμπέλια - τοποθεσίες που ήδη υπάρχει η ασθένεια να συνεχιστεί η συστηματική αντιμετώπιση.
- Σε αμπέλια – τοποθεσίες – περιοχές που εμφανίζονται συμπτώματα (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις) να γίνει αμέσως καταπολέμηση.
- Να χρησιμοποιούνται διασυστηματικά ή διεισδυτικά σκευάσματα.
- Τα αμπέλια με συμπτώματα, επόμενες βροχές ή περίοδοι με έντονες δροσιές, πρέπει να τα βρίσκουν καλυμμένα.
- Η ταχύτατη αύξηση του μήκους της βλάστησης (22 - 48 εκ. την τελευταία εβδομάδα από τακτικές παρατηρήσεις στην ποικιλία σουλτανίνα) να λαμβάνεται υπόψη στα μεσοδιαστήματα εφαρμογών.
ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator) (χολέρα, σίρικας)
Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :
- Συνεχής η δραστηριότητα του μύκητα ιδίως αυτή την περίοδο που τα στάδια είναι ευαίσθητα.
Οδηγίες :
Απαραίτητη η αντιμετώπισή του. Υπάρχει δυνατότητα συνδυασμένης επέμβασης με τον περονόσπορο.
ΕΥΔΕΜΙΔΑ: (Lobesia botrana)
Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :
- Στην πρώιμη – παραλιακή ζώνη καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα της ευδεμίδας τις τελευταίες μέρες (αυξανόμενοι πληθυσμοί - αραιές ωοτοκίες).
Οδηγίες :
Στις περιοχές αυτές συνιστάται καταπολέμηση στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες:
Πρώιμες – παραλιακές περιοχές :
Επιτραπέζια : 23 - 24 Μαΐου. Σουλτανίνα – οινάμπελα : 26 - 27 Μαΐου.
Επειδή από αμπέλι σε αμπέλι υπάρχει διαφοροποίηση ως προς την επιδεκτικότητα των ρωγών, σε σουλτανίνες που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο τέλος άνθησης – έναρξη καρπόδεσης η καταπολέμηση μπορεί να γίνει 1-2 μέρες μετά.
Σημείωση. Για την εξέλιξη της ευδεμίδας στις υπόλοιπες περιοχές (ενδιάμεσες – κάτω Μεσσαρά – μεσοπρώιμες – όψιμες) καθώς και για το νομό Χανίων θα ενημερωθείτε με επόμενο δελτίο.
TZITZIKAKI : (Empoasca spp)
Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :
- Σε ένα γενικό κανόνα, οι πληθυσμοί του εντόμου (τέλεια πτερωτά άτομα) που καταγράφονται στα αμπέλια, εμφανίζονται ακόμα χαμηλοί.
Οδηγίες :
-Δεν συνιστάται ακόμα ψεκασμός. Η καταπολέμηση στοχεύει τις ατελείς μορφές (άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου) που δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη.
ΘΡΙΠΕΣ : (Thripidae)
Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :
- Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος της άνθησης – καρπόδεσης είναι κρίσιμη για τα σταφύλια που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση.
Οδηγίες :
- Να συνεχιστεί ο έλεγχος με τίναγμα ταξιανθιών σε λευκό χαρτί και να γίνεται καταπολέμηση όπου διαπιστώνονται υψηλοί πληθυσμοί.
ΠΛΑΝΟΚΟΚΚΟΣ : (Planococcus ficus)
Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :
- Το έντομο προκαλεί ζημιές σε σταφύλια που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση (κόλλα και εμφάνιση καπνιάς κοντά στη συγκομιδή).
Οδηγίες :
- Να ελέγχονται τα πρέμνα με προσεκτική αφαίρεση του ρυτιδώματος. Η έντονη παρουσία μυρμηγκιών προδίδει τις θέσεις του ψευδόκοκκου.
- Σε επιτραπέζια σταφύλια που υπάρχει ιστορικό προσβολών και μετά από έλεγχο εντοπίζονται πληθυσμοί να γίνεται επιμελημένος ψεκασμός. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν για την ευδεμίδα.
Φάρμακα :
Χρησιμοποιείτε σκευάσματα από τις λίστες εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων του αμπελιού. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν επιτρέπεται η συγκομιδή αμπελόφυλλων από αμπέλια στα οποία έχει γίνει χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.