Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα ελαιόδενδρα την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248, κα Μαρία Ροδιτάκη.
Βλαστικά στάδια ελιάς στην Ποικιλία Κορωνέϊκη
Πρώιμες περιοχές: Κρόκιασμα των ανθέων - έναρξη της άνθισης (στάδια Ε και F).
Μεσοπρώιμες περιοχές: Φούσκωμα των ανθέων (στάδιο D).
Όψιμες περιοχές: Σχηματισμός των ταξιανθιών (στάδιο C).
ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ : Prays oleae
Στο δίκτυο παγίδευσης των πρώιμων περιοχών η πτήση των ακμαίων της ανθόβιας γενιάς βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι προνύμφες τρέφονται στα άνθη της ελιάς.
Οδηγίες:
Παραλιακές και πρώιμες περιοχές:
Στους ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας συστήνεται μια επέμβαση όταν έχουν ανοίξει το 5-25% των ανθέων και επανάληψη μετά από 7 ημέρες. Στη βιολογική γεωργία το έντομο αντιμετωπίζεται κατά κανόνα στην ανθόβια γενιά με σκευάσματα του βακίλου της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis). Στόχος είναι να μειωθεί ο πληθυσμός της επόμενης γενιάς που οι προνύμφες εισέρχονται γρήγορα στο εσωτερικό των καρπών και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί βάκιλος για την καταπολέμησή τους.
Στους ελαιώνες συμβατικής καλλιέργειας με μειωμένη ανθοφορία (μικρότερη του 50% της κανονικής) συστήνεται μια επέμβαση στην έναρξη της άνθισης. Στους ελαιώνες με πλούσια ή ικανοποιητική ανθοφορία δε χρειάζεται να γίνει καμία επέμβαση καθώς ποσοστό 5% των ανθέων δίνει μια ικανοποιητική καρπόδεση.
Σύσταση:
Στην περίοδο της άνθισης προτείνεται η χρήση σκευασμάτων του βακίλου ή άλλου εκλεκτικού εγκεκριμένου σκευάσματος που να μην διαταράσσει τα ωφέλιμα έντομα (επικονιαστές, παράσιτα, αρπακτικά) που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή.
Για τις μεσοπρώιμες και τις όψιμες περιοχές θα εκδοθεί νέο δελτίο.
Μ Α Ρ Γ Α Ρ Ο Ν Ι Α : (Palpita unionalis)
Οδηγίες:
Οι προνύμφες της ανοιξιάτικης γενιάς καταστρέφουν την νεαρή ακραία βλάστηση. Στις πρώιμες περιοχές συστήνεται άμεσα προστασία των νεαρών δέντρων (φυτώρια, νέες φυτείες) και των δέντρων που έχουν υποστεί αυστηρά ανανεωτικά κλαδέματα λόγω άφθονης τρυφερής βλάστησης.
ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ: (Ψ ύλλα) (Euphyllura phillyreae)
Είναι μυζητικό έντομο και προσβάλλει τη νέα βλάστηση. Εκκρίνει χαρακτηριστική λευκή κηρώδη ουσία μαζί με κολλώδες μελίτωμα που καλύπτουν τις κορυφές των νέων βλαστών και τις ταξιανθίες.
Οδηγίες:
Ανάγκη αντιμετώπισης έχουν ελαιώνες με μειωμένη ανθοφορία και ελαιώνες όπου τα καλυμμένα με βαμβακάδα άνθη ξεπερνούν το 30%.
Επιλέγοντας κατάλληλο σκεύασμα με προσθήκη παραφινικού λαδιού γίνεται συνδυασμένη καταπολέμηση βαμβακάδας και πυρηνοτρήτη.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Όσο ισχύουν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2, το δίκτυο παγίδευσης και παρατηρήσεων για την ελιά έχει σχετικά περιοριστεί. Συστήνεται να προσεγγίσετε τις οδηγίες των δελτίων την περίοδο αυτή ανάλογα με το βλαστικό στάδιο που βρίσκονται τα ελαιόδεντρα σας και την αναμενόμενη παραγωγή τους.
Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με έγκριση στην καλλιέργεια της ελιάς. Στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_ENEMY_crops.aspx και http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx μπορείτε να ενημερώνεστε για τα ε γ κ ε κ ρ ι μ έ ν α ε ν τ ο μ ο κ τ ό ν α και μ υ κ η τ ο κ τ ό ν α αντίστοιχα, σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις των εγκρίσεων.
Διαβάζετε και εφαρμόζετε τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων για να αποφύγετε κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Αποφύγετε τις επεμβάσεις με χαλκούς κατά την άνθιση. Οι χαλκοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν το αργότερο μέχρι το κρόκιασμα των ανθέων. Όπου είναι απαραίτητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μη χαλκούχο εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.
Ενημερώνεστε παρακολουθώντας τα δελτία καιρού. Μην ψεκάζετε όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, π.χ. δυνατός άνεμος ή αναμενόμενη βροχή.