Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα ελαιόδενδρα την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κα Μαρία Ζ. Ροδιτάκη, τηλέφωνο 2810224948.
ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ: Παρατηρείται ανομοιομορφία στην εξέλιξή της.
Πρώιμες και παραλιακές περιοχές: Κρόκιασμα των ανθοταξιών, έναρξη της άνθισης.
Μεσοπρώιμες περιοχές: Φούσκωμα των ανθοταξιών.
Όψιμες περιοχές: Ολοκληρώνεται ο σχηματισμός ανθοταξιών και ξεκινάει το φούσκωμα.
Πρώιμες περιοχές:
Πυρηνοτρήτης:(Prays oleae)
Στο δίκτυο παγίδευσης των πρώιμων περιοχών καταγράφονται μέτριοι πληθυσμοί στην ανθόβια γενιά. Οι προνύμφες τρώνε και καταστρέφουν τα άνθη και μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές προσβολές σε ελαιώνες μέτριας ή μειωμένης καρποφορίας (μικρότερη του 50% της κανονικής).
Κατά κανόνα σε ελαιώνες με πλούσια ή ικανοποιητική ανθοφορία οι ζημιές είναι περιορισμένες.
Στους ελαιώνες βιολογικής γεωργίας η καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη γίνεται κυρίως σε αυτή τη γενιά. Στόχο έχει να μειώσει τον πληθυσμό της επόμενης γενιάς (καρπόβια) της οποίας η αντιμετώπιση δεν είναι εύκολη στη βιολογική γεωργία.
Οδηγίες:
− Στις πρώιμες περιοχές συνιστάται καταπολέμηση της ανθόβιας γενιάς στην έναρξη της άνθισης (κρόκιασμα έως 25% ανοιχτών ανθέων).
Ενδεικτικές ημερομηνίες: 27 - 30 Απριλίου.
Για τις μεσοπρώιμες και τις όψιμες περιοχές θα ενημερωθείτε αργότερα.
Σύσταση:
Προτείνεται η χρήση μικροβιακών σκευασμάτων του Βακίλου της Θουριγκίας (Bacillus thuringiensis) διότι η εφαρμογή τους δεν βλάπτει τα ωφέλιμα έντομα που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή.
Στη βιολογική γεωργία συστήνεται επανάληψη της επέμβασης μετά από 7 ημέρες, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ιστορικό προσβολής. Εάν ακολουθήσει βροχή σε διάστημα 7-10 ημερών μετά τον ψεκασμό με βάκιλο, τότε πρέπει να επαναληφθεί.
Βαμβακάδα (Ψύλλα): (Euphyllura phillyreae)
Προσβάλει τη νέα βλάστηση. Χαρακτηριστικό λευκό κηρώδες έκκριμα (βαμβακάδα) μαζί με μελιτώματα καλύπτουν τις ανθοταξίες και τις κορυφές των νέων βλαστών εμποδίζοντας τη γονιμοποίηση και την ανάπτυξη της καρποφορίας. Συνήθως δεν ζημιώνει την παραγωγή.
Οδηγίες:
Ελαιώνες με μειωμένη ανθοφορία που εμφανίζουν προσβολή σε ποσοστό ανθέων μεγαλύτερο από 30% χρειάζονται αντιμετώπιση.
Με επιλογή κατάλληλου σκευάσματος και προσθήκη παραφινικού λαδιού γίνεται συνδυασμένη καταπολέμηση με τον πυρηνοτρήτη.
Ασπιδωτός (Aspidiotus nerii) Παρλατόρια (Parlatoria oleae)
Τα κοκκοειδή αντιμετωπίζονται κυρίως με καλλιεργητικά μέτρα που επιτρέπουν καλύτερο αερισμό και φωτισμό της κόμης των ελαιοδέντρων (κλαδοκάθαρος περιορισμένες αρδεύσεις και λιπάνσεις).
Οδηγίες:
− Στα ελαιόδεντρα των πρώιμων περιοχών που παρουσιάζονται σοβαρές προσβολές από τα κοκκοειδή συστήνεται ψεκασμός με παραφινικά λάδια. Για τις μεσοπρώιμες και τις όψιμες περιοχές θα δοθούν οδηγίες σε επόμενο δελτίο.
Από τις παρατηρήσεις μας στην εξέλιξη της πολλίνιας διαπιστώνεται ότι δεν είναι ακόμα οι συνθήκες κατάλληλες για επεμβάσεις.
Μαργαρόνια:(Palpita unionalis)
Η πτήση της ανοιξιάτικης γενιάς συνεχίζεται.
− Στις πρώιμες περιοχές να συνεχιστεί η προστασία των νεαρών δέντρων σε νέες φυτείες και φυτώρια και των δέντρων που έχουν υποστεί αυστηρά ανανεωτικά κλαδέματα.
Στο συνημμένο θα βρείτε τις λίστες των εγκεκριμένων δραστικών ουσιών για την αντιμετώπιση προσβολών από έντομα.