Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν την μηλιά, την αχλαδιά και την καρυδιά την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κα Μαρία Ροδιτάκη και Αργυρή Καλλιονάκη, τηλ. 2810224948. Σύμφωνα με το δελτίο προειδοποίησης αυτή η περίοδος είναι επικίνδυνη για:
ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (Ceratitis capitata )
Στο δίκτυο παγίδευσης οι συλλήψεις παρουσιάζουν άνοδο. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για σοβαρές προσβολές στις πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών.
Αντιμετώπιση:
Οι καρποί προσβάλλονται με την έναρξη της ωρίμανσης.
Συστήνεται εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών στο ξεθώριασμα του πράσινου χρώματος των καρπών. Το δόλωμα αποτελείται από νερό, ελκυστική ουσία (υδρολυμένη πρωτεΐνη) και το εγκεκριμένο σκεύασμα με δραστική λάμδα-σιαλοθρίν.
Ψεκάζετε σειρά παρά σειρά εναλλάξ, φροντίζοντας το ψεκαστικό υγρό να κατευθύνεται υπό μορφή χονδρών σταγονιδίων στο εσωτερικό των δέντρων, σε κλαδιά χωρίς καρπούς, στον κορμό και περιμετρικά σε θάμνους και φράκτες. Όσο οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές μπορούν να γίνουν μέχρι δύο εφαρμογές ανά 14 ημέρες.
Οι ψεκασμοί κάλυψης του φυλλώματος ξεκινούν στην ωρίμανση των καρπών και επαναλαμβάνονται ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος που θα χρησιμοποιηθεί.
Συστάσεις:
Οι δολωματικοί ψεκασμοί είναι προτιμότεροι για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και για τη διασφάλιση των ώριμων καρπών από υπολείμματα φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων.
Συνιστάται συνδυασμός μαζικής παγίδευσης με δολωματικούς ψεκασμούς για αποτελεσματικότερο έλεγχο του εντόμου.
ΚΟΡΥΦΟΞΗΡΑ (Deuterphoma tracheiphila)
Ασθένεια του ξύλου που προσβάλει κυρίως λεμονιές, κιτριές και νεραντζιές.
Εκδηλώνεται αρχικά με απότομο κιτρίνισμα και ξήρανση των φύλλων σε μερικούς βλαστούς και στη συνέχεια με ξήρανση από την κορυφή προς τη βάση κλαδίσκων και βραχιόνων του δένδρου.
Συμπτώματα:
Τα δένδρα είναι ευπαθή το φθινόπωρο και το χειμώνα. Οι μολύνσεις ευνοούνται από την ύπαρξη πληγών και υγρασίας.
Οδηγίες:
Αφαίρεση των ξηρών κλάδων μαζί με υγιές τμήμα 15-20 εκατ. και κάψιμο κατά τη ξηρή περίοδο. Εκρίζωση και κάψιμο των ξηρών δέντρων.
Αποφυγή κλαδεμάτων και οργωμάτων από το φθινόπωρο έως αργά την άνοιξη. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται οι τραυματισμοί κλάδων, κορμού και ριζών και τυχόν πληγές να προστατεύονται με κατάλληλα σκευάσματα.
Η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και ανθεκτικών ποικιλιών, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας.
Συστήνονται κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου 2 - 3 προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα. Ο πρώτος ψεκασμός γίνεται το φθινόπωρο, πριν την έναρξη των βροχών. Έκτακτοι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται αμέσως μετά από χαλαζόπτωση ή παγετό.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Επιλέγετε τα κατάλληλα σκευάσματα από τις λίστες των φυτοπροστατευτικών δραστικών ουσιών που σας έχουμε αποστείλει. Αποφεύγετε τις άσκοπες χημικές επεμβάσεις όταν η προσβολή δεν είναι σοβαρή. Φροντίζετε να τηρούνται αυστηρά οι χρόνοι που αναγράφονται στις συσκευασίες, μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.
ΝΕΕΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ: Στα εντομοκτόνα σκευάσματα για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών προστέθηκε η δραστική Lambda Cyhalothrin (λάμδα σιαλοθρίν) με έγκριση στην καταπολέμηση της Μύγας Μεσογείου (ψεκασμοί κάλυψης και δολωματικοί ψεκασμοί) και των αφίδων (ψεκασμοί κάλυψης) με χρόνο αναμονής 7 ημέρες πριν τη συγκομιδή.