Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα ελαιόδενδρα την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κα Μαρία Ζ. Ροδιτάκη, τηλέφωνο 2810224948.
Λ Ε Κ Α Ν Ι Ο : (Saissetia oleae)
Καστανόμαυρη ψώρα που εγκαθίσταται στα φύλλα και στα κλαδιά.
Κατά καιρούς αναπτύσσει πυκνούς πληθυσμούς που μπορούν να προκαλέσουν εξασθένιση των δέντρων άμεσα λόγω της απομύζησης χυμών και έμμεσα με την παραγωγή μελιτωδών εκκρίσεων που καλύπτουν φύλλα και βλαστούς. Στα μελιτώματα αναπτύσσεται καπνιά (μαύρισμα) που οδηγεί σε σοβαρή φυλλόπτωση.
Διαπιστώσεις:
Η υψηλή σχετική υγρασία και οι ήπιες θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη του λεκανίου. Ενδημεί σε περιοχές παραθαλάσσιες, ρεματιές, κλειστές και απάνεμες κοιλάδες και σε δέντρα που διατηρούν αρκετή υγρασία στο πυκνό τους φύλλωμα (ακλάδευτα, ποτιστικά).
Επίσης η πυκνότητα της κόμης των δένδρων, οι μικροκλιματικές συνθήκες, οι καλλιεργητικές πρακτικές (πυκνότητα φύτευσης, λιπάσματα, κλάδεμα, κλπ.) ασκούν σημαντική επιρροή.
Οδηγίες:
Το λεκάνιο αντιμετωπίζεται κυρίως με καλλιεργητικά μέτρα:
Κλάδεμα για να αερίζεται και να λιάζεται το εσωτερικό των δέντρων.
Ισορροπημένες αρδεύσεις και περιορισμένες αζωτούχες λιπάνσεις.
Στις δειγματοληψίες φαίνεται να ολοκληρώνονται οι εκκολάψεις και εμφανίζεται το μέγιστο των ερπουσών και των ανήλικων βιολογικών σταδίων. Τα νεαρά άτομα είναι ευαίσθητα στη χημική καταπολέμηση και παρουσιάζουν μεγάλη θνησιμότητα στις υψηλές θερμοκρασίες.
Στα δέντρα που διαπιστώνετε έντονες προσβολές (3-5 άτομα/φύλλο ή 3-4 θηλυκά/40 εκ. βλαστού) μπορεί να γίνει χημική αντιμετώπιση:
Πρώιμες και παραλιακές περιοχές: 10 - 12 Ιουλίου
Μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές: 13 - 15 Ιουλίου
Σύσταση:
Το λεκάνιο έχει πολλούς φυσικούς εχθρούς (αρπακτικά και παρασιτοειδή) που περιορίζουν τους πληθυσμούς του σε χαμηλά επίπεδα. Για να μην καταστρέφονται τα ωφέλιμα έντομα προτείνεται η χρήση εντομοκτόνων χαμηλής τοξικότητας (παραφινικά λάδια, buprofezin, fenoxycarb, pyriproxifen, spirotetramat).
Προσοχή:
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι ψεκασμοί με τα παραφινικά λάδι πρέπει να γίνονται σε θερμοκρασίες κάτω των 32C και σε καλά ποτισμένα ελαιόδεντρα.
Ρ Υ Γ Χ Ι Τ Η Σ ή μπίμπικας (Rhynchites cribripennis)
Παρατηρούνται κατά τόπους σημαντικές προσβολές στους καρπούς και πρόωρη καρπόπτωση.
Οδηγίες:
Στις περιοχές που υπάρχουν έντονες προσβολές ρυγχίτη να γίνει ένας ψεκασμός των δέντρων άμεσα αυτή την περίοδο, πριν από την έναρξη ή στην αρχή των ωοτοκιών. Η επέμβαση αυτή σκοπό έχει να περιορίσει πυκνούς πληθυσμούς ιδιαίτερα σε ελαιώνες που δεν έγινε ανάλογος ψεκασμός κάλυψης στην ολοκλήρωση της καρπόδεσης.
ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ :(Palpita unionalis)
Στο δίκτυο παγίδευσης οι συλλήψεις παραμένουν αυξημένες.
Οδηγίες:
Να συνεχιστεί η προστασία των νεαρών δέντρων (φυτώρια, νέες φυτείες), δέντρων που έχουν δεχτεί κλάδεμα ανανέωσης καθώς και αρδευόμενων δέντρων που έχουν ζωηρή βλάστηση σε όλες τις περιοχές με επανάληψη της επέμβασης ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος που χρησιμοποιήθηκε.
Ενημέρωση:
Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια. Διαβάζετε και εφαρμόζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων για να αποφύγετε κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Ψεκάζετε μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τους ψεκασμούς, π.χ. πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, ποτέ με δυνατό άνεμο.
Η αντιμετώπιση του Δάκου στην ελιά, «Πρόγραμμα Δακοκτονίας» διεξάγεται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφέρειας Κρήτης. Για τυχόν πληροφορίες παρακαλούμε να απευθύνεστε στις αντίστοιχες Υπηρεσίες κάθε Περιφερειακής Ενότητας.