Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα ελαιόδενδρα την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κα Μαρία Ζ. Ροδιτάκη και κα Αργυρή Καλλιονάκη, τηλέφωνο 2810224948.
Υπενθυμίζεται ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλα σκευάσματα με εγκεκριμένες δραστικές ουσίες.
ΕΛΙΑ
ΒΛΑΣΤΗΣΗ: Στις πρώιμες περιοχές η καρπόδεση έχει ολοκληρωθεί. Στις μεσοπρώιμες συνεχίζεται η πτώση πετάλων – καρπόδεση και στις όψιμες ξεκινάει η άνθηση.
Π Υ Ρ Η Ν Ο Τ Ρ Η Τ ΗΣ :
∆ιαπιστώσεις:
Στις πρώιμες περιοχές η πτήση της καρπόβιας γενιάς ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου. Ο πυρηνοτρήτης άρχισε να ωοτοκεί στους μικρούς καρπούς των πρώιμων περιοχών. Οι νεαρές προνύμφες μπαίνουν μέσα στον καρπό από τον κάλυκα και τρέφονται από τον πυρήνα. Οι προσβεβλημένοι καρποί είτεξηραίνονται, μαυρίζουν και πέφτουν λόγω τραυματισμού του ποδίσκου, με πρώιμη θερινή καρπόπτωση (4-6 χιλ. «πιπέρι», 8-10 χιλ. «καλογρί») είτε παραμένουν στο δέντρο και πέφτουν το φθινόπωρο κατά την έξοδο των προνυμφών.
Οδηγίες :
Στις πρώιμες περιοχές συστήνεται καταπολέμηση στο διάστημα: 17 - 20 Μαΐου. Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν ελαιώνες με μέτρια καρποφορία. Σε επόμενο δελτίο θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες καταπολέμησης για τις μεσοπρώιμες και τις όψιμες περιοχές.
Μ Α Ρ ΓΑ ΡΟ ΝΙ Α (Palpita unionalis):
Αντιμετώπιση:
Η πτήση της μαργαρόνιας συνεχίζεται με μέτριους πληθυσμούς σε όλες τις περιοχές του δικτύου παγίδευσης. Οι προνύμφες καταστρέφουν εκτός από την τρυφερή βλάστηση και τους πράσινους καρπούς. Να συνεχιστεί η προστασία των νεαρών δέντρων σε φυτώρια και νέους ελαιώνες καθώς και σε δέντρα που έχουν δεχτεί κλάδεμα ανανέωσης.
ΡΥΓΧΙΤΗΣ ή μπίμπικας (Rhynchites cribripennis):
Ζημιές:
Πρόκειται για μικρό σκαθάρι μήκους 5-6 χιλ., χρώματος κεραμιδί που ζημιώνει τους καρπούς. Τα ενήλικα πρωτοεμφανίζονται στα δέντρα αρχές Μαΐου, με μέγιστους πληθυσμούς τον Ιούνιο. Μετά την καρπόδεση τρέφονται στους νεαρούς καρπούς. Αποτέλεσμα έντονων προσβολών είναι το μαύρισμα και η μετέπειτα πτώση των καρπών (πρώιμη θερινή καρπόπτωση). Κατά τον Ιούλιο τα θηλυκά ωοτοκούν στους καρπούς, οι οποίοι παραμένουν στα δέντρα έχοντας τρύπες μορφής «κρατήρα» στην επιφάνεια τους.
Διαπίστωση:
Πέρυσι ο ρυγχίτης προκάλεσε κατά τόπους σοβαρότατες ζημιές αν και η εμφάνιση του σε μεγάλους πληθυσμούς είναι περιοδική και ακανόνιστη.
Οδηγίες :
Στους ελαιώνες των πρώιμων περιοχών όπου τα δύο προηγούμενα χρόνια διαπιστώθηκαν σοβαρές προσβολές, να γίνεται ανίχνευση του πληθυσμού του με τινάγματα κλάδων, πολύ νωρίς το πρωί. Τα σκαθάρια είναι ναρκωμένα ακόμη και πέφτουν εύκολα σε πανιά που έχουμε απλώσει κάτω από την ελιά. Με την εκλογή κατάλληλου εγκεκριμένου εντομοκτόνου, κατά προτίμηση οργανοφωσφορικού, ο ρυγχίτης αντιμετωπίζεται συνδυασμένα με την επέμβαση κατά του πυρηνοτρήτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης.
Ω Τ Ι Ο Ρ Υ Γ Χ ΟΙ (Otiorrynchus cribricollis):
Είναι νυχτόβια σκαθάρια που ανεβαίνουν στα δέντρα από τον κορμό τις νυχτερινές ώρες. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που κατατρώνε περιφερειακά τα φύλλα (πριονωτά) όπως χαρακτηριστική είναι και η καρπόπτωση που συντελείται μαζί με τον ποδίσκο του καρπού.
Οδηγίες:
Όπου διαπιστώνονται έντονες προσβολές χρειάζεται ψεκασμός του λαιμού και των κορμών των δέντρων με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο μεγάλης υπολειμματικής διάρκειας.