Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248.
Ωίδιο : Τα μολύσματα αυξάνουν και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τον μύκητα.
Περονόσπορος: Λόγω της καλοκαιρίας έχει περιορισμένη επέκταση αλλά συντηρεί μολύσματα και “παραμονεύει” σε αρκετές θέσεις κυρίως της πρώιμης και μεσοπρώιμης ζώνης. Χρειάζεται προσοχή.
Ευδεμίδα - Τζιτζικάκι: Δεν συνιστάται ακόμα αντιμετώπιση.
Καλλιεργητικά μέτρα: Είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα χημικά και ενισχύουν τη δράση τους.
Φαινολογικά στάδια αμπελιού
Τα βλαστικά στάδια εξελίσσονται ομαλά. Στη βόρεια παραλιακή ζώνη και στην ποικιλία σουλτανίνα, αναμένεται η έναρξη της άνθησης στις επόμενες ημέρες.
Ενδεικτική εβδομαδιαία αύξηση του μήκους της βλάστησης στην ίδια ποικιλία και ζώνη : 10 – 17 εκ..
ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator) (χολέρα, σίρικας)
Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :
Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα.
Το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν δευτερογενείς μολύνσεις. Συμπτώματα εντοπίζονται σε όλες τις ζώνες. Νέοι κύκλοι είναι σε εξέλιξη και αυξάνονται τα μολύσματα.
Η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλλει. Πιο έντονα εμφανίζονται στις πρωιμότερες περιοχές και ποικιλίες, όπου τα αμπέλια βρίσκονται στα ευαίσθητα στάδια του μούρου - άνθησης – καρπόδεσης.
Οδηγίες :
Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα
Αφαιρέστε και καταστρέψτε τους πρώτους μολυσμένους βλαστούς.
Τα μολύσματα αναπαράγονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στους προσβεβλημένους βλαστούς και διασπείρονται σε όλο το αμπέλι.
Τα αμπέλια πρέπει να είναι προστατευμένα την περίοδο αυτή.
Στα βλαστικά στάδια της άνθησης – καρπόδεσης να προτιμηθεί το θειάφι σε μορφή σκόνης επίπασης. Προσοχή : το θειάφι σε θερμοκρασίες πάνω από 30οC μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα.
Π Ε Ρ Ο Ν Ο Σ Π Ο Ρ Ο Σ : (Plasmopara viticola)
Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :
Η καλοκαιρία που επικράτησε (απουσία βροχών) δεν βοήθησε την επέκταση του μύκητα αλλά οι δροσιές της εποχής συντηρούν τα μολύσματα κοντά στις αρχικές θέσεις εμφάνισης.
Η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει μεταξύ περιοχών και τοποθεσιών. Τα συμπτώματα εμφανίζονται πιο έντονα στις πρωιμότερες περιοχές και λιγότερα προς τις πιο όψιμες περιοχές.
Οδηγίες :
Παρακολουθείτε τα δελτία καιρού.
Πρώιμη - Μεσοπρώιμη ζώνη:
1. Σε αμπέλια με συμπτώματα να γίνεται καταπολέμηση.
2. Πιθανές βροχές θα πρέπει να βρουν όλα τα αμπέλια καλυμμένα.
Επισημαίνεται ότι τα στάδια μούρου – άνθησης καρπόδεσης είναι ευαίσθητα. Ο μύκητας την περίοδο αυτή μπορεί να χτυπήσει κατευθείαν τα σταφύλια.
Όψιμη ζώνη:
1. Ελέγχετε σχολαστικά τα αμπέλια σας κυρίως στο εσωτερικό της βλάστησης (φύλλα, σταφύλια) για να διαπιστώσετε τυχόν συμπτώματα.
2. Σε αμπέλια που εμφανίζονται συμπτώματα να γίνεται άμεσα ψεκασμός.
3. Πιθανές βροχές συνιστάται να βρουν τα αμπέλια προστατευμένα.
ΕΥΔΕΜΙΔΑ: (Lobesia botrana) και TZITZIKAKI: (Empoasca spp)
Οδηγίες :
– Δεν συνιστάται ακόμα αντιμετώπιση.
Την περίοδο αυτή, η εξέλιξη των πληθυσμών των εντόμων και η δραστηριότητά τους στα αμπέλια δεν δικαιολογεί ψεκασμούς.
Καλλιεργητικά μέτρα: Η πυκνή–πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων – μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Γενικά η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται με χλωρά κλαδέματα (βλαστολογήματα, κορυφολογήματα, ξεφυλλίσματα) ώστε το εσωτερικό του πρέμνου να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Χρησιμοποιείτε σκευάσματα από τις λίστες εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα.