Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια και τις ελιές την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κ. Νίκο Μπαγκή, τηλέφωνο 2810224948 (για αμπέλια) και κ. Μαρία Ροδιτάκη (για ελιά).
ΑΜΠΕΛΙ
ΩΙΔΙΟ (Erysiphe necator)
Συνιστάται η συνέχιση της προστασίας των αμπελιών. Να γίνεται εναλλαγή σκευασμάτων με άλλη ομάδα για την αποφυγή της ανθεκτικότητας του ωιδίου.
ΨΕΥ∆ΟΚΟΚΚΟΣ (Planococcus ficus)
-Στο δίκτυο παγίδευσης καταγράφεται αύξηση των συλλήψεων των αρσενικών.
-Το έντομο μετακινείται προς το φύλλωμα και τα σταφύλια.
-Η παρουσία μυρμηγκιών προδίδει την ύπαρξη του πλανόκοκκου.
Οδηγίες: Ελέγχετε το ρυτίδωμα στα αμπέλια που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση. Σε αμπέλια που εντοπίζονται πληθυσμοί να γίνεται επέμβαση πριν το «κλείσιμο» των σταφυλιών.
Τρόπος επέμβασης: Ψεκασμός στη ζώνη των σταφυλιών και καλή διαβροχή μέχρι απορροής στην κορυφή του κορμού και στους βραχίονες.
ΕΥΔΕΜΙΔΑ (Lobesia botrana) :
Στις μεσοπρώιμες περιοχές και σε σταφύλια που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση συνιστάται επαναληπτικός ψεκασμός στις παρακάτω ημερομηνίες:
- Μεσοπρώιμες περιοχές (όπως Αρχάνες, ∆αφνές, Βενεράτο, Αυγενική, Κάτω Ασίτες, Αγ.Μύρων, Κυπαρίσσι, Πρ.Ηλίας, Φοινικιά, Γκαγκάλες, Σοκαράς, Ασήμι, Πραιτώρια, Πύργος, Χάρακας, Μεσοχωριό, Γαρύπα, Λιγόρτυνο, Τεφέλι, Μονή Επανωσήφη, Μεταξοχώρι, Μυρτιά, Επισκοπή, Αγ.Παρασκιές, κλ̟.) : 16 - 18 Ιουνίου.
Τρόπος επέμβασης : Το φάρμακο να κατευθύνεται στα σταφύλια και να τα καλύπτει.
ΤΖΙΤΖΙΚΑΚΙ
Σε αμπέλια με προσβολές να γίνεται συνδυασμένη επέμβαση με την ευδεμίδα.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Απαγορεύεται η συγκομιδή αμπελόφυλλων από ψεκασμένα αμπέλια.
ΕΛΙΑ
ΛΕΚΑΝΙΟ (Saissetia oleae )
Στις πρώιμες ̟εριοχές οι εκκολάψεις αυγών των μητρικών λεκανίων ολοκληρώνονται.
Το λεκάνιο προσβάλει τους βλαστούς και τα φύλλα της ελιάς. Ευνοείται από την υψηλή σχετική υγρασία που αναπτύσσεται στο πυκνό φύλλωμα.
Έντονες προσβολές ευνοούνται σε περιοχές ιδιαίτερα υγρές (ρεματιές, παραθαλάσσιες, κλειστές και απάνεμες κοιλάδες) και σε δέντρα ποτιστικά και ακλάδευτα. Στα μελιτώδη εκκρίματα του λεκανίου αναπτύσσονται μύκητες που προξενούν μαύρισμα στα φύλλα (καπνιά) με αποτέλεσμα την εξασθένιση των δέντρων.
Οι προσβολές περιορίζονται με κατάλληλο κλάδεμα που εξασφαλίζει καλό αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό μέρος των δέντρων και με αποφυγή υπερβολικών αζωτούχων λιπάνσεων και αρδεύσεων.
Σε δέντρα που παρατηρούνται σοβαρές προσβολές συνιστάται καταπολέμηση. Επειδή το λεκάνιο παρουσιάζει υψηλό παρασιτισμό που συνήθως συγκρατεί τους πληθυσμούς του σε χαμηλά επίπεδα συστήνεται να χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα χαμηλής τοξικότητας για την προστασία των ωφέλιμων εντόμων (παρασιτοειδών και αρπακτικών).
- Πρώιμες και παραλιακές περιοχές : 18 - 20 Ιουνίου.
ΠΟΛΛΙΝΙΑ (Pollinia pollini )
Σε ελαιώνες που διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές να γίνει καταπολέμηση στις ίδιες ημερομηνίες με το λεκάνιο ή εφόσον συνυπάρχουν και τα δύο κοκκοειδή να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση.
Υπενθυμίζεται ότι δέντρα που θα ψεκαστούν με παραφινικό λάδι πρέπει να είναι ποτισμένα τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν τον ψεκασμό και η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 32οC . Η επέμβαση να γίνεται πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα.
ΑΚΑΡΕΑ (Eriophyidae )
Για την προστασία της τρυφερής βλάστησης των νεαρών δέντρων, των φυτωρίων, των αυστηρά κλαδεμένων και των δέντρων που ποτίζονται συνιστάται καταπολέμηση σε όλες τις περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι οι επεμβάσεις κατά των εχθρών και ασθενειών του αμπελιού και της ελιάς πρέπει να γίνονται με την επιλογή των κατάλληλων φαρμάκων από εγκεκριμένες δραστικές ουσίες.