Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα εσπεριδοειδή την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κα Ροδιτάκη, τηλέφωνο 2810282248.
ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ: (Ceratitis capitata )
Διαπιστώσεις:
Οι συλλήψεις ξεκίνησαν στις περιοχές του δικτύου παγίδευσης (Σίσσες Ρεθύμνου, Φόδελε και Αμπελούζος Ηρακλείου, Αγιά Χανίων,). Κίνδυνος προσβολών υπάρχει μόνο στις όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών.
Οδηγίες:
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:
Βιολογικά σκευάσματα με σπόρια του μύκητα Beauveria bassiana strain ATCC 74040 “NATURALIS”(μέχρι 5 εφαρμογές ανά 5-7 ημ. μέχρι τη συγκομιδή), Acetamiprid (2 εφαρμογές/30 ημ., 14 ημ. πριν τη συγκομιδή, Phosmet (1 εφαρμογή, 14 ημ. πριν τη συγκομιδή), Lambda cyhalothrin (2-3 εφαρμογές/14 ημ., 7 ημ. πριν τη συγκομιδή), Malathion (3 εφαρμογές/10 ημ., 7 ημ. πριν τη συγκομιδή), ), Deltamethrin (1 εφαρμογή, 30 ημ. πριν τη συγκομιδή.
Σύσταση:
Οι προσβεβλημένοι καρποί εσπεριδοειδών και άλλων οπωροφόρων που προσβάλλονται από τη μύγα και συνυπάρχουν στον αγρό πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.
ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ: (Planococcus citri)
Προσβάλει κυρίως τους καρπούς αλλά και τη βλάστηση. Προκαλεί εξασθένιση, πρόωρη καρπόπτωση και υποβάθμιση της εμπορικής αξίας των καρπών λόγω της αφθονίας των μελιτωμάτων που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων της καπνιάς.
Αυτή την εποχή οι νεαρές προνύμφες μετά την εκκόλαψη κατευθύνονται στα τρυφερά φυτικά μέρη όπου αναπτύσσουν πυκνές αποικίες και απομυζούν χυμούς σε θέσεις προφυλαγμένες όπως είναι ο κάλυκας, ο ομφαλός στις ομφαλοφόρες ποικιλίες, τα σημεία επαφής μεταξύ των καρπών ή των καρπών με κλάδους. Προτιμούν τα σκιαζόμενα σημεία όπου η υγρασία είναι αυξημένη.
Οδηγίες:
Σύσταση:
Επιλέγετε σκευάσματα με περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα. Όταν χρησιμοποιείτε παραφινικά λάδια οι θερμοκρασίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 30οC τουλάχιστον ένα διήμερο μετά τον ψεκασμό και τα δέντρα πρέπει να είναι ποτισμένα και σε καλή θρεπτική κατάσταση.
ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ (Aonidiella aurantii), ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ Μαύρη ψώρα (Parlatoria zizyphi), ΜΥΤΙΛΟΜΟΡΦΗ ΨΩΡΑ (Lepidosaphes beckii)
Διαπιστώθηκαν τα προνυμφικά στάδια των κοκκοειδών που είναι ευαίσθητα στη χημική καταπολέμηση.
ΘΡΙΠEΣ: (Thrips sp.)
Προκαλούν επιδερμικές αλλοιώσεις στους καρπούς (ξηράνσεις, εσχαρώσεις ή στίγματα) υποβαθμίζοντας την εμφάνιση και την εμπορική τους αξία.
Οδηγιες:
ΔΙΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Dialeurodes citri) & ΕΡΙΩΔΗΣ ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Aleurothrixus floccosus)
Οι αλευρώδεις αναπτύσσονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, σε μέρη με υψηλή υγρασία. Η ζημιά που προκαλούν οφείλεται στις απομυζήσεις των χυμών και στα άφθονα μελιτώματα που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων της καπνιάς.
Οδηγίες:
Σύσταση:
Η συχνή χρήση φυτοπροστατευτικών ευρέως φάσματος οδηγεί σε καταστροφή και απουσία των φυσικών εχθρών με ραγδαία ανάπτυξη επιζήμιων πληθυσμών των αλευρωδών. Για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγονται οι γενικευμένοι ψεκασμοί.
Α Φ Ι Δ Ε Σ : (Aphis sp.)
Οι αφίδες (μελίγκρες) απομυζούν την κάτω επιφάνεια των νεαρών τρυφερών φύλλων και προκαλούν παραμορφώσεις και συστροφές στις κορυφές των βλαστών. Στις μελιτώδεις εκκρίσεις δευτερογενώς αναπτύσσεται καπνιά.
Οδηγίες:
ΑΚΑΡΕΑ ERIOPHYIDAE: ΑΚΑΡΙ ΣΚΟΥΡΙΑΣ (Αculops pelecassi ) & ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΑΚΑΡΙ (Eriophyes sheldoni) (Λεμονιές - Πορτοκαλιές)
Προσβάλουν τους καρπούς υποβαθμίζοντας την εμφάνιση και την ποιότητά τους.
Άκαρι της σκουριάς: Οι προσβεβλημένοι καρποί όταν είναι ακόμα πράσινοι αποκτούν θαμπό μολυβί χρώμα ενώ ώριμοι εμφανίζουν σκουριόχρωμες κηλίδες στα πορτοκάλια ή αργυρόχρωμες στα λεμόνια.
Παραμορφωτικό άκαρι: Προσβάλει κυρίως τις λεμονιές προκαλώντας παραμορφώσεις στην επιφάνεια των καρπών.
Οδηγίες:
Συστήνεται άμεσα καταπολέμηση στους οπωρώνες που είχαν σοβαρή προσβολή καρπών από τα ακάρεα την προηγούμενη χρονιά.
Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με έγκριση στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών. Στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_ENEMY_crops. aspx και http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx επιλέγοντας την καλλιέργεια μπορείτε να ενημερώνεστε για τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα αντίστοιχα των εσπεριδοειδών, σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις των εγκρίσεων.