Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248.
Ευδεμίδα: Επαναληπτικός ψεκασμός στην πρώιμη ζώνη των ν. Ηρακλείου - Λασιθίου.
Ωίδιο : Έναρξη γυαλίσματος. Ο κίνδυνος μολύνσεων στις ράγες των σταφυλιών μειώνεται.
Σήψεις σταφυλιών: Προσοχή σε σταφύλια όλων των περιοχών που έχουν προχωρήσει στο
γυάλισμα ή έχουν πληγές και δέχτηκαν βροχές με διυγράνσεις μεγάλης διάρκειας.
Περονόσπορος : Οι βροχές ενεργοποιούν τα μολύσματα. Προσβολές κυρίως στα φυλλώματα.
Τζιτζικάκι: Εμφανίζουν δυναμικούς πληθυσμούς κατά θέσεις.
Καλλιεργητικά μέτρα: Είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα χημικά και ενισχύουν τη δράση τους.
Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στη φυτοπροστασία. Η αποτελεσματικότητα των χημικών επεμβάσεων εξαρτάται άμεσα από τις καλλιεργητικές πρακτικές.
Η ζώνη των σταφυλιών να διατηρείται ελεύθερη ώστε να υπάρχει επαρκής αερισμός και να φτάνει το φάρμακο στα σταφύλια. Σταφύλια κρυμμένα όπως και τα συμπαγή (σφιχτά) κατά κανόνα προσβάλλονται από κάποιο έντομο (ευδεμίδα, ψευδόκοκκο) ή κάποιο μύκητα ( βοτρύτη, όξινη σήψη) που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα.
Τα καλλιεργητικά μέτρα αποδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικά τη φετινή χρονιά.
ΕΥΔΕΜΙΔΑ: (Lobesia botrana)
Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :
Στην πρώιμη ζώνη του ν. Ηρακλείου η δραστηριότητα του εντόμου στην 3η πτήση αυξάνει, σαφώς όμως με μικρότερη ένταση σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.
Οδηγίες :
Σε αμπέλια των παραπάνω περιοχών που έχει λήξει ή λήγει άμεσα η διάρκεια δράσης του σκευάσματος από την προηγούμενη εφαρμογή, συνιστάται να γίνει επανάληψη ψεκασμού. Ενδεικτικές ημερομηνίες :
Πρώιμη ζώνη ν. Ηρακλείου - Λασιθίου:
Επιτραπέζια : 19 – 20 Ιουλίου.
Σουλτανίνα – οινάμπελα : 21 - 22 Ιουλίου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσβολές από τις προνύμφες της 3ης γενιάς συνδέονται με σήψεις στα σταφύλια. Τα κρυμμένα σταφύλια συνήθως προσβάλλονται. Λόγω της ιδιαίτερα πυκνής βλάστησης χρειάζεται προσοχή ώστε το ψεκαστικό υγρό να φθάσει σε όλα τα σταφύλια. Θα πρέπει να γίνονται οι απαραίτητοι χειρισμοί στη βλάστηση ώστε να εξασφαλίζεται η καλή κάλυψη όλων των σταφυλιών.
ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator) (χολέρα, σίρικας)
Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :
Οι καιρικές συνθήκες (αυξημένη υγρασία, θερμοκρασία) ευνοούν τον μύκητα.
Οι ράγες είναι ευαίσθητες μέχρι το γυάλισμα, οι μίσχοι - άξονες των σταφυλιών μέχρι τη συγκομιδή ενώ το φύλλωμα όλη την καλλιεργητική περίοδο.
Οδηγίες :
Να γίνει συνδυασμένη επέμβαση με την ευδεμίδα.
ΒΟΤΡΥΤΗΣ: (Botrytis cinerea)
Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :
Ευνοϊκές συνθήκες για τον βοτρύτη κατά θέσεις λόγω:
αυξημένης σχετικής υγρασίας και διυγράνσεων μεγάλης διάρκειας ως αποτέλεσμα των τοπικών βροχοπτώσεων που προηγήθηκαν.
ευαίσθητο στάδιο του γυαλίσματος που επικρατεί σε αρκετά αμπέλια.
Οδηγίες :
Λόγω της αυξημένης σχετικής υγρασίας που καταγράφεται σε ορισμένες θέσεις, συνιστώνται τα εξής :
Αποφύλλωση στη ζώνη των σταφυλιών. Είναι βασική προϋπόθεση στην αντιμετώπιση του βοτρύτη. Εξασφαλίζει την καλή κυκλοφορία του αέρα μέσα και γύρω από τα σταφύλια με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της υγρασίας. Για τους περισσότερους μύκητες που προσβάλλουν τα αμπέλια η υψηλή υγρασία είναι ο κύριος παράγοντας για την πραγματοποίηση της μόλυνσης και την περαιτέρω εξάπλωσή τους.
Σε αμπέλια που σημειώθηκαν ευνοϊκές συνθήκες και που έχουν προχωρήσει στο γυάλισμα ή σε πυκνόραγες ποικιλίες ή σε σταφύλια με πληγές να γίνει προληπτική αντιμετώπιση. Στις πρώιμες περιοχές μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν του ωιδίου και της ευδεμίδας.
ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ: (Plasmopara viticola)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :
Οι βροχές που σημειώθηκαν και οι δροσιές που τις ακολουθούν ενεργοποιούν τα μολύσματα. Στα βλαστικά στάδια της εποχής νέες μολύνσεις γίνονται στα φυλλώματα, κυρίως στη νέα βλάστηση.
Οδηγίες :
Ο κίνδυνος νέων μολύνσεων στις περιοχές που σημειώθηκαν βροχές, την περίοδο αυτή, αφορά κυρίως τη βλάστηση και είναι αυξημένος σε αμπέλια που έχουν ήδη την ασθένεια.
TZITZIKAKI: (Empoasca spp)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :
- Υπάρχουν αμπέλια με αυξημένους πληθυσμούς. Υπενθυμίζεται ότι το ενδεικτικό όριο επέμβασης είναι τα 50 - 70 άπτερα άτομα ανά 100 φύλλα.
Οδηγίες :
Ελέγχετε την κάτω επιφάνεια 100 τυχαίων φύλλων, από τα μεσαία έως και δυο φύλλα πριν την κορυφή του βλαστού. Προστασία του φυλλώματος συνιστάται όταν μετρώνται συνολικά 50 - 70 άπτερα άτομα στα 100 φύλλα.
Η αντιμετώπιση μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν για την ευδεμίδα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για το αμπέλι ανάλογα με το βλαστικό στάδιο και την ασθένεια ή τον εχθρό. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα.
Προσοχή. Να επιλέγονται σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας και να τηρούνται αυστηρά οι χρόνοι αναμονής πριν τη συγκομιδή.