Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα ελαιόδενδρα την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248, κα Μαρία Ροδιτάκη.
Βλαστικά στάδια ελιάς (ποικιλία Κορωνέικη )
Mεσοπρώιμες περιοχές: Ολοκληρώνεται το στάδιο της καρπόδεσης (στάδιο H). Νεαροί καρποί μεγέθους κόκκου σταριού (στάδιο Ι). Παρατηρείται ανομοιομορφία στην καρπόδεση.
Όψιμες περιοχές: Πτώση πετάλων (στάδιο G) – Έναρξη καρπόδεσης (στάδιο H).
ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ : Prays oleae
Διαπιστώσεις:
Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων μεσοπρώιμων περιοχών η πτήση των ακμαίων της καρπόβιας γενιάς ξεκίνησε μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου και εξελίσσεται με μέτριους πληθυσμούς. Παρατηρήθηκαν οι πρώτες ωοτοκίες στους νεαρούς καρπούς. Οι προνύμφες αναπτύσσονται μέσα στον πυρήνα και προκαλούν πρώιμη καρπόπτωση.
Οδηγίες:
Στις μεσοπρώιμες περιοχές συστήνεται καταπολέμηση κατά των νεαρών προνυμφών της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη στο διάστημα 5 – 7 Ιουνίουμε εγκεκριμένα εντομοκτόνα.
Μεσοπρώιμες περιοχές Π.Ε. Χανίων: 7 - 9 Ιουνίου.
Σύσταση:
Σε ελαιώνες μέτριας καρποφορίας συστήνεται επανάληψη της επέμβασης. Η επέμβαση αυτή είναι αποτελεσματική και κατά του ρυγχίτη ενώ μειώνει σημαντικά και τον πληθυσμό της πρώτης γενεάς του δάκου που βρίσκεται στον ελαιώνα και δεν έχει ακόμη αρχίσει να ωοτοκεί στους καρπούς.
Ρ Υ Γ Χ Ι Τ Η Σ ( μπίμπικας ) (Rhynchites cribripennis) :
Είναι ένα σκαθάρι πολύ μικρό, μεγέθους μόλις 0,5 εκ., χρώματος κεραμιδί με χαρακτηριστικό ρύγχος. Σχηματίζει τρύπες μορφής “κ ρ ατ ή ρ α ” στην επιφάνεια των καρπών αρχικά για να τραφεί και αργότερα για να ωοτοκήσει. Οι προνύμφες ζουν και τρέφονται μέσα στον πυρήνα. Κατά τόπους εμφανίζονται εξάρσεις πληθυσμών που μπορούν να προξενήσουν σημαντική πρώιμη καρπόπτωση.
Οδηγίες:
Μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης στους ελαιώνες των μεσοπρώιμων περιοχών συστήνεται συχνός έλεγχος πυκνότητας του πληθυσμού, πολύ νωρίς το πρωί με τίναγμα των κλαδιών και κατάρριψη των ακμαίων σε μια κατά προτίμηση λευκή επιφάνεια. Όταν καταρριφθούν περισσότερα από 3 - 4 ακμαία ανά κλάδο χρειάζεται να γίνει καταπολέμηση.
Στους ελαιώνες που σημειώθηκε ζημιά στην παραγωγή τα τελευταία δύο χρόνια πρέπει να γίνει προληπτική επέμβαση άμεσα.
Ω Τ Ι Ο Ρ Υ Γ Χ Ο Σ : (Otiorrynchus cribricollis)
Μικρό νυχτόβιο σκαθάρι, κρύβεται την ημέρα στο χώμα και ανεβαίνει στα δέντρα τη νύχτα από τον κορμό. Προκαλεί χαρακτηριστικά πριονωτά περιφερειακά φαγώματα στα φύλλα και πτώση των καρπών μαζί με τον ποδίσκο ή πτώση μέρους των τρυφερών βλαστών.
Οδηγίες:
Σε ελαιώνες μεσοπρώιμων περιοχών που έχουν ιστορικό προσβολής συστήνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη ψεκάζοντας σχολαστικά και τον κορμό των ελαιοδέντρων για να αποτραπεί η δίοδος των ακμαίων στην κόμη.
ΑΚΑΡΕΑ: (Eriophyidae)
Συστήνεται επέμβαση στα νεαρά δέντρα μεσοπρώιμων περιοχών που παρουσιάζουν συμπτώματα έντονης προσβολής στα φύλλα στο διάστημα 6 - 10 Ιουνίου.
ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ ( Ψώρες ), ΠΟ ΛΛΙ ΝΙ Α (Pollinia pollini), ΑΣΠΙΔΙΩΤΟΣ (Aspidiotus nerii), ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ (Parlatoria oleae)
H πολλίνια είναι πολύ επικίνδυνο κοκκοειδές που μπορεί να προκαλέσει εξασθένιση στα ελαιόδεντρα: ακανόνιστη και ασθενική βλάστηση, νέκρωση των λεπτών κλαδιών και μειωμένη καρποφορία. Οι προσβολές χρόνο με το χρόνο επεκτείνονται προκαλώντας ξηράνσεις των κλαδιών στις ποδιές.
Η αντιμετώπιση επιτυγχάνεται κυρίως με καλλιεργητικές φροντίδες που σκοπό έχουν να βελτιώσουν τη ζωτικότητα των ελαιοδέντρων (αφαίρεση και απομάκρυνση των προσβεβλημένων κλαδιών, διατήρηση καλής θρεπτικής κατάστασης). Ένα αυστηρό κλάδεμα διευκολύνει τον αερισμό και το φωτισμό και περιορίζει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των κοκκοειδών.
Οδηγίες:
Η χημική αντιμετώπιση στοχεύει στα ευαίσθητα κινητά βιολογικά στάδια που βρίσκονται στο μέγιστο αυτή την εποχή.
Χρόνος επέμβασης:
Μεσοπρώιμες περιοχές: 6 – 10 Ιουνίου.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με έγκριση στην καλλιέργεια της ελιάς. Στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_ENEMY_crops.aspx και http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx μπορείτε να ενημερώνεστε για τα ε γ κ ε κ ρ ι μ έ ν α ε ν τ ο μ ο κ τ ό ν α και μ υ κ η τ ο κ τ ό ν α αντίστοιχα, σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις των εγκρίσεων.
Διαβάζετε και εφαρμόζετε τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων για να αποφύγετε κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Αποφύγετε τις επεμβάσεις με χαλκούς κατά την άνθιση. Οι χαλκοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν το αργότερο μέχρι το κρόκιασμα των ανθέων. Όπου είναι απαραίτητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μη χαλκούχο εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.
Ενημερώνεστε παρακολουθώντας τα δελτία καιρού. Μην ψεκάζετε όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, π.χ. δυνατός άνεμος ή αναμενόμενη βροχή.