Σύμφωνα με την αρ. 5032/139433 Απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 3103/Β/18-11-2014), τα προωθούμενα είδη, ποικιλίες δενδροκηπευτικών καλλιεργειών και άλλων είναι τα κάτωθι:
Α. ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Γενικά:
Στόχος στον τομέα των εσπεριδοειδών είναι η μερική αντικατάσταση των ποικιλιών WASHINGTON NAVEL και ΚΟΙΝΩΝ οι οποίες σήμερα συνιστούν το 60−70% της ελληνικής παραγωγής πορτοκαλιών καθώς και των κοινών μανταρινιών που συνιστούν το 20− 25% της ελληνικής μανταρινοπαραγωγής, με την χρήση υπερπρώιμων και υπερόψιμων ποικιλιών πορτοκαλιών και μανταρινιών, ποιοτικά αναβαθμισμένων. Με τον τρόπο αυτό θα επιμηκυνθεί η περίοδος εμπορίας, με όλες τις ευνοϊκές συνέπειες στην διανομή των προϊόντων. Επίσης θεωρούνται άμεσα προωθούμενες και οι ποικιλίες διπλής κατεύθυνσης των πορτοκαλιών.
Στα μανταρινοειδή προωθούνται ποικιλίες ή υβρίδια αναγνωρισμένης αξίας που ζητούνται στις διεθνείς αγορές, τα οποία θα παράγονται σε περιοχές που ενδείκνυται η καλλιέργεια τους και υπάρχει σχετική καλλιεργητική εμπειρία σύμφωνα με τις εισηγήσεις των κατά τόπους Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών ενοτήτων.
Όσον αφορά τα λεμόνια, στόχος είναι η κλιμάκωση της παραγωγής μέσω της προώθησης ποικιλιών λεμονιών διπλής παραγωγής ώστε να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Προηγείται η έγκριση και η εγκατάσταση προωθούμενων ποικιλιών στις περιοχές και στις περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται έντονα φαινόμενα εκφυλισμού ή φαινόμενα υποβάθμισης των ποιοτικών χαρακτηριστικών, ιολογικών μολύνσεων, τα οποία θα διαπιστώνονται πριν την έγκριση αναδιάρθρωσης από την αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών ενοτήτων.
Γενικά για τα εσπεριδοειδή είναι επιθυμητή η περαιτέρω προγραμματισμένη επέκταση μέσω των προγραμμάτων που ισχύουν κάθε φορά και πραγματοποιούνται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Δεν προωθούνται τα εσπεριδοειδή σε περιοχές των Π.Ε. με μικρόκλιμα όπου ευνοούνται και έχουν εκδηλωθεί καταστρεπτικοί παγετοί κατά μέσο όρο τετραετίας.
Υποκείμενα:
Το παραδοσιακό υποκείμενο Νεραντζιάς (CITRUS AURANTIUM) παρουσιάζει αφενός μεν πολλά πλεονεκτήματα, όπως αντοχή στους βιοτικούς παράγοντες (αντοχή στην κομμίωση και στα ιοειδή της εξώκορτης και της καχεξίας τα οποία υπάρχουν σε όλους τους παραδοσιακούς οπωρώνες της χώρας μας) και στους αβιοτικούς παράγοντες (αντοχή στα ασβεστούχα και αλατούχα εδάφη), αφετέρου δε είναι ευαίσθητο στην ίωση TRISTEZA σε όλους τους συνδυασμούς του με τα
διάφορα είδη εσπεριδοειδών με εξαίρεση την λεμονιά. Μπορεί να χρησιμοποιείται σε περιοχές όπου το ασβέστιο αποτελεί περιοριστικό παράγοντα ή υπάρχει πρόβλημα αλατότητας και δεν έχει εισαχθεί μολυσμένο πολ/στικό υλικό με την TRISTEZA σύμφωνα με τις διενεργούμενες, αρμοδίως, δειγματοληψίες.
Άλλα υποκείμενα ανθεκτικά στα ασβεστούχα εδάφη είναι τα υποκείμενα C. VOLKAMERIANA, CITRUS TAIWANICA και CITRUS MACROPHYLLA.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το C. VOLKAMERIANA είναι ανθεκτικό επίσης στα ξηρά εδάφη και στους ιούς. Βασικά υποκείμενα σ’ όλα τα εδάφη που το ολικό ασβέστιο δεν ξεπερνά το 20% και το ενεργό το 7% θα είναι τα CITRANGES και ιδιαίτερα το CITRANGE CARRIZO, και
τα CITRUMELOS και ιδιαίτερα το CITRUMELO SWINGLE ή (4475).
1. Πορτοκαλιά
Οι πρώιμες ομφαλοφόρες ποικιλίες NEW HALL και NAVELINA, που είναι ανθεκτικές στις ανεμόπληκτες περιοχές μπορούν να καλλιεργηθούν σε όλες τις πρώιμες ή ανεμόπληκτες περιοχές της χώρας. Η πρώιμη ποικιλία NAVEL RO 25 μπορεί να διαδοθεί σε όλη την χώρα όπως επίσης και η ποικιλία FISHER, κλώνος NAVEL.
Οι όψιμες ποικιλίες NAVEL α) NAVELATE στα υποκείμενα CITRUMELOS και ιδιαίτερα το CITRUMELO 1452 και CITRUS VOLKAMERIANA β) LANE LATE στα υποκείμενα CITRUMELOS σε μη παγετόπληκτες περιοχές καθώς επίσης και σε περιοχές που δεν υπάρχει το πρόβλημα της κοκκίωσης (granulation).
Η όψιμη ποικιλία VALENCIA προωθείται με υποκείμενα CITRUMELOS σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Συνεχίζεται η καλλιέργεια και η επέκταση της ποικιλίας SKAGGS BONANZA με τη χρησιμοποίηση υποκειμένου CARRIZO CITRANGE ή CITRUS TAIWANICA σε όλες τις περιοχές της χώρας κυρίως για τις ανάγκες της χυμοποίησης.
Συνίσταται η επέκταση της ποικιλίας SALUSTIANA λόγω της διπλής κατεύθυνσης (νωπή κατανάλωση και χυμοποίηση) καθώς και της οψιμότερης παραγωγής σε σύγκριση με την W. NAVEL.
Οι αιματόσαρκες ποικιλίες TAROCO και ΓΟΥΡΙΤΣΗΣ, συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές που ήδη καλλιεργούνται τα σαγκουίνια με υποκείμενα CITRUMELOS.
Η ποικιλία Όψιμο Άργους προωθείται σε όλες τις κατάλληλες περιοχές της χώρας εφόσον ενδείκνυται σύμφωνα με τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
2. Μανταρινοειδή
Ομάδα Κλημεντινης:
α) Προωθούνται οι υπερπρώιμες ποικιλίες MARISOL (συγκομιδή από τέλη Σεπτεμβρίου) στα υποκείμενα CARRIZO CITRANGE, CITRUMELO 1452 και TANGELO ORLANDO και η CAFFIN στο υποκείμενο CITRUMELO 1452.
β)οι πρώιμες ποικιλίες DENULES και SRA63, SRA89 και ΠΟΡΟΥ (συγκομιδή από τέλη Οκτωβρίου) στα υποκείμενα CARRIZO CITRANGE, CITRUMELO 1452 και TANGELO ORLANDO.
Ομάδα Satsuma: θεωρείται πρώιμη, και ειδικότερα οι κλώνοι CLASUELINA (Ισπανική επιλογή), MIYAGAVA WASE, OKITSU (συγκομιδή από τέλη Σεπτεμβρίου) ειδικότερα στις Π.Ε.: Κέρκυρας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και γενικά στις ψυχρότερες περιοχές της χώρας, στα υποκείμενα CITRANGES και TANGELO ORLANDO.
Το μανταρίνι NOVA, σε όλες τις περιοχές εσπεριδοκαλλιέργειας της χώρας, σε όλα τα υποκείμενα και κατά προτίμηση στο TANGELO ORLANDO και CITRUMELO SWINGLE
Τα όψιμα υβρίδια και ποικιλίες ENCORE, MINNEOLA, FORTUNE, PAGE και ORTANIQUE (MANDORA) σ’ όλα τα υποκείμενα κατά προτίμηση στα υποκείμενα C.VOLKAMERIANA CITRUMELOS και CITRUS TAIWANICA στις Π.Ε.: Λακωνίας, Αργολίδος, Πειραιώς, Νήσων, Μεσσηνίας, Ηλείας και στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
3. Λεμονιά
Η ποικιλία ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, όπου υπάρχει πρόβλημα κορυφοξήρας, σε όσες περιοχές της χώρας ευδοκιμεί.
Η πρώιμη ποικιλία INDERDONATO στις παραλιακές ζώνες της Χώρας για συγκομιδές από τέλη Σεπτεμβρίου.
Η ΜΑΓΛΗΝΗ, αν και δεν είναι ανθεκτική στην κορυφοξήρα παραμένει ως προωθούμενη λόγω της μεγάλης παραγωγικότητας, των χυμωδών καρπών της και των ελάχιστων σπόρων που περιέχει.
Η ποικιλία EUREKA, ή κατά προτίμηση ο απογαμικός κλώνος EUREKA FROST, ευπαθής στην κορυφοξήρα με κύρια περίοδο συγκομιδής άνοιξη−αρχές καλοκαιριού και με υψηλή απόδοση σε χυμό. Η εγκατάσταση της συνιστάται μόνο σε περιοχές απαλλαγμένες από ισχυρούς τοπικούς άνεμους.
Η ποικιλία LISBON παρουσιάζει ευπάθεια στην κορυφοξήρα, είναι μονόφορη με περίοδο συγκομιδής χειμώνα−άνοιξη. Η απόδοση σε χυμό είναι υψηλή. Η εγκατάσταση της συνιστάται μόνο σε περιοχές απαλλαγμένες από ισχυρούς τοπικούς άνεμους.
Συνιστάται:
α) η εισαγωγή της ποικιλίας ΛΑΠΗΘΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ως ανθεκτικής στην κορυφοξήρα και με πολύ καλή παραγωγή.
β) η ποικιλία NOUVEL ATHOS εμβολιασμένη πάνω στο C. VOLKAMERIANA αντέχει στις οριακά ψυχρότερες περιοχές της Χώρας μας, ως καταγόμενη εκ της Γεωργίας.
γ) η καλοκαιρινή ποικιλία ΖΑΜΠΕΤΑΚΗ με παρατεταμένη ανθοφορία όλο το χρόνο στις κατάλληλες περιοχές όπου το σοβαρό πρόβλημα προσβολής από κορυφοξήρα είναι δευτερεύον.
δ) οι όψιμες ποικιλίες ZIAGARRA BIANCA και ΒΑΚΑΛΟΥ στις περιοχές όπου το πρόβλημα κορυφοξήρας είναι έντονο.
Για τις λεμονιές προτιμώνται γενικώς τα υποκείμενα της C. VOLKAMERIANA. Όπως ήδη αναφέρθηκε οι συνδυασμοί Νεραντζιάς/Λεμονιάς είναι ανθεκτικοί στην ίωση TRISTEZA, είτε με τον απευθείας εμβολιασμό, είτε με την περισσότερο ενδεδειγμένη μέθοδο «σάντουιτς» (Νεραντζιά Χ Πορτοκαλιά και κατόπιν Λεμονιά) και ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν ήδη υποστεί καταστροφές από παγετό.
4. Γκρέϊπ – φρούτ
Οι έγχρωμες ποικιλίες RED BLUSH και ιδιαίτερα STAR RUBY στις Π.Ε.: Χανίων, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, κατά προτίμηση στο υποκείμενο CITRUMELO.
Επίσης οι λευκόσαρκες άσπερμες και ιδιαίτερα η ποικιλία MARCH SEEDLESS στις ίδιες ως άνω περιοχές.
5. Κουμ − Κουάτ
Στις κατάλληλες περιοχές των Π.Ε.: Κέρκυρας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορινθίας, Αργολίδας, Ηλείας, στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
6. Κιτριά
Στις κατάλληλες περιοχές των Π.Ε.: Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορίνθου, Αργολίδας, στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Περιφέρειας Αττικής στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο και στην περιοχή Τροιζηνίας καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
7. Περγαμόντο
Στις κατάλληλες περιοχές των Π.Ε.: Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορίνθου, Αργολίδας, στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Περιφέρειας Αττικής στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο και στην περιοχή Τροιζηνίας καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
8. Φράπα
Στις κατάλληλες περιοχές των Π.Ε.: Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορίνθου, Αργολίδας, στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Περιφέρειας Αττικής στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο και στην περιοχή Τροιζηνίας καθώς
και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Β. ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΑ ΦΥΤΑ:
Οι ανάγκες σε υποτροπικούς καρπούς στην εγχώρια αγορά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καλύπτεται από εισαγωγές, αυξάνονται συνεχώς. Η προώθηση των αναφερομένων κατωτέρω υποτροπικών καλλιεργειών κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να αντικατασταθούν μη βιώσιμες καλλιέργειες και να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών καλλιεργειών των οποίων τα προϊόντα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά, και εξασφαλίζουν ικανοποιητικό γεωργικό εισόδημα.
1. Αβοκάντο
Οι ποικιλίες HASS, FUERTE, ETTINGER και ΖUΤΑΝΟ με τις αναγκαίες και κατάλληλες επικονιάστριες ποικιλίες στις κατάλληλες απάνεμες τοποθεσίες των Περιφερειών Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, στις Π. Ε.: Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πειραιώς, Νήσων (στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο και στις περιοχές Τροιζηνίας και Θερμισίας) καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
2. Μπανάνα
Στις Περιφέρειες: Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου στην Π.Ε. Λακωνίας, στις θερμότερες και υπήνεμες περιοχές αυτών με τους κλώνους GRAND NAIN και Άρβης. Σε καλλιέργειες υπό κάλυψη συνίσταται η ομάδα χαμηλόκορμων ποικιλιών CAVENDISH.
3. Φραγκοσυκιά
Στις Περιφέρειες: Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου στις Π.Ε. Λακωνίας, Πειραιώς (Τροιζηνία, Κύθηρα και Πόρο), Σάμου και Ευβοίας στις θερμότερες και υπήνεμες και ξηρικές περιοχές αυτών καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Προωθούνται οι ποικιλίες ΧΑ1, ΡΕ1, ΚΑ2 και ΡΟ2.
Προωθούνται επίσης και τοπικές ποικιλίες που έχουν δοκιμασθεί και κρίνονται κατάλληλες, από τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων με τη σύμφωνη γνώμη του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελαίας Χανίων.
4. Χουρμαδιά
Στις Περιφέρειες: Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου στις Π.Ε. Λακωνίας, Μεσσηνίας, στις θερμότερες και παραθαλάσσιες περιοχές αυτών, με συνιστώμενες ποικιλίες την BOU FAGGOUS, BARHOO, KHALAS, LULU και DEGLET NOOR καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας
και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
5. Πεκάν
Προωθούνται οι ποικιλίες PAWNE, CHOCTAW, WESTERN, DESIRABLE και DELMAS. Η ανωτέρω καλλιέργεια αντέχει και σε βορειότερες περιοχές της Χώρας με ψυχρότερο σχετικώς κλίμα, όχι όμως σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 400 μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας.
6. Μάνγκο
Προωθούνται οι ποικιλίες: KENT, PALMER, KEITT, TOMMY ATKINS και IRWIN, μόνον υπό κάλυψη, στις θερμότερες και απαλλαγμένες παγετών περιοχές της χώρας.
7. Τσεριμόγια
Στις Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, στις Π.Ε. Λακωνίας, Μεσσηνίας, Νήσων (μόνο στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο, στις περιοχές Τροιζηνίας και Θερμισίας και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 400 μέτρων από τη θάλασσα). Προωθείται η καλλιέργεια των ποικιλιών AFRICAN PRIDE, BONITA, BOOTH, CUMBE και CAMBAS, μόνον υπό κάλυψη, στις θερμότερες και απαλλαγμένες παγετών περιοχές και όπου το μικροκλίμα ευνοεί την γονιμοποίηση.
8. Λωτός
Προωθείται κάθε ποικιλία που δοκιμάσθηκε στις τοπικές συνθήκες και κρίνεται κατάλληλη από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων ή όπου αλλού προτείνεται από το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελαίας Χανίων.
9. Λίτσι
Προωθείται κάθε ποικιλία που δοκιμάσθηκε και κρίνεται κατάλληλη από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελαίας Χανίων στις Π.Ε. περιφερειών Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, στις Π.Ε.: Μεσσηνίας, Λακωνίας, Νήσων (Κυθήρων, Αντικυθήρων).
10. Γκουάβα Psidium guajava Myrtaceae (Psidium Pomiferum και Psidium Pyriferum).
Aπό τις ανωτέρω δύο κατηγορίες καλές αποδόσεις στην Ελλάδα έχουν ήδη παρουσιάσει οι κιτρινόσαρκες Beaumont Red, Mexican Cream, Pear, White Indian: καθώς και οι ερυθρόσαρκες Red Indian, Red Malaysian, Ruby, South African. Επίσης προωθείται και κάθε ποικιλία που έχει δοκιμαστεί τοπικά και κρίνεται κατάλληλη από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελαίας Χανίων στις Π.Ε.: Μεσσηνίας, Λακωνίας, Νήσων (Κυθήρων, Αντικυθήρων) και στις Π.Ε. των περιφερειών Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.
11. Ακτινιδιά
Προωθούνται οι ποικιλίες ακτινιδιάς HΑΥWARD και ιδιαίτερα η επιλογή CHICO καθώς και η ελληνική ποικιλία «Τσεχελίδης», με την κατάλληλο σχέση και χωροταξική εγκατάσταση των επικονιαστών τους (άρρενα) στις κατάλληλες τοποθεσίες των Π.Ε.: Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Πέλλας, Κιλκίς, Έβρου, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Πιερίας, Ημαθίας, Άρτας, Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Δράμας, Μαγνησίας Τρικάλων, Λάρισας καθώς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλλιεργητική εμπειρία και ενδείκνυνται σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Η επιλογή των ανωτέρω ποικιλιών ακτινιδιάς τίθεται στην κρίση των κατά τόπους Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
12. ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ
Προτείνεται η δημιουργία πιλοτικών εκμεταλλεύσεων και χρηματοδοτούνται (μέτρο 1.2.1. του Π.Α.Α. και Εθνικός Αναπτυξιακός Νόμος) κατά απόλυτη προτεραιότητα για την ανάπτυξη των υποτροπικών καλλιεργειών με σκοπό την εξασφάλιση των τοπικών αναγκών καθώς και των τουριστικών κατά την θερινή περίοδο. Προτείνεται συγκεκριμένα η δημιουργία:
α) Για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δύο (2) θερμοκηπιακών ή και υπαίθριων μονάδων στην Ρόδο, την Κω και την Κάλυμνο. Από μια (1) θερμοκηπιακή ή και υπαίθρια μονάδα στην Κάρπαθο και Λέρο. Επίσης δύο (2) θερμοκηπιακών ή και υπαίθριων μονάδων στην Αμοργό και Νάξο και από μια (1) θερμοκηπιακή ή και υπαίθρια μονάδα στην Σύρο, Σαντορίνη, Άνδρο, και Μύκονο.
β) Για την περιφέρεια Κρήτης, δύο (2) θερμοκηπιακών ή και υπαίθριων μονάδων σε κάθε Π.Ε.
Στις ανωτέρω μονάδες θα υπάρξει η πιλοτική καλλιέργεια χουρμαδιάς, φραγκοσυκιάς, αβοκάντο, πεκάν και μπανάνας στην ύπαιθρο ενώ μάνγκο, τσεριμόγια, λίτσι, ανανά κ.λπ. υπό κάλυψη.
Γ. ΓΙΓΑΡΤΟΚΑΡΠΑ
1. Μηλιά
Μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προωθούνται:
στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Εύβοιας, Αρκαδίας, Φθιώτιδας, Γρεβενών, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Καβάλας, Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου και Μεσσηνίας:
α) Από την ομάδα RED DELICIOUS οι κλώνοι SCARLET SPUR, RED CHIEF, OREGON SPUR, STARKING, STARKCRIMSON, TOPRED, σε ημιορεινές και ορεινές αρδευόμενες περιοχές.
β) Από την ομάδα GOLDEN DELICIOUS, οι κλώνοι REINDERS και GOLDEN B.
γ) Από τις τριπλοειδείς ποικιλίες, οι ποικιλίες JONAGOLD, JONAGORED και RED JONAPRINCE με επικονιαστές δύο διπλοειδείς ποικιλίες για κανονική γονιμοποίηση στις ημιορεινές και ορεινές αρδευόμενες περιοχές.
δ) Από τις πρώιμες ποικιλίες η ποικιλία GALA και ιδιαίτερα οι κόκκινες μεταλλαγές της MONDIAL GALA, και GALAXY. Επίσης η ποικιλία OZARK GOLD.
ε) Από τις όψιμες ποικιλίες η ποικιλία FUJI και ιδιαίτερα οι κόκκινες μεταλλαγές της FUJI RED, KIKU 8. Επίσης η ποικιλία PINK LADY σε ημιορεινές περιοχές.
στ) Στις περιοχές που προβλέπεται εφαρμογή ολοκληρωμένης παραγωγής μήλων ενδείκνυται η ανθεκτική στο φουζικλάδιο ποικιλία FLORINA.
ζ) Η ποικιλία GRANNY SMITH σε πεδινές περιοχές.
η) Η ελληνική ποικιλία ΦΙΡΙΚΙ στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας.
Όλες οι ποικιλίες που αναφέρονται παραπάνω φυτεύονται σε πυκνή φύτευση στα υποκείμενα Μ9, Μ26, ΜΜ106.
Για επαναφύτευση στα ορεινά χρησιμοποιούνται ζωηρότερα υποκείμενα, κυρίως το ΜΜ111 και το Μ4 όπου υπάρχει πρόβλημα με Φυτόφθορα.
Οι παραπάνω ποικιλίες και όποιες άλλες προτείνονται από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων πρέπει να είναι αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών της χώρας μας ή σε Εθνικό Κατάλογο άλλου Κ−Μ της Ε.Ε., αυτό δε θα διασφαλίζεται από ενδελεχείς ελέγχους των κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ.
Οι προαναφερθείσες ποικιλίες προωθούνται στις κατάλληλες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα για την εξυγίανση της παραγωγής (Καν.(ΕΚ) 2200/97 και 2467/97) όπως αναφέρονται λεπτομερώς στην απόφαση 362094/09−01−98 περί «καθορισμού των λεπτομερειών και διαδικασιών σχετικά με την εφαρμογή Κοινοτικού προγράμματος για την εξυγίανση της Κοινοτικής παραγωγής μήλων, αχλαδιών, ροδάκινων και νεκταρινιών» ήτοι στις Περιφερειακές Ενότητες: Κοζάνης, Καστοριάς, Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας, Πιερίας, Μαγνησίας και Τρικάλων μόνο σε αντικατάσταση ισάριθμων στρεμμάτων παλαιών φυτειών μηλιάς για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας και ανανέωση του φυτικού κεφαλαίου.
Ειδικότερα, στην περίπτωση ένταξής τους σε σχέδια βελτίωσης, οι αναφερθείσες ποικιλίες προωθούνται και στις κατάλληλες ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων που εφαρμόστηκε το κοινοτικό πρόγραμμα εξυγίανσης της παραγωγής χωρίς βέβαια να συμπεριλαμβάνονται τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια στα οποία εφαρμόστηκε το ανωτέρω πρόγραμμα και τα οποία είναι δεσμευμένα για δεκαπέντε έτη.
ι) Ειδικότερα:
(1) Στην Περιφερειακή Ενότητα ορεινής Κορινθίας προωθούνται οι ποικιλίες GRANNY SMITH και κλώνοι της RED DELICIOUS, καθώς και η ποικιλία ΦΙΡΙΚΙ, ιδιαίτερα οι μεγαλόκαρπες μεταλλαγές της, μόνο σε αντικατάσταση ισάριθμων στρεμμάτων παλαιών φυτειών μηλιάς.
(2)Στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας προωθείται η παραδοσιακή ποικιλία της περιοχής DELICIOUS PILAFA, που έχει καταχωρηθεί ως ΠΟΠ.
2. Αχλαδιά
Μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προωθούνται:
α) Στις κατάλληλες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Αρκαδίας, Ρεθύμνου, Ροδόπης, Έβρου, Ξάνθης, σε πυκνές φυτεύσεις και χαμηλά σχήματα:
(1) Από τις πρώιμες ποικιλίες προτείνονται οι ΚΟΝΤΟΥΛΕΣ 1/6 (Συργιαννίδη) και 7/9 (Καλλιόπη), BELLA DI GIUGNO, TOSCA, ETRUSCA, COSCIA, SANTA MARIA.
(2) Από τις καλοκαιρινές η ποικιλία ΚΡΥΣΤΑΛΛΙ (Τσακώνικη) και η B.C. WILLIAMS (με ενδιάμεσο εμβολιασμό).
(3) Από τις φθινοπωρινές οι: ABATE FETEL (με ενδιάμεσο εμβολιασμό), CASCADE, HIGHLAND, HARROW SWEET, PACKHAMS TRIUMPH, CONFERENCE (σε παραλίμνιες και ημιορεινές περιοχές).
(4) Οι ποικιλίες που προορίζονται για βιομηχανική χρήση WILLIAMS, HIGHLAND, KAIZER, HARROW−SWEET
β) Σε πεδινές ή νησιωτικές περιοχές κατάλληλες για την καλλιέργεια της αχλαδιάς, οι νέες ποικιλίες ΣΥΡΓΙΑΝΝΙΔΗ 1/6, ΑΜΑΛΘΙΑ (ΣΥΡΓΙΑΝΝΙΔΗ 1/7), ΚΑΛΛΙΟΠΗ (ΣΥΡΓΙΑΝΝΙΔΗ 7/9), ΒΕΡΓΙΝΑ (ΣΥΡΓΙΑΝΝΙΔΗ 2/9), οι οποίες παρουσιάζουν ικανοποιητικό βαθμό ανθεκτικότητας
στην ασθένεια βακτηριακό κάψιμο.
γ) Για την κάλυψη τοπικών αναγκών:
(1) Στις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου, Μεσσηνίας, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Ροδόπης οι παραδοσιακές ποικιλίες ΚΟΝΤΟΥΛΑ και ΚΡΥΣΤΑΛΛΙ.
(2) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου η ποικιλία ΑΧΤΣΕΣ.
(3) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας η ποικιλία ΚΡΥΣΤΑΛΛΙ.
Στις φυτείες αχλαδιάς ποικιλίας ΚΡΥΣΤΑΛΛΙ χρησιμοποιείται κατά προτίμηση σαν επικονιαστής η ποικιλία COSCIA, λόγω της ανθεκτικότητας της στο βακτηριακό κάψιμο.
Οι παραπάνω ποικιλίες και όποιες άλλες προτείνονται από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων πρέπει να είναι αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών της χώρας μας ή σε Εθνικό Κατάλογο άλλου
Κ−Μ της Ε.Ε., αυτό δε θα διασφαλίζεται από ενδελεχείς ελέγχους των κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ.
Όλες οι προαναφερθείσες ποικιλίες προωθούνται και στις κατάλληλες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα για την εξυγίανση της παραγωγής (Καν.(ΕΚ) 2200/97 και 2467/97) όπως αναφέρονται λεπτομερώς στην απόφαση 362094/09−01−98 περί «καθορισμού των λεπτομερειών και διαδικασιών σχετικά με την εφαρμογή Κοινοτικού προγράμματος για την εξυγίανση της Κοινοτικής παραγωγής μήλων, αχλαδιών, ροδάκινων και νεκταρινιών» ήτοι στις Περιφερειακές Ενότητες: Κοζάνης, Καστοριάς, Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας, Πιερίας, Μαγνησίας και Τρικάλων μόνο σε αντικατάσταση ισάριθμων στρεμμάτων παλαιών φυτειών αχλαδιάς για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας και ανανέωση του φυτικού κεφαλαίου και χωρίς βέβαια να συμπεριλαμβάνονται τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια στα οποία εφαρμόστηκε το ανωτέρω πρόγραμμα και τα οποία είναι δεσμευμένα
για δεκαπέντε έτη.
3. Nashi
Μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προωθούνται στις κατάλληλες περιοχές της χώρας, οι μεγαλόκαρπες ποικιλίες: HOSUI, KOSUI, CHOJURO και NIJJISEIKI.
4. Κυδωνιά
Μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προωθούνται οι ποικιλίες κυδωνιάς Γίγας της Βοσνίας, Ι.Φ.Δ. 11118, Ι.Φ.Δ. 11120, Ι.Φ.Δ.11126, Ι.Φ.Δ.11146 και η ανεκτική στο βακτηριακό κάψιμο Ι.Φ.Δ. 11133.
Δ. ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ
1. Βερικοκιά
Μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προωθούνται σε περιοχές μειωμένου κινδύνου μόλυνσης από την ίωση SHARKA:
α) Η ποικιλία ΥΠΕΡΠΡΩΙΜΟ ΠΟΡΟΥ στις θερμότερες, μη παγετόπληκτες και κατάλληλες περιοχές της Πελοποννήσου.
β) Οι ποικιλίες ΠΡΩΙΜΟ ΤΙΡΥΝΘΟΣ, NINFA, ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, στις κατάλληλες περιοχές της Κρήτης, Χαλκιδικής, Φωκίδας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας.
γ) Η ποικιλία ΜΠΕΜΠΕΚΟΥ σε ξηροθερμικές, μη παγετόπληκτες περιοχές με περιορισμένες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της άνθησης
δ) Οι ανθεκτικές στην ίωση Sharka ποικιλίες AURORA και οι νέες ελληνικές επιλογές του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας NOMIA, ΝΑΥΣΙΚΑ, ΝΟΣΤΟΣ, ΝΕΦΕΛΗ, ΝΙΝΑ και ΝΑΡΗΝΑ σε κατάλληλες περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης και της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής
ε) Οι νέες ανθεκτικές στην ίωση Sharka επιλογές του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, ΝΟΣΤΟΣ, ΝΗΡΗΙΣ και ΝΙΟΒΗ σε κατάλληλες περιοχές όλης της χώρας.
στ) Η πρώιμη ποικιλία ΤΥΡΒΗ στις κατάλληλες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.
Οι παραπάνω ποικιλίες και όποιες άλλες προτείνονται από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων πρέπει να είναι αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών της χώρας μας ή σε Εθνικό Κατάλογο άλλου Κ−Μ της Ε.Ε., αυτό δε θα διασφαλίζεται από ενδελεχείς ελέγχους των κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ.
Οι παραπάνω ποικιλίες και όποιες άλλες προτείνονται από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων πρέπει να είναι αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών της χώρας μας ή σε Εθνικό Κατάλογο άλλου Κ−Μ της Ε.Ε., αυτό δε θα διασφαλίζεται από ενδελεχείς ελέγχους των κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ.
2. Κερασιά
Μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προωθούνται:
α) Σε πρώιμες περιοχές, σε περιοχές με υψόμετρο κάτω των 300 μ. και σε ημιορεινές περιοχές με μεσημβρινή έκθεση, οι πρώιμες ποικιλίες, κατά διαδοχική εποχή ωρίμανσης, PRECOCE BERNARD, BIGARREAU BURLAT και LARIAN, που σταυρεπικονιάζονται μεταξύ τους και αφήνεται στην κρίση των παραγωγών να επιλέξουν τους κατάλληλους συνδυασμούς.
β) Σε όλες τις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της χώρας με υψόμετρο μέχρι 600 μ. οι ποικιλίες, κατά διαδοχική εποχή ωρίμανσης, LARIAN, ΤΡΑΓΑΝΑ ΕΔΕΣΣΗΣ, BIGARREAU STARK HARDY GIANT, BIGARREAU VAN, VOGUE, LAPIN, FEROVIA και GERMERSDORFER.
Οι παραπάνω ποικιλίες πλην της GERMERSDORFER σταυρεπικονιάζονται μεταξύ τους και αφήνεται στην κρίση των παραγωγών να επιλέξουν τους κατάλληλους συνδυασμούς. Η GERMERSDORFER σταυρεπικονιάζεται με τις ποικιλίες ΤΡΑΓΑΝΑ ΕΔΕΣΣΗΣ και ΜΠΑΚΙΡΤΖΕΪΚΑ.
γ) Σε περιοχές που κατά την περίοδο της ανθοφορίας επικρατούν ιδιάζουσες καιρικές συνθήκες (πνοή ανέμων, βροχοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες κ.λπ.) που δυσχεραίνουν την επικονίαση, οι αυτογόνιμες ποικιλίες SUNBURST και LAPINS.
δ) Ειδικά στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας − Θράκης οι ποικιλίες GERMERSDORFE, ΜΠΑΚΙΡ−ΤΖΕΪΚΑ, ΤΡΑΓΑΝΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ε) Ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών η ποικιλία ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ, στα ορεινά των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας οι ποικιλίες ΤΡΑΓΑΝΑ ΕΔΕΣΣΗΣ και ΜΠΑΚΙΡΤΖΕΪΚΑ, στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας η ποικιλία ΤΡΑΓΑΝΑ ΒΟΛΟΥ και στη Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας η ποικιλία ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΟ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ.
Οι παραπάνω ποικιλίες και όποιες άλλες προτείνονται από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων πρέπει να είναι αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών της χώρας μας ή σε Εθνικό Κατάλογο άλλου Κ−Μ της Ε.Ε., αυτό δε θα διασφαλίζεται από ενδελεχείς ελέγχους των κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ.
3. Δαμασκηνιά
Μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προωθούνται στις κατάλληλες περιοχές της χώρας:
α) Επιτραπέζιες ποικιλίες:
(1) Οι Ευρωπαϊκές ποικιλίες PRESIDENT και STANLEY που αλληλοεπικονιάζονται και είναι σχετικά ανθεκτικές στην ίωση «SHARKA».
(2) Οι Ιαπωνικές ποικιλίες όλες σχεδόν είναι αυτόστειρες, γι’ αυτό πρέπει να συνοδεύονται από τον επικονιαστή τους. Επιπλέον επειδή ανθίζουν από τις αρχές Μαρτίου, πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση όπου έχουμε όψιμους ανοιξιάτικους παγετούς.
(3) Οι ποικιλίες SANTA ROSA και LATE ROSA με επικονιαστή την ELEPHANT HEART στις πρώιμες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Εύβοιας.
(4) Η ποικιλία AGELENO με επικονιαστή την SANTA ROSA & BLACK GOLD, SIMCA, FRIAR.
(5) Η ποικιλία CALITA με επικονιαστή την SANTA ROSA ή την LARODA.
(6) Η ποικιλία LARODA με επικονιαστή την SANTA ROSA.
(7) BLACK STAR με επικονιαστή την SANTA ROSA & BLACK GOLD.
(8) Η ποικλια FRIAR με επικονιαστή την SANTA ROSA, LARODA.
(9) Η ποικιλία BLACK AMBER με επικονιαστή την SANTA ROSA, FRIAR.
(10) Οι ποικιλίες BLACK GOLD, T.C.SUN και OCTOBER SUN με επικονιαστές τις ANGELENO, BLACK DIAMOND
(11) Οι ποικιλίες BLACK DIAMOND, BLACK BEAUTY και FORTUNE με επικονιαστές τις ANGELENO, BLACK GOLD, FRIAR.
β) Ποικιλίες που προορίζονται για αποξήρανση:
Οι ποικιλίες ΣΚΟΠΕΛΟΥ (AGEN) ή PRUNE D’ ENTE 707 και η ANNA SPATH με επικονιαστή την ποικιλία STANLEY.
Οι παραπάνω ποικιλίες και όποιες άλλες προτείνονται από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων πρέπει να είναι αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών της χώρας μας ή σε Εθνικό Κατάλογο άλλου Κ−Μ της Ε.Ε., αυτό δε θα διασφαλίζεται από ενδελεχείς ελέγχους των κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ.
4. Ροδακινιά
Μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προωθούνται στις κατάλληλες περιοχές της χώρας:
α) Επιτραπέζιες ποικιλίες:
(1) Πρώιμες: EARLY MAY CREST, FRANCOISE, EARLY CREST, QUEEN CREST, RICH MAY, MAY CREST, SPRING CREST, SPRING BELLE.
(2) Μεσοπρώιμες ποικιλίες: RUBY RICH, JUNE GOLD, RED HAVEN, RICH LADY, ROYAL GLORY, MARIA BIANCA, SUN CLOUD, SUMMER RICH, SUN CREST, FLAVOR CREST.
(3) Όψιμες ποικιλίες προωθούνται οι ELEGANT LADY, JULY LADY, SYMPHONIE, FAYETTE, SUMMER LADY, VENUS AROMA, O’ HENRY, GLADYS, FLAMINIA, ΙΦΔ−14.
(4) Στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, οι ανωτέρω ποικιλίες και οι πρώιμες JUNE GOLD, MARAVILHA και η πολύ πρώιμη FLORDA PRINCE, που έχουν λιγότερες απαιτήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ειδικότερα στη Ρόδο η πολύ όψιμη ποικιλία FLAMINIA, με επικονιαστές τις ποικιλίες ROUBIDOUX και FAYETT.
Οι παραπάνω ποικιλίες και όποιες άλλες προτείνονται από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων πρέπει να είναι αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών της χώρας μας ή σε Εθνικό Κατάλογο άλλου Κ−Μ της Ε.Ε., αυτό δε θα διασφαλίζεται από ενδελεχείς ελέγχους των κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ.
Οι ανωτέρω αναφερθείσες ποικιλίες προωθούνται και στις κατάλληλες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα για την εξυγίανση της παραγωγής (Καν.(ΕΚ) 2200/97 & 2467/97) όπως αναφέρονται λεπτομερώς στην απόφαση 362094/09−01−98 περί «καθορισμού των λεπτομερειών και διαδικασιών σχετικά με την εφαρμογή Κοινοτικού προγράμματος για την εξυγίανση της Κοινοτικής παραγωγής μήλων, αχλαδιών, ροδάκινων και νεκταρινιών» ήτοι στις Περιφερειακές Ενότητες: Κοζάνης, Καστοριάς, Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας, Πιερίας, Μαγνησίας και Τρικάλων μόνο σε αντικατάσταση ισάριθμων στρεμμάτων παλαιών φυτειών ροδακινιάς για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας και ανανέωση του φυτικού κεφαλαίου και χωρίς βέβαια να συμπεριλαμβάνονται τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια στα οποία εφαρμόστηκε το ανωτέρω πρόγραμμα και τα οποία είναι δεσμευμένα
για δεκαπέντε έτη.
Στις ανωτέρω Περιφερειακές Ενότητες στους οποίους εφαρμόστηκε το Κοινοτικό πρόγραμμα για την εξυγίανση της παραγωγής, και με τις ανωτέρω δεσμεύσεις προωθούνται και οι μεσοπρώιμες ποικιλίες RED HAVEN, SUN CLOUD, MARIA BIANCA, SUN CREST, και οι όψιμες FAYETTE, HONEY DEW HALLE, FLAMINIA και εφόσον οι ποικιλίες αυτές έχουν δείξει προσαρμοστικότητα στις εν λόγω περιοχές.
Ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας η όψιμη ποικιλία ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΛΕΜΟΝΑΤΑ.
β) Συμπύρηνες ποικιλίες
(1) Πρώιμες ποικιλίες: ROMEA, CATHERINA, FORTUNA, LOADEL, Ι.Φ.Δ−Α37.
(2) Μεσοπρώιμες ποικιλίες: Ι.Φ.Δ−ΙΒ42.
(3) Όψιμες ποικιλίες: EVERTS, Ι.Φ.Δ−Ε45.
(4)Το υποκείμενο για όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι το σπορόφυτο ροδακινιάς, όταν πρόκειται για μέσης σύστασης−γόνιμα αρδευόμενα εδάφη ή το αμυγδαλοροδάκινο GF677 όταν πρόκειται για ασβεστούχα εδάφη ή για περιπτώσεις επαναφυτεύσεων.
Οι παραπάνω ποικιλίες και όποιες άλλες προτείνονται από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων πρέπει να είναι αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών της χώρας μας ή σε Εθνικό Κατάλογο άλλου Κ−Μ της Ε.Ε., αυτό δε θα διασφαλίζεται από ενδελεχείς ελέγχους των κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ.
Οι ανωτέρω αναφερθείσες ποικιλίες προωθούνται στις κατάλληλες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα για την εξυγίανση της παραγωγής (Καν.(ΕΚ) 2200/97 και 2467/97) όπως αναφέρονται λεπτομερώς στην απόφαση 362094/09−01−98 περί «καθορισμού των λεπτομερειών και διαδικασιών σχετικά με την εφαρμογή Κοινοτικού προγράμματος για την εξυγίανση της Κοινοτικής παραγωγής μήλων, αχλαδιών, ροδάκινων και νεκταρινιών» ήτοι στις Περιφερειακές Ενότητες: Κοζάνης, Καστοριάς, Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας, Πιερίας, Μαγνησίας και Τρικάλων μόνο σε αντικατάσταση ισάριθμων στρεμμάτων παλαιών φυτειών ροδακινιάς για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, για διεύρυνση της περιόδου συγκομιδής και ανανέωση του φυτικού κεφαλαίου και χωρίς βέβαια να συμπεριλαμβάνονται τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια στα οποία εφαρμόστηκε το ανωτέρω
πρόγραμμα και τα οποία είναι δεσμευμένα για δεκαπέντε έτη.
5. Νεκταρινιά
Μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προωθούνται στις κατάλληλες περιοχές της χώρας:
(1) Πρώιμες ποικιλίες: ROSE DIAMOND, ADRIANA, BIG BANG, RITA STAR.
(2) Μεσοπρώιμες ποικιλίες: BIG TOP, AURELIO GRAND, MAY GRAND, CALTESSE 2000, SUN FREE, SPRING RED, FIREBLIGHT, STARK SUN GLO.
(3) Όψιμες ποικιλίες: STARK RED GOLD, FANTASIA, VENUS, ORION, Ι.Φ.Δ−ΒΠ, MORSIANI 90, TASTY FREE.
Οι παραπάνω ποικιλίες και όποιες άλλες προτείνονται από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων πρέπει να είναι αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών της χώρας μας ή σε Εθνικό Κατάλογο άλλου Κ−Μ της Ε.Ε., αυτό δε θα διασφαλίζεται από ενδελεχείς ελέγχους των κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ.
Οι ανωτέρω αναφερθείσες ποικιλίες και στις καάλληλες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα για την εξυγίανση της παραγωγής (Καν.(ΕΚ) 2200/97 και 2467/97) όπως αναφέρονται λεπτομερώς στην απόφαση 362094/09.01.98 περί «καθορισμού των λεπτομερειών και διαδικασιών σχετικά με την εφαρμογή Κοινοτικού προγράμματος για την εξυγίανση της Κοινοτικής παραγωγής μήλων, αχλαδιών, ροδάκινων και νεκταρινιών» ήτοι στις Περιφερειακές Ενότητες: Κοζάνης, Καστοριάς, Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας, Πιερίας, Μαγνησίας και Τρικάλων μόνο σε αντικατάσταση ισάριθμων στρεμμάτων παλαιών φυτειών νεκταρινιάς για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας και ανανέωση του φυτικού κεφαλαίου και χωρίς βέβαια να συμπεριλαμβάνονται τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια στα οποία εφαρμόστηκε το ανωτέρω πρόγραμμα και τα οποία είναι δεσμευμένα για δεκαπέντε έτη. Στις ανωτέρω Περιφερειακές Ενότητες στους οποίους εφαρμόστηκε το Κοινοτικό πρόγραμμα για την εξυγίανση της παραγωγής, και με τις ανωτέρω δεσμεύσεις προωθούνται επίσης η πρώιμη ποκιλία CALTESE 2000, οι μεσοπρώιμες ποικιλίες CALTESE 2010, STARK RED GOLD.
6. Κορομηλιά
Μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, σε όλες τις κατάλληλες περιοχές της χώρας με βάση την καταλληλότητα των εδαφοκλιματικών συνθηκών.
7. Μεσπιλέα η Ιαπωνική (κοιν. Μουσμουλιά)
Μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, κάθε ποικιλία που δοκιμάσθηκε στις τοπικές συνθήκες και κρίνεται κατάλληλη.
Ε. ΑΜΠΕΛΟΕΙΔΗ
Όσον αφορά το αμπέλι προωθούνται οι ποικιλίες κατά κατηγορία χρήσης ως εξής:
α) Οι οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου που περιλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση με αριθ. 247771/4.3.2010 «Ταξινόμηση ποικιλιών αμπέλου» όπως κάθε φορά ισχύει.
Οι ποικιλίες αυτές διέπονται από την ΚΟΑ του αμπελοοινικού τομέα [Καν (ΕΚ) 1234/2007 (ενιαίος κανονισμός ΚΟΑ], σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η επέκταση αμπελοκαλλιέργειας οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 (άρθρο 85ζ), εκτός των περιπτώσεων όπου η φύτευση, αναφύτευση ή επανεμβολιασμός πραγματοποιούνται με αντίστοιχο δικαίωμα φύτευσης σύμφωνα με τις ισχύουσες Κοινοτικές και Εθνικές διατάξεις.
β) Οι ποικιλίες αμπέλου που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση (νωπή κατανάλωση) και οι οποίες περιλαμβάνονται στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών αμπέλου ή στον Εθνικό κατάλογο άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε.Οι ποικιλίες αυτές διέπονται από την ΚΟΑ των οπωροκηπευτικών και δεν υπόκεινται στους περιορισμούς των οινοποιήσιμων ποικιλιών όσον αφορά τη φύτευση.
Για την επιλογή της επιτραπέζιας ποικιλίας θα πρέπει περαιτέρω να λαμβάνεται υπόψη και η εμπορική αξία των προϊόντων σε συνδυασμό με την επιμήκυνση του χρόνου συγκομιδής.
γ) Η ποικιλία Κορινθιακή όπου το προϊόν της προορίζεται για παραγωγή ξηρής σταφίδας στις Π.Ε. Που επιτρέπεται η χρήση της, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση με αριθ. 247771/4−3−2010 «Ταξινόμηση ποικιλιών αμπέλου» όπως κάθε φορά ισχύει.
ΣΤ. ΑΚΡΟΔΡΥΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΔΕΝΔΡΩΔΗ
1. ΚΑΡΥΔΙΑ
Βασικά οι ποικιλίες:
• GUSTINE (πλαγιόκαρπη, πρώιμης βλάστησης) με επικονιαστή είτε την AMIGO είτε την PEDRO.
• VIVA (πλαγιόκαρπη, κανονικής εποχής βλάστησης) με τους ίδιους, ως ανωτέρω επικονιαστές.
• CHANDLER (πλαγιόκαρπη, κανονικής εποχής βλάστησης) με πρώτο επικονιαστή την FRANQUETTE και δεύτερο ταυτόχρονα την RONDE DE MONTIGNAC ή την MEYLANNAISE.
• HARTLEY (με πολύ μικρή πλαγιοκαρπία, κανονικής εποχής βλάστησης) με επικονιαστή την FRANQUETTE.
• FRANQUETTE (ακρόκαρπη, όψιμη για ορεινές περιοχές) και με επικονιαστές είτε την RONDE DE MONTIGNAC ή την MEYLANNAISE.
Ποσοστό επικονιαστών επί της βασικής ποικιλίας 6%. Δευτερευόντως κάθε άλλη ποικιλία η οποία αποδεδειγμένα κρίνεται από την αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων κατάλληλη για μια δεδομένη περιοχή και είναι εγγεγραμμένη στον Εθνικό κατάλογο της χώρας ή σε Εθνικό κατάλογο άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε., αυτό δε θα διασφαλίζεται από ενδελεχείς ελέγχους των κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ.
2. ΧΑΡΟΥΠΙΑ
Η καλλιέργεια προωθείται σε περιοχές οι οποίες κρίνονται κατάλληλες από τις αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Χίου, Ρόδου, Κω, Καρπάθου, Καλύμνου καθώς και των Π.Ε. της περιφέρειας Κρήτης.
3. ΚΑΣΤΑΝΙΑ
Κάθε ποικιλία, η οποία κρίνεται από την αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, σαν κατάλληλη για τις τοπικές συνθήκες κάθε περιοχής, η οποία (τελευταία) δεν παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα προσβολής από τον μύκητα ENDOTHIA PARASITICA και είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο της χώρας ή σε Εθνικό κατάλογο άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε..
4. ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ
Η καλλιέργεια προωθείται σε περιοχές οι οποίες κρίνονται κατάλληλες από τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Πιερίας, Λάρισας, Σερρών, Λασιθίου, Μαγνησίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ξάνθης, Δράμας, Αρκαδίας, Κιλκίς και Έβρου και βασικά με τις ποικιλίες FERRAGNES, FERRADUEL, TRUOITO, TEXAS, LAURANNE, ΡΕΤΣΟΥ και ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ.
Επίσης στην Π.Ε. Λέσβου προωθούνται οι παραδοσιακές ποικιλίες ΛΗΜΝΟΥ ΚΑΡΥΔΑΤΑ και ΛΗΜΝΟΥ ΑΦΡΑΤΑ ΣΦΑΙΡΙΚΑ.
5. ΦΙΣΤΙΚΙΑ
Η ποικιλία Αιγίνης σε κατάλληλες τοποθεσίες των Π.Ε. των Περιφερειών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, των Π.Ε. Χαλκιδικής, παραλιακής ζώνης Θεσσαλονίκης, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, στις Περιφέρειες Ιονίου, Βορείου, Νοτίου Αιγαίου στις Π.Ε. Εύβοιας, Πιερίας, Κοζάνης, στην παραλίμνια περιοχή της λίμνης Πολυφυτού και όχι σε υψόμετρο άνω των 360 μ. και η θερμοκρασία τον χειμώνα να μην είναι χαμηλότερη των −6° C.
6. ΣΥΚΙΑ
• Παραγωγή Ξηρών σύκων:
α) Η ποικιλία Καλαματιανή στις κατάλληλες περιοχές των Π.Ε. Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Ευβοίας και των Π.Ε. της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
β) Η ποικιλία Κύμης στις κατάλληλες περιοχές των Π.Ε. Εύβοιας, και των Π.Ε. των περιφερειών Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
γ) Στις Π.Ε. των περιφερειών Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης οι τοπικές ποικιλίες που ήδη καλλιεργούνται στις περιοχές αυτές ή συνιστώνται από το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελαίας Χανίων ή τις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων και οι οποίες πρέπει να είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο της χώρας.
• Παραγωγή Νωπών σύκων:
α) Οι ποικιλίες «ΒΑΣΙΛΙΚΑ» και «ΜΑΥΡΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ» στα Μεσόγεια της Π.Ε. Αττικής στις Π.Ε. των περιφερειών Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Η ποικιλία «ΜΠΟΥΚΝΙΑ» στην Π.Ε. Σάμου.
β) Οι ποικιλίες οι οποίες περιλαμβάνονται στο Εθνικό Κατάλογο ποικιλιών της χώρας και κρίνονται κατάλληλες από τις αρμόδιες Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της περιφέρειας Πελοποννήσου, της περιφέρειας Κρήτης, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου των Π.Ε. Ευβοίας, Καβάλας, Αττικής, Λέσβου, οι οποίες προσαρμόζονται στις τοπικές
συνθήκες της περιοχής.
Ζ. ΔΙΑΦΟΡΑ
1. Βατόμουρα−Σμέουρα−Μύρτιλα−Φραγκοστάφυλλα
Μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, στις κατάλληλες περιοχές της χώρας με βάση την καταλληλότητα των εδαφοκλιματικών συνθηκών, προωθούνται οι ποικιλίες των ειδών RUBUS FRUTICOSUS, URSINUS FRUTICOSUS, DAEUS OCCIDENTALIS, RUBUS IDAEUS, VACCINIUM CORYMBOSUM, VACCINIUM MYRTILLUS και RIBES SATIVUM καθώς και οι υβριδιακές μορφές τους.
2. Κράνα (Cornus mas L.)
Στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
3. Ροδιά
Μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, στις κατάλληλες περιοχές της χώρας προωθούνται οι ποικιλίες WONDERFUL, Ι.Φ.Δ. 11006, Ι.Φ.Δ. 11021 και Ι.Φ.Δ. 1010.
Η. ΕΛΙΑ
Η καλλιέργεια της Ελιάς είναι προωθούμενη ως είδος. Επιτρέπεται η ανανέωση και η μετατροπή υφιστάμενων ποικιλιών και η φύτευση νέων εκτάσεων ελιάς με τις προωθούμενες ελληνικές ποικιλίες, οι οποίες προσαρμόζονται στις εδαφοκλιματικές συνθήκες εκάστης περιοχής και καθορίζονται από την αρμόδια Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Ειδικότερα στις περιοχές ΠΟΠ και ΠΓΕ, προωθούνται οι ποικιλίες εκείνες που είναι καταγραμμένες στην αντίστοιχη απόφαση αναγνώρισης του ΠΟΠ και ΠΓΕ, τηρούμενης όμως της ποσοστιαίας αναλογίας των ποικιλιών, σε επίπεδο ζώνης παραγωγής ελαιολάδου ΠΟΠ και ΠΓΕ, όπου και όπως αναφέρεται στην παραπάνω αντίστοιχη απόφαση. Η καλλιέργεια της ελιάς προωθείται μόνο με κανονική φύτευση (όχι πυκνή φύτευση).
Θ. ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Γενικά
Προωθείται η καλλιέργεια όλων των κηπευτικών ειδών, υπαίθρια ή υπό κάλυψη (μονοετών και πολυετών), με μόνη προϋπόθεση οι σχετικές ποικιλίες να είναι αποδεδειγμένα εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών Καλλιεργουμένων Φυτικών Ειδών της Χώρας μας ή/και στον Κοινό Κατάλογο Ποικιλιών Κηπευτικών Ειδών των Κ.Μ., αυτό δε θα διασφαλίζεται από ενδελεχείς ελέγχους των κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ. και κρίνονται κατάλληλες για τις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες από τις αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες θα πρέπει να είναι κατάλληλες τόσο για την εσωτερική όσο και την εξωτερική αγορά, είτε για νωπή κατανάλωση είτε για μεταποίηση.
Όσον αφορά νέες ποικιλίες, αυτές θα προωθούνται με την προϋπόθεση ότι δεν είναι γενετικά τροποποιημένες και μετά από σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, εφόσον έχει αποδειχθεί η ευδοκίμησή τους στις τοπικές συνθήκες και εφόσον ανταποκρίνονται στον επιδιωκόμενο σκοπό.
Οι υπό κάλυψη καλλιέργειες κηπευτικών προωθούνται με την προϋπόθεση η καλλιέργεια τους να γίνεται σε θερμοκήπια τυποποιημένα ή χωρικού τύπου τα οποία είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις ισχύουσες Τεχνικές Προδιαγραφές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Προωθούνται επίσης οι εγκαταστάσεις θερμοκηπίων – ριζωτηρίων και υπόστεγων σκίασης. Η χρήση αντιανεμικών διχτυών προωθείται σε περιοχές όπου επικρατούν δυνατοί άνεμοι.
Στις περιοχές όπου καλλιεργείται πρώιμη ανοιξιάτικη πατάτα προωθείται η εγκατάσταση συστήματος αντιπαγετικής προστασίας ενώ για την αποτελεσματικότερη καλλιέργεια του σπαραγγιού προωθούνται στις φυτείες το πολλαπλασιαστικό υλικό (στις νέες φυτείες), τα συστήματα άρδευσης, μηχανήματα − εργαλεία κ.λπ. και σύστημα θέρμανσης για πρωίμιση της παραγωγής.
Γενικά προτιμώνται ποικιλίες κηπευτικών με την κατάλληλη καλλιεργητική τεχνική με στόχο την πρωίμηση ή οψίμηση της παραγωγής, ανάλογα με τις απαιτήσεις της αγοράς.
Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρονται τα εξής: αγκινάρα, σπαράγγι, ντομάτα μελιτζάνα, αγγούρι, πιπεριά, πατάτα, πεπόνι, καρπούζι, αγγούρι, κολοκύθι, φασολάκι, αρακάς, κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, παντζάρι, καρώτο ραπάνι, φυλλώδη λαχανικά (όπως π.χ. Μαρούλι, σπανάκι, ραδίκι, αντίδι μαϊντανός, άνηθος, σέλινο κ.λπ.), λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκι Βρυξελλών, μπάμια, φράουλα κ.λπ.
Μανιτάρια
Τα καλλιεργούμενα μανιτάρια των βασιδιομυκήτων των γενών AGARICUS BISPOROUS, AGARICUS BITORQUIS, PLEUROTUS SP., LENDINUS EDODES (κινέζικο), AGROCYBE AEGERYTA.
Επίσης ο ασκομύκητας TRUFFLES στις περιοχές με τις κατάλληλες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, καθώς και άλλα εδώδιμα εξωτικά μανιτάρια, σε όλες τις περιοχές της χώρας και μετά από σύμφωνη γνώμη των τοπικών Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Η καλλιέργεια των μανιταριών προωθείται υπό την προϋπόθεση ότι η ενδιαφερόμενη γεωργική εκμετάλλευση, θα έχει εξασφαλίσει με σύμβαση την προμήθεια του υποστρώματος καλλιέργειας από σύγχρονη μονάδα παραγωγής του.
Κάπαρη (Capparis spinosa) υπαίθρου και υπό κάλυψη
Προωθούνται οι κατάλληλες ποικιλίες για νωπή κατανάλωση και μεταποίηση.
Ι. ΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Γενικά
Οι υπό κάλυψη καλλιέργειες ανθοκομικών και καλλωπιστικών φυτών προωθούνται με την προϋπόθεση η καλλιέργεια τους να γίνεται σε θερμοκήπια τυποποιημένα ή χωρικού τύπου τα οποία είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις ισχύουσες Τεχνικές Προδιαγραφές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Προωθούνται επίσης οι εγκαταστάσεις θερμοκηπίων –ριζωτηρίων και υπόστεγων σκίασης, καθώς και η χρήση αντιανεμικών διχτυών σε περιοχές όπου επικρατούν δυνατοί άνεμοι.
1. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΥΠΟ ΚΑΛΥΨΗ
α) Κομμένα λουλούδια.
Γαρύφαλλα, τριαντάφυλλα, χρυσάνθεμα, ζέρμπερες, στρελίζιες, ορχιδέες, βολβοειδή κλπ.
β) Φυλλώματα.
Όλα τα καλλωπιστικά είδη φυλλωμάτων.
γ) Γλαστρικά.
Γαρδένια, αζαλέα, ορτανσία, κυκλάμινο, φυτά φυλλώματος κλπ.
δ) Πολλαπλασιαστικό υλικό.
2. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΥΠΑΙΘΡΟ
Σε τοποθεσίες με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες κατά την εποχή της καλλιέργειας:
α) Κομμένα λουλούδια.
Γαρύφαλλα, βολβοειδή κλπ.
β) Φυλλώματα.
Όλα τα καλλωπιστικά είδη φυλλωμάτων.
γ) Γλαστρικά.
Γαρδένια, Καμέλια κλπ.
δ) Φυτά κηποτεχνίας.
ε) Η καλλιέργεια των ειδών της οικογένειας Proteaceae στην Περιφέρεια Κρήτης.
Όλα τα κατάλληλα είδη για το περιβάλλον της χώρας μας.