Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα ελαιόδενδρα την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248.
ΒΛΑΣΤΗΣΗ: Στις παραλιακές και πρώιμες περιοχές παρατηρείται το βλαστικό στάδιο του φουσκώματος των ταξιανθιών. Στις μεσοπρώιμες περιοχές ολοκληρώνεται το στάδιο του σχηματισμού των ταξιανθιών και ξεκινάει το φούσκωμα ενώ στις όψιμες αρχίζει ο σχηματισμός των ανθοταξιών.
ΚΑΛΟΚΟΡΗ: Calocoris trivialis
Μην προβαίνετε σε προλη̟τικούς ψεκασμούς χωρίς να έχετε ελέγξει την παρουσία και την πυκνότητα πληθυσμού του εντόμου πάνω στα ελαιόδεντρα.
ΑΚΑΡΕΑ (Eriophyidae)
Οι ήπιες καιρικές συνθήκες της χρονιάς που πέρασε (παρατεταμένη καλοκαιρία φθινόπωρο και χειμώνα) υπήρξαν εξαιρετικά ευνοϊκές για την ανάπτυξη επιζήμιων πληθυσμών και προσβολών από τα ακάρεα E r i o p h y i d a e (Eriophyes oleae, Aceria oleae).
Έντονες προσβολές αναγνωρίζονται στο παλαιό φύλλωμα με τη μορφή καστανών ανάγλυφων περιοχών (παραμορφώσεις) στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και χλωρώσεων (κιτρίνισμα) αντίστοιχα στην επάνω επιφάνεια.
Διαπιστώσεις:
Αυτή την περίοδο τα ακάρεα κινούνται προς τις ταξιανθίες και τα νεαρά φύλλα προσβάλλοντας αρχικά τη νέα βλάστηση. Το στάδιο του σχηματισμού των ταξιανθιών συμπίπτει με τη μέγιστη πληθυσμιακή τους πυκνότητα. Αργότερα θα μεταναστεύσουν διαδοχικά στα άνθη και στους νεαρούς καρπούς.
Οδηγίες:
Ο ψεκασμός για την προστασία της νέας βλάστησης γίνεται όταν η ακραία βλάστηση έχει μήκος 6–8 εκ. και τα άνθη είναι ακόμα κλειστά, λίγο πριν την άνθηση. Συστήνεται άμεσα ψεκασμός στις πρώιμες και στις παραλιακές περιοχές που βρίσκονται στα βλαστικά στάδια αυτά. Για τις μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές η επέμβαση θα γίνει όταν θα φτάσουν στα ανάλογα στάδια.
Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν τα νεαρά δέντρα σε νέους ελαιώνες και σε φυτώρια όπως και τα αυστηρά κλαδεμένα και τα ποτιστικά δέντρα που διαθέτουν πλούσια τρυφερή βλάστηση.
Στους παραπάνω ελαιώνες και σε όσους ελαιώνες η ένταση της προσβολής στο παλαιό φύλλωμα είναι μεγάλη θα χρειαστεί επανάληψη της επέμβασης αμέσως μετά την πτώση των πετάλων.
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:
Παραφινικά λάδια, Βρέξιμο θειάφι (πράσινη Χαλκιδικής), abamectin (επιτραπέζιες ποικιλίες)
Με τα παραφινικά λάδια καταπολεμώνται παράλληλα αυτή την εποχή οι νεαρές προνύμφες κοκκοειδών (πολλίνια, παρλατόρια, ασπιδιωτός) και της ψύλλας (βαμβακάδας).
Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια. ∆ιαβάζετε και εφαρμόζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων για να αποφύγετε κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Μην ψεκάζετε όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, πχ. βροχή, άνεμος.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα Δελτία για την ελιά εκδίδονται με δεδομένα που προέρχονται από συγκεκριμένο δίκτυο βιολογικών, φαινολογικών και μετεωρολογικών παρατηρήσεων σε τρεις αντιπροσωπευτικές ζώνες πρωιμότητας: πρώιμη (παραλιακή), μεσοπρώιμη (ενδοχώρα) και όψιμη (ορεινή). Στις αποφάσεις που λαμβάνετε για την προστασία της καλλιέργειάς σας στηριζόμενοι στις συστάσεις των Δελτίων πρέπει να συνεκτιμάτε τις τοπικές συνθήκες (ανάγλυφο κάθε περιοχής) και την ατομικότητα του ελαιώνα σας (ηλικία, θρεπτική κατάσταση, φορτίο παραγωγής, ποτιστικός, κ.ά).