Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα ελαιόδενδρα την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κα Μαρία Ζ. Ροδιτάκη, κ. Ν. Μπαγκή και κα Αργυρή Καλλιονάκη, τηλέφωνο 2810224948.
ΒΛΑΣΤΗΣΗ: Ο ήπιος χειμώνας ώθησε την ελιά σε πρώιμη βλαστική εξέλιξη. Στις πρώιμες και παραλιακές περιοχές έχει ολοκληρώνεται ο σχηματισμός των ανθοταξιών και είναι σε εξέλιξη το φούσκωμα των ανθέων. Στις μεσοπρώιμες περιοχές έχει ξεκινήσει ο σχηματισμός των ταξιανθιών και στις όψιμες η νέα βλάστηση.
ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ (Spilocaea oleaginea)
Χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η παρουσία συγκεντρωτικών κηλίδων στην άνω επιφάνεια των φύλλων γνωστών ως «άτι παγωνιού». Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται φυλλόπτωση. Υψηλή σχετική υγρασία και βροχοπτώσεις που επικρατούν αυτή την εποχή, ευνοούν τις μολύνσεις. Η κορωνέικη είναι ανθεκτική στην ασθένεια ενώ οι ποικιλίες θρουμπολιά και τσουνάτη είναι ευπαθείς.
Οδηγίες: Συνιστάται ένας προληπτικός ψεκασμός στους ελαιώνες ευαίσθητων ποικιλιών μετά την έναρξη της βλαστικής περιόδου όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 2-5cm.
Σύσταση: Με κατάλληλο κλάδεμα που εξασφαλίζει αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό της κόμης του δέντρου περιορίζεται η υγρασία του φυλλώματος.
ΑΚΑΡΕΑ (ERRIOPHYIDAE)
Διαπιστώσεις
Τα ακάρεα την άνοιξη με την άνοδο των θερμοκρασιών μετακινούνται στη νεαρή βλάστηση προσβάλλοντας νεαρά φύλλα, ταξιανθίες και αργότερα καρπούς. Στα νεαρά δέντρα υψηλοί πληθυσμοί μπορεί να προκαλέσουν φυλλόπτωση επηρεάζοντας την ανάπτυξή τους.
Οδηγίες:
Για την προστασία της τρυφερής βλάστησης νεαρών δέντρων σε νέες φυτείες και φυτώρια καθώς και στα αυστηρά κλαδεμένα δέντρα συνίσταται επέμβαση όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 6 - 8 εκατοστά (3-4 ζεύγη φύλλων).
ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ (Prays oleae):
Αυτή την εποχή παρατηρούνται οι προνύφες της φυλλοφάγου γενιάς που διαχείμασε. Οι ζημιές που προκαλούν αυτή την περίοδο είναι περιορισμένες και δεν δικαιολογούν καμία επέμβαση.
ΚΑΛΟΚΟΡΗ (Calocoris trivialis):
Διαπιστώσεις:
Το έντομο είναι πολυφάγο με περιστασιακές και κατά τόπους εξάρσεις πληθυσμού. Οι προνυμφικές μορφές του παρατηρήθηκαν από τον Ιανουάριο στην αυτοφυή βλάστηση. Αυτή την εποχή το
έντομο μετακινείται και στις τρυφερές ταξιανθίες τις ελιάς. Όπου έχουν διατηρηθεί τα αυτοφυή ζιζάνια (διανόχορτο, περδικούλι, τσουκνίδα, βρούβα κλπ) τρέφεται κατά προτίμηση
σε αυτά και μικρό μόνο ποσοστό του πληθυσού του μετακινείται στις σχηματισμένες ταξιανθίες της ελιάς προκαλώντας πτώση τμήματος ή ολόκληρης της ταξιανθίας.
Οδηγίες:
Η χημική αντιμετώπιση του εντόμου εξαρτάται από το
φαινολογικό στάδιο ανάπτυξης της ελιάς, την αυτοφυή βλάστηση, την πυκνότητα του πληθυσμού του εντόμου και το ποσοστό ανθοφορίας των δέντρων. Τα ευαίσθητα στάδια στην ελιά είναι από την ανάπτυξη των ανθοφόρων οφθαλμών μέχρι το κρόκιασα (Στάδια C, D, Ε). Σε αυτό το διάστημα συνιστάται:
η διατήρηση της αυτοφυούς βλάστησης μέχρι την έναρξη της άνθησης
η παρακολούθηση του πληθυσμού του εντόμουμε τίναγμα των κλάδων σε λευκό πανί/δίσκο, ιδιαίτερα σε ελαιώνες που παρατηρήθηκε την προηγούμενη χρονιά. Εάν βρεθούν με περισσότερα από 6 - 7 άτομα ανά κλαδίσκο 50-60cm συνιστάται αντιετώπιση.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Επισυνάπτονται οι λίστες των εγκεκριμένων δραστικών ουσιών για την καταπολέμηση των εχθρών και των ασθενειών της ελιάς για το έτος 2015.